Werknemer wil vakantiegeld niet gebruiken voor opleiding
27 mei 2010 -
Driekwart van de Nederlandse werknemers is niet bereid vakantiegeld in te leveren om een opleiding te kunnen volgen. Dit blijkt uit onderzoek van opleidingsvergelijker Eduhub.nl. Maar liefst 51 procent van de ondervraagden geeft als reden het vakantiegeld liever te besteden aan privédoeleinden.
25 procent vindt dat die vraag helemaal niet moet liggen bij de werknemer en dat de baas gewoon moet betalen. Slechts 24 procent van de ondervraagden is bereid vakantiegeld in te leveren ten behoeve van scholing. De helft van deze groep, twaalf procent van het totaal, geeft aan zich te willen blijven ontwikkelen en vindt het daarom niet erg om geld in te leveren. De andere helft wil alleen inleveren als de baas ook een deel betaalt.
Toegevoegde waarde
"Het is jammer om te zien dat werknemers zich onvoldoende bewust zijn van de toegevoegde waarde van het volgen van een opleiding," aldus Ruben Timmerman, oprichter van Eduhub.nl. "Een opleiding versterkt de marktwaarde van werknemers en daar heb je de rest van je leven wat aan. De persoonlijke waarde van een opleiding wordt onderschat."
De discussie over inlevering van vakantiegeld t.b.v. scholing van de werknemer is zeker op dit moment niet gepast. Zoals reeds duidelijk in het nieuws komt wordt het vakantiegeld momenteel bij menig werknemer gebruikt om de ontstane financiële tekorten aan te vullen.
Het blijft natuurlijk ook een rare combinatie om vakantiegeld, het woord geeft al aan vakantie 'te gebruiken voor vakantie' in te wisselen voor een studie. ??
Daarnaast zijn er reeds vele cao's waarin een afspraak ligt over scholing van de werknemer, hiervoor levert hij reeds inkomen in. Het zou beter op zijn plaats zijn om een opleiding in het beloningstraject te plaatsen. De keuze tussen opleiding of meer inkomen, waarbij ''meer inkomen'' ook kan volgen na het succesvol afsluiten van de studie. Uiteindelijk is de studie wel werkgerelateerd en levert direct geld op voor de werkgever. E.e.a. is in een functionerings/beoordelingstraject goed uit te leggen en bespreekbaar te maken. Zo kan er minder frictie ontstaan en is er een mogelijke win/win situatie.