3 juni 2010 -
Nederland heeft alles in huis om nog aantrekkelijker te worden voor buitenlandse investeerders. Kansen voor Nederland liggen er op het aantrekken van logistieke centra en het werven van Europese hoofdkantoren. Deze kansen worden nog te weinig benut terwijl de buitenlandse concurrentie toeneemt.
Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young onder 203 bedrijven in binnen- en buitenland naar de aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlandse investeerders.
Nederland loopt op aantal gebieden achtr
In de top twintig lijst van de meest aantrekkelijkste Europese investeringslanden is Nederland gestegen van de tiende positie in 2008 naar de zevende positie in 2009. Ondanks de crisis is stijging is het aantal buitenlandse investeringen in Nederland slechts gedaald met zeven procent van 116 naar 108. Een opvallend resultaat uit het onderzoek richt zich op de toekomstige investeringen. Maar liefst 24 procent van de respondenten geeft aan dat ze willen gaan expanderen in Nederland. Jan Siemons, leider International Location Advisory Services van Ernst & Young: "Nederland is nog steeds een belangrijke speler voor buitenlandse investeerders maar loopt op een aantal gebieden achter. Investeringen op het gebied van Research & Development zijn minimaal en daarnaast vestigen te weinig hoofdkantoren zich in Nederland die juist zorgen voor internationale zichtbaarheid en werkgelegenheid. Investeringsprojecten worden nu gedaan op het gebied van Sales & Marketing (48 procent) en logistiek (23 procent)."
China is meest aantrekkelijke investeringsregio
Dit jaar moet West-Europa zijn leiderspositie als meest aantrekkelijke investeringsregio ter wereld opnieuw afstaan aan China. Met een attractiviteitsscore van 39 procent verbetert China zijn score van vorig jaar met maar liefst zes punten. West-Europa haalt een score van 38 procent (-twee ten opzichte van vorig jaar). De top drie wordt afgesloten door de Centraal- en Oost-Europese landen, die in vergelijking met vorige jaren serieuze klappen krijgen (van 39 procent naar 24 procent). Deze cijfers leren ons dat investeerders ook elders in de wereld in eerste instantie kiezen voor zekerheid en stabiliteit. China heeft intussen bewezen een politiek stabiel land te zijn.
West-Europa wake up!
Uit de studie van Ernst & Young blijkt dat het vertrouwen van investeerders en hun bereidheid om risico's te nemen langzaam terugkomt. De geïnterviewde bedrijfsleiders bevestigen dat de economische vooruitzichten over het algemeen beter zijn dan vorig jaar. Daar voegen ze echter aan toe dat ze niet West-Europa, maar China, India, Centraal- en Oost-Europa als hun wissel op de toekomst zien. Deze regio's zijn de aantrekkelijkste locaties voor toekomstige productie-, R&D- en dienstenprojecten. West-Europa, dat momenteel geldt als de tweede meest populaire bestemming voor directe buitenlandse investeringen, komt pas op de vijfde plaats achter Brazilië te staan in de toekomstige attractiviteitsindex.
Sterke- en zwakke punten van Nederland
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat sociaal-politieke stabiliteit als een belangrijke vestigingsvoorwaarde wordt gezien. Als sterke punten van Nederland worden een goede leefomgeving en het stelsel van wet- en regelgeving genoemd. Nederland is volgens de bestuurders echter niet aantrekkelijk als het gaat om flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Siemons vervolgt: "Er zijn weliswaar in de loop van de jaren veranderingen doorgevoerd waardoor de flexibiliteit in werkgelegenheid verbeterd is, bij de buitenlandse investeerders bestaat er echter nog een negatief beeld."
Minder Europese hoofdkantoren en Research & Development centra
Het aantal bedrijven dat kiest voor Nederland als een plek voor hun Europese hoofdkantoor of R&D centrum neemt af. Toch overweegt 24 procent van de respondenten een vestigingsplaats in Nederland. Ad Buisman, Voorzitter Real Estate groep concludeert: Dit biedt kansen die wel benut moeten worden. De terugloop van buitenlandse hoofdkantoren en R&D centra baart echter zorgen!
Aanbevelingen
"Het is tijd dat de overheid in samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstellingen de krachten bundelt om het Nederlandse vestigingsklimaat voor kennisintensieve bedrijvigheid zoals Research & Development en Europese hoofdkantoren beter op de kaart te zetten. Nederland heeft hiervoor een duidelijke, inspirerende visie en strategie nodig en vooral daadkracht. Zo dienen we de regio's met sterke punten gericht onder de aandacht te brengen van buitenlandse bedrijven en dient nog meer te worden geïnvesteerd in Research & Development. Het binnenhalen van nieuwe bedrijven is belangrijk. Ook het koesteren en laten groeien van bestaande bedrijven is van belang om zo de achterdeur op slot te houden!" aldus Siemons.