Bolkestein: EU wacht kapitalisme volgens Amerikaans model
9 september 2001 -
Europees commissaris Bolkestein waarschuwt dat Europa de sociale welvaartsstaat met baanzekerheid moet opgeven voor kapitalisme naar Amerikaans model, wil het zijn ambities waarmaken en de Verenigde Staten economisch voorbijstreven.
Dat schrijft het Financieele Dagblad. 'Als we dat echt willen, moeten we het comfortabele Rijnland verlaten en kiezen voor de hardere omstandigheden en het killere klimaat van het Angelsaksische kapitalisme. Dat betekent meer risico’s, maar ook meer verdiensten,' stelde de oud-VVD-leider zaterdag in een toespraak in het Italiaanse Cernobbio.
Bolkestein haalt hij fel uit naar de vakbonden die hij conservatief noemt. Ze koesteren eerder de ’stakeholders’ (waaronder werknemers) dan de ’shareholders’ (aandeelhouders) en 'overleggen aan talrijke ronde tafels'. De zich progressief noemende antiglobaliseringsbeweging is van hetzelfde laken een pak. Kapitalisme is juist revolutionair: 'Het houdt geen rekening met traditie, gewoontes, familie of klasse'.
De EU-leiders besloten vorig jaar maart in Lissabon dat de Unie in 2010 de meeste competitieve economie moet zijn. Dat vergt volgens Bolkestein pijnlijke liberaliseringen op de energie- en transportsector en bij de posterijen. Economisch nationalisme en corporatisme liggen volgens hem op de loer. Als commissaris Interne markt in Brussel kreeg hij de pin op de neus van het Europees Parlement dat in juli een overnamerichtlijn wegstemde. Die wet maakte vijandige overnames in het bedrijfsleven mogelijk, en geeft de aandeelhouder meer macht.
Kijk waar het Angelsaksische kapitalisme de VS heeft gebracht in relatie met de rest van de wereld.
Domme destructieve korte termijn visie !
Slecht voor de wereld orde !
We moeten met elkaar en niet tegen elkaar.
De wereld heeft genoeg resources voor iedereen!
Jasper
|
|
28
-
06
-
2009
|
13
:
44
uur
Geen wonder met zulke mensen als Bolkestein in het E.U. parlement dat Europa niet leeft onder de mensen.
Benieuwd of deze meneer nog zo`n domme en egoistische visie had als hij moest leven van een laag loontje.
Europa kan alleen het verschil maken als we het belang van de meerderheid vooropstellen en gaan denken en leven in win/win/win/win/win/win etc. patronen.
Hans
|
|
29
-
06
-
2009
|
08
:
58
uur
Erg makkelijk om nu commentaar te geven op berichten uit 2001. Hoe was het alweer toen de muur viel? Overal waar te voor staat is uit balans. Zo ook met de systemen van economie.
Wilfried
|
|
29
-
06
-
2009
|
09
:
27
uur
Bolkenstein is inmiddels, gelukkig, al enige tijd van het Europees toneel verdwenen.
Nu de Engelsen nog, en dan kan Europa weer verder. Hopelijk draaien Nederland en Frankrijk, als medestichters nog de ''goede'' richting uit.
De opdracht van Europa is niet of nooit geweest om Amerika te kopiëren.
Eerder dan Bolkenstein te citeren, ware het beter om hier een