Investeringen in energie-efficiëntie houden stand ondanks recessie
4 juni 2010 -
Ondanks de wereldwijde crisis zijn de investeringen in energie-efficiëntie voor commerciële gebouwen het afgelopen jaar niet gedaald. Dat blijkt uit de Energy Efficiency Indicator (EEI) van Johnson Controls onder meer dan 2.800 bedrijfsleiders en managers wereldwijd.
Volgens 56 procent onder hen zijn de investeringen in energie-efficiëntie de voorbije twaalf maanden stabiel gebleven of gestegen. Regionaal zijn er duidelijke verschillen te noteren: in China gaf 58 procent aan evenveel of meer te hebben geïnvesteerd in energiemaatregelen, in de Verenigde Staten was dat 46 procent, in Europa 45 procent en in India 40 procent. "Deze resultaten tonen het groeiende belang aan van energie-efficiënte gebouwen die niet alleen duurzaam maar ook kosteffectief zijn," stelt Dave Myers, President Building Efficiency van Johnson Controls.
Energiemanagement
Energiemanagement is wereldwijd voor 92 procent van de commerciële beslissingsnemers een belangrijke prioriteit. Respondenten in India (85 procent) en China (80 procent) vinden het zelfs zeer belangrijk, tegenover 55 procent in Europa en 53 procent Noord-Amerika. "De beslissingsnemers in bedrijven hebben efficiëntie hoog op de agenda staan dit jaar," aldus Clay Nesler, Vice-President Global Energy & Sustainability van Johnson Controls. "En dat ondanks de economische crisis. Het is duidelijk dat bedrijven wereldwijd de financiële en ecologische voordelen erkennen van energie-efficiënte investeringen."
Kostenbesparing drijft investeringen
De Energy Efficiency Indicator peilt naar de prioriteiten, praktijken en investeringsplannen van beslissingsnemers inzake het energiemanagement van commerciële gebouwen. De voorbije vier jaar werd de studie al uitgevoerd in Noord-Amerika. Dit jaar is het uitgebreid tot een wereldwijd onderzoek in Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Kostenbesparing is grootste motivatie
Hoewel de motivatie verschilt van regio tot regio, is kostenbesparing over het algemeen de belangrijkste motor van investeringen: 97 procent van de respondenten vindt dit significant. "Het is geen verrassing dat bedrijfsleiders overal op zoek zijn naar verantwoorde manieren om de energiekosten te beperken. Gemiddeld verwachten de respondenten een stijging van de energieprijzen met negen procent in de komende jaar," aldus Nesler. 88 procent van de ondervraagden gaat ervan uit dat de energieprijzen de hoogte ingaan in China, 79 procent vermoedt hetzelfde voor India, 68 procent voor Europa en 64 procent voor Noord-Amerika.
Vermindering CO2-uitstoot
Na kostenbesparing is de vermindering van de CO2-uitstoot de tweede belangrijke motivatie voor energie-efficiëntie (74 procent). Enkel in Noord-Amerika scoren imagoverbetering (63 procent) en het benutten van tegemoetkomingen van onder meer de overheid (62 procent) hoger dan een lagere CO2-emissie.
"In tegenstelling tot andere regio’s staat ‘bestaande wetgeving’ op de derde plaats in Europa. Dit bewijst volgens ons de voortrekkersrol die Europa speelt in energie- en klimaatwetgeving. In andere delen van de wereld blijft bindende wetgeving daaromtrent voorlopig uit," aldus Nesler.
Kapitaalinvesteringen
Wereldwijd is 63 procent van de respondenten van plan kapitaalinvesteringen te doen in energie-efficiëntie; 70 procent is van plan in de komende twaalf maanden een deel van het operationele budget te besteden aan efficiëntie-programma’s. 85 procent maakt van energie-efficiëntie een prioriteit voor nieuwbouw en verbouwingsprojecten.