4 juni 2010 -
Maar liefst 1,8 miljoen Nederlanders lijden aan een verslaving. Onder hen zijn niet alleen de zichtbare junks op straat, maar juist ook veel ‘onzichtbare’ verslaafden, mensen die gewoon elke dag naar hun werk gaan. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat één op de tien werknemers een verslavingsprobleem heeft.
Door de kredietcrisis komen werknemers onder steeds grotere druk te staan. Ze zijn onzeker over hun toekomst bij het bedrijf waar ze werken of bang dat ze hun gezin straks niet meer kunnen onderhouden. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hun heil gaan zoeken in de drank of drugs.
Verlies van 59 miljard "Verslaving is niet alleen een medisch, maar ook een belangrijk economisch probleem," zegt Richard van den Ende, medeoprichter van Ready For Change. "In Europa lijden ondernemingen productieverliezen van circa 59 miljard euro doordat verslaafden zich ziek melden, moeten worden ontslagen of vroegtijdig sterven. En als ze aanwezig zijn, werken ze niet optimaal. Het is bewezen dat verslaafden 60 procent van hun tijd met hun probleem bezig zijn; óók op het werk. Dus leveren ze een rendement van slechts 40 procent." Vaak wordt verslaving onder werknemers niet opgemerkt. Volgens Van den Ende zouden leidinggevenden er goed aan doen hier beter op te letten, zodat de verslaafde kan worden behandeld. "Zo houd je je bedrijf gezond."
Hulp is hard nodig
Van alle verslaafden zoekt slechts zes procent hulp. Van den Ende hoopt met de nieuwe dagbehandeling meer verslaafden ‘over de streep te trekken’. "Veel verslaafden proberen zelf hun verslaving te overwinnen, maar bijna niemand slaagt daarin. Verslaving is een ernstig probleem en daar hebben mensen hulp bij nodig." Ready For Change is een tweedelijns ggz-instelling waarvoor via de huisarts een doorverwijzing verkregen kan worden. De dagbehandeling valt in de basisverzekering en wordt dus door alle zorgverzekeraars vergoed.
Wat moet een werkgever met dit bericht? Alle werknemers een verslaafden-test laten doen, een psycholoog in dienst nemen om een eigen behandelplan te maken, samenwerken met een kliniek, afkicken in de tijd van de baas? De druk wordt inderdaad groter en de innerlijke kracht van mensen neemt af. Zullen we proberen de lat iets minder hoog te leggen en met name de hebzucht van de aandeelhouders een halt toe roepen?
Z. B.
|
|
7
-
06
-
2010
|
09
:
55
uur
Goed artikel!
De cijfers vind ik ook niet shockerend, eerder aan de lage kant.
Want wat is de definitie van een verslaving?
Ik heb in mijn leven veel gezien dat iedereen wel een verslaving heeft; eten, alcohol, chocolade, roken, sex, blowen, werken, oxazepam, drama.
Ik zeg altijd maar zo: zolang alles in balans is maakt het niet uit wat mensen doen.
Teveel drinken is niet goed, teveel werken is niet goed. Terwijl een lekker dagje werken en een glas wijn al veel positiever klinkt.
In principe zijn we allemaal ergens verslaafd aan, je maakt alleen zelf de keuze of je een 'functionele'- of een gewone junk bent.!
Persoonlijk kan ik me namelijk niet meer ergeren dan een dikkerd die maar over sigaretten aan het zeuren is... stukje respect voor ons allemaal want gelukkig zijn we allemaal anders, met allemaal onze eigen verslavingen!
Robert Matena
|
|
14
-
06
-
2010
|
10
:
45
uur
Heb zelf jaren lang drugs gebruikt en daarnaast gewoon mijn werk kunnen doen, zonder dat iets of iemand daar onder geleden heeft. Uiteindelijk ben ik nadat ik zelf mijn ontslag genomen heb, (tot grote verbazing van mijn werkgever) middels een opname bij de Bouman GGZ van mijn verslaving afgekomen.
De enige die onder mijn verslaving geleden heeft was ik.
Het is inderdaad wat je onder een verslaving verstaat. Volgens mij gaat het hier om drugs- en drankverslaafden. Eimert, je slaat de spijker op z'n kop - mag het ietsje minder?
Ook hier blijkt uit dat het zeer belangrijk is goed voor je personeel te zorgen. Dat is een goede omgeving met realistische verwachtingen en als het toch misgaat, een goede begeleiding en steun bieden.
Daisy Smallegoor
|
|
8
-
06
-
2011
|
15
:
52
uur
Als je gokverslaafd bent en je hebt een baan, mogen ze je dan ontslaan omdat je een verslaving hebt of krijg je dan alleen een beslag op je loon?
Flowww
|
|
7
-
12
-
2012
|
20
:
35
uur
Een vriend van mij kwam met een verhaal over een iemand die jaren lang speed heeft gebruikt, die man had een oude Volvo en vertelde zijn vrouw dat hij onderdelen nodig had voor zijn auto en al het geld wat bedoeld was voor die auto dat heeft hij omgezet in speed.
In die tijd was hij postbode had een mooi huis en eigenlijk alles op een rijtje tot dat het fout ging en toen zijn er vrienden onder elkaar gekomen en is het verhaal verteld tegen zijn vrouw wat nu dus al enige tijd zijn ex vrouw is.
Ja zulke dingen kunnen gebeuren in een mensen leven drugs en alcohol maakt meer kapot dan je lief is en de enige die onder zijn verslaving geleden heeft was hij zijn vrouw en vrienden.
Nu is deze man verlost van de speed hij snuift nu samen met die vriend die ik had coke en die vriend heeft vele levens verwoest waaronder die van zijn ex vrouw, zijn familie en zijn kinderen die hij mee trok.
Hoe gek kan het lopen in het leven en go with the flowwwwww.