Economisch herstel roept om flexibilisering arbeid
19 mei 2010 -
De economische recessie is de oorzaak voor een daling van de vraag naar producten en diensten. Hierdoor is de arbeidsmarkt onder druk komen te staan. Door flexibilisering van de arbeidsmarkt kunnen bedrijven beter anticiperen op ontwikkelingen in de markt.
Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst: "Grote bedrijven zullen binnen nu en vijf jaar afstand doen van het merendeel van hun vaste personeel. De hiermee gepaard gaande groei van het aantal zelfstandig ondernemers zonder personeel (ZZP’ers) zal helpen om de economie uit het dal te trekken."
Verschuiving naar flexibele arbeid
De verschuiving van specialisten in vast dienstverband naar een flexibele vorm van arbeid is een gevolg van het feit dat het oude traditionele carrièrepad van de specialist economisch en kwalitatief niet langer aansluit op de ontwikkeling van de behoefte in de markt en de behoefte en ambitie van de specialist. Kruiswijk: "Kijk naar Wouter Bos en Camiel Eurlings die hun prioriteiten duidelijk hebben bijgesteld. Dit is mogelijk door de ontwikkeling naar een markt waarin de keuze van ZZP´ers leidend is."De toename van het aantal ZZP’ers houdt gelijke tred met de trend bij bedrijven om hun permanente werknemersbestand uit te dunnen.
Baan voor het leven is niet meer
Kruiswijk: "Een baan voor het leven is iets van vroegere tijden. Het gerucht dat IBM komende zeven jaar 300.000 van de grofweg 400.000 werknemers van IBM uit vaste dienst wil halen en ze zo nodig weer wil inhuren als ZZP’ers staat niet op zichzelf. Een dergelijk HRM-beleid verwacht ik in de komende jaren bij meer multinationals. Het is een ontwikkeling, waarbij bedrijven een balans zoeken tussen het aantal interne medewerkers en de flexibel in te zetten specialisten. Het zorgt voor kostenbesparing, kwaliteitsverbeteringen en het is ook nog eens goed voor de carrière van de medewerkers. Deze ontwikkeling juichen wij toe."
Specialisatie
Volgens Kruiswijk komen de specialisatie en ontwikkelingsmogelijkheden van werknemers niet voldoende uit de verf in grote bedrijfsstructuren: "Als ZZP’er wordt je als specialist binnengehaald voor een klus, dus je specialisme is je unique selling point. Daarom zijn ZZP’ers erop gebrand zich zo ver mogelijk te ontwikkelen, wat weer goed is voor onze kenniseconomie"
Flexibele arbeid bovenaan managementagenda
Ook Han Mesters, sector banker Zakelijke Dienstverlening bij ABN AMRO en economisch historicus voorziet dat flexibilisering niet meer weg te denken is uit de arbeidsmarkt: "Flexibele arbeid staat inmiddels bovenaan op de strategische managementagenda van grote bedrijven. Bedrijven hebben in toenemende mate een kern van vaste werknemers in dienst met daaromheen een flexibele schil van ZZP’ers. Hiermee voorkom je ook het probleem in de toekomst van de zogenaamde "bankzitters". Bedrijven worden hiermee platter en slagvaardiger. Inherent hieraan is dat employability, investeren in jezelf en je ontwikkeling, steeds belangrijker wordt voor zowel de vaste medewerker als de ZZP’er."
Vrschuiving in HRM-taken
Mesters vervolgt: "Werkzoekenden moeten niet zozeer op zoek naar een baan maar op zoek naar opdrachtgevers. Hierin hebben externe dienstverleners, zoals kennisbemiddelaars, een steeds belangrijkere rol. Je ziet een verschuiving in de HRM-taken. Ondersteuning in loopbaanbegeleiding, opleiding, beloning en zaken als acquisitie, facturering, administratie en belastingaangifte wordt niet meer binnen bedrijven geregeld, maar gaat naar externe dienstverleners die hiermee de ZZP’er ontzorgen."
ZZP’ers worden ten tijden van de crisis
Tegelijkertijd met de toenemende behoefte van bedrijven aan flexibele arbeidskrachten, ziet Kruiswijk dat steeds meer personeel in vast dienstverband de stap durft te wagen naar het zelfstandig ondernemerschap. Beide ontwikkelingen sluiten goed op elkaar aan en versterken elkaar. Kruiswijk: "Het belangrijkste bezwaar dat men traditioneel heeft tegen het zelfstandig ondernemerschap is te weinig zekerheid. In tijden van de crisis weegt dit echter minder omdat men op de feiten gedrukt wordt dat een vaste baan niet veel meer zekerheid biedt. Hiermee wordt de stap naar het zelfstandig ondernemerschap kleiner."
Steeds grotere schil
Bedrijven kunnen putten uit de steeds uitgebreidere flexibele schil van ZZP’ers en er zijn zelfs nog modernere oplossingen. Kruiswijk: "Werk dat vroeger binnen het bedrijf zelf werd gedaan, kan via elektronische weg worden aangeboden, waardoor ZZP’ers er op kunnen inschrijven, ook wel crowdsourcing genoemd. Op deze manier kunnen problemen die om specialisten vragen sneller en goedkoper worden opgelost door de expertise van de ZZP’er dan door de beperkte in huis capaciteit bij grote bedrijven."
Een bijkomend voordeel van flexibilisering kan zijn dat de betere mensen eerder boven komen drijven. Deze mensen weten wat ze kunnen, wat ze waard zijn en kunnen zich in een meer flexibele arbeidsmarkt gemakkelijk staande houden. De vele mensen (managers en medewerkers) in grotere organisaties die zich verschuilen achter een vaste baan, vast inkomen koppelen aan ''wie maakt mij wat, ik heb een vaste baan'' zullen eerder ontdekt worden. Het vergt wat aanpassing maar zo verkeerd is die flexibilisering nog niet.
Arnout
|
|
19
-
05
-
2010
|
08
:
21
uur
Flexibilisering klinkt leuk en modisch. Echter, de gevolgen voor werknemers zijn in mijn ogen nog niet goed doordacht. De voordelen van ZZP-ers gelden eigenlijk alleen voor mensen die zeer gewild zijn en waar de vraag voor hun specialisme duidelijk aanwezig is. Maar hoe werkt dat voor bijvoorbeeld de oudere mensen, die meer kwetsbaar zijn en vaak als te duur worden gezien of over onvoldoende actuele kennis beschikken van de laatste trends? En hoe werkt dat voor mensen met minder opleiding?
Kortom: leuk voor bedrijven die alleen winst willen maken. Minder leuk voor de meeste mensen.
A
|
|
19
-
05
-
2010
|
08
:
54
uur
Hallo
Ik begin de weg kwijt te raken. Enerzijds heb je mensen die graag zelfstandig werken en die de voors en tegen willen en kunnen oppakken, bijvoorbeeld iets meer verdienen maar ook zich bewust zijn van het feit dat als er geen werk is ze ook niets verdienen. Daarnaast heb je mensen die dit alles niet willen en dus graag voor een baas willen werken. Zij willen geen risico's lopen. En naar mijn mening kun je dus in een land niet meer ZZP'ers hebben dan loonslaven en volgens mij is de verdeling 25% zzp'ers en 75% loonslaven.
G.G. Winkel
|
|
19
-
05
-
2010
|
09
:
36
uur
Beste lezer,
Opnieuw een prachtig artikel met veel (economische) aannames.
Volgens mij zit niemand te wachten op hoge pieken en diepe economische dalen. De maatschappelijke ontwrichting is als reactie daarop op termijn ongekend groot.
Ik denk dat het veel handiger en verstandiger is om maximaal 20% (uit te onderhandelen door branchepartners en vakorganisaties)van het salaris van de medewerker als flexibel (lees: bij minder vraag naar producten e.d.wordt hier een percentage in overleg met OR van afgeroomd om o.a. werkgelegenheid te behouden en voortbestaan van organisaties te bestendigen.)
salaris te gaan beschouwen. Extra voordeel hierbij is dat je dan ook bijvoorbeeld kunt regelen dat maximaal 80% van het salaris gaat meetellen voor een hypotheek ter voorkoming van tophypotheken en ter voorkoming van ... Een ander voordeel is dat betrokkenheid bij de werkgever wordt bestendigd en baanzekerheid voor de werknemer toeneemt hetgeen maatschappelijk van groot belang is.
Dit idee zal even wennen zijn. Misschien het meest voor werknemersorganisaties maar de voordelen zijn groot. Voor alle partijen!
Er is dus een tussenstap mogelijk, het woord is aan de Politiek, Werkgevers en Werknemersorganisaties.
Het is maar de vraag of flexibiliteit de oplossing voor de langere termijn is. Ik denk eerder aan de lenige organisatie, iets waar ik ruim twee jaar geleden al over heb gepubliceerd.
De lenige organisatie kent een core bezetting van kernfunctionarissen die polycompetent en polyvalent zijn. Dat wil zeggen dat ze breed inzetbaar zijn, niet alleen op een vakgebied, maar op meerdere vakgebieden. Ze kunnen werken op plekken waar het op dat moment nodig is.
Zo zal de werkdruk bij een goede HR afdeling in het najaar hoger zijn en bij finance aan het begin van het jaar. Een policompetente medewerker zal in beide afdelingen inzetbaar zijn en eventueel ook nog eens bijspringen in productie of logistiek.
Buiten de kernbezetting zijn flexibele medewerkers van diverse pluimage aanwezig. Veelal ZZPers, freelancers en interim managers.
De organisatie beweegt zich als een amoebe door de tijd en de maatschappij, soms groot, soms klein, soms breed, soms smal.
Wij hebben dit concept al toegepast en het werkt buitengewoon goed.
Ronald Dekker
|
|
19
-
05
-
2010
|
13
:
12
uur
''Grote bedrijven zullen binnen nu en vijf jaar afstand doen van het merendeel van hun vaste personeel.''
Dit is dus aperte nonsens. Niet meer dan 'wishful thinking' van de directeur van een bedrijf dat geld verdient aan het bemiddelen van ZZP'ers.
Al 12 jaar is de verhouding tussen vast, flexibel en zelfstandig van werkenden in Nederland respectievelijk, 80%, 8%, 12%. Dit heeft te maken met een sterke voorkeur voor zekerheid bij werkenden die je zelfs bij ZZP'ers tegenkomt. Met andere woorden, bedrijven die de meeste van hun vaste werknemers op straat zetten kunnen helemaal niet zoveel flexwerkers en zzp'ers vinden, zeker niet wanneer er weer krapte op de arbeidsmarkt ontstaat.
Als ik de reacties lees huiver ik, want blijkbaar is het nog steeds niet bij iedereen doorgedrongen dat we aan de vooravond van een heel nieuw tijdperk staan.
Geen kansen voor ouderen als we flexibiliseren? Het zijn juist de ouderen, de babyboom generatie die zal vertrekken de komende jaren waardoor een geweldige krapte zal ontstaan op de arbeidsmarkt.
Daarnaast zal de Nederlandse economie drastisch veranderen, de vraag naar goed gekwalificeerd personeel zal het aanbod verre overtreffen. Dat is alleen maar op te lossen door te flexibiliseren. Mensen inhuren zolang ze nodig zijn. Dat is niet meer op te lossen met uitzendkrachten alleen, zeker niet als de overheid door wet- en regelgeving het aantrekken van zowel vast- als uitzendpersoneel onmogelijk maakt.
De weerstand tegen ''voor jezelf werken'' waar Ronald op duidt is de laatste jaren voor de crisis totaal weggevallen. Dat de crisis nu even roet in dat eten gooit is waar, maar dezelfde crisis zal de andere processen alleen maar versnellen.
Wie zich nu nog niet voorbereid op een andere manier van organiseren, op een ander arbeidsethos, op andere structuren, zal straks een groot probleem hebben!
Ontkennen is je kop in het zand steken!
Ana Uijl
|
|
19
-
05
-
2010
|
16
:
07
uur
Flexibiliteit betekent ook dat de zg. ZZP'ers snller lekker gaan shoppen. Wat heeft een werkgever aan iemand die eventjes lekker komt ervaring opdoen en lekker daarmee geld verdienen, maar ook snel de biezen pakt..
Bedrijven hebben te maken met groeiende en blijvende economische onzekerheden.
De loopbaan- en financiële zekerheden die professionals decennialang beloofd kregen in ruil voor hun onvoorwaardelijke loyaliteit kunnen organisaties simpelweg niet langer waarmaken.
Professionals hebben hierdoor steeds minder te verliezen en zij kiezen dan ook – ondersteund door nieuwe technologie en regelgeving – voor zelfstandigheid. Ze maken zich veel minder afhankelijk van bedrijven en zorgen vanuit zelfsturing voor hun eigen professionele en financiële ontwikkeling (ZZP).
Door deze nieuwe sociaal-economische verhoudingen zal het aanbodzijde-model (met professionals als uitgangspunt) steeds meer de toekomst gaan bepalen.
Organisaties moeten in staat zijn hun HR-focus te verleggen van 'binden' naar 'bridging’. Sneller kunnen anticiperen op onvoorspelbare economische golfbewegingen via een grotere ‘flexibele schil’. Ze moeten in staat zijn gewilde professionals te vinden en te binden voor de duur van een opdracht. En vanuit gelijkwaardigheid bruggen kunnen slaan naar unieke talenten met als gevolg een cultuur van creativiteit en innovatie.
Traditionele bemiddelaars kunnen dit innovatieproces simpelweg niet volgen en organisaties zijn daarom naarstig op zoek naar efficiënte en effectieve (online) oplossingen.
@Ana
Wat is het verschil tussen de ZZPer die even komt aanwippen (wat overigens dom is om zo iemand aan te nemen) en de jobhopper?
Een ZZPer heeft over het algemeen een dot aan ervaring en het is ideaal om een ZZPer te nemen vanwege de geweldige vrijheid van zowel de werkgever als de werknemer.
@Eduard.
Het ligt eraan wat je onder een professional verstaat. Als je daarmee iemand bedoeld die onafhankelijk van een opleidingsniveau zelfstandig kan acteren tegen goede kwaliteit, kan ik met je mee gaan. Omdat ook ZZPers in de bouw, verpleging en verzorging en zo voorts voor mij professionals zijn.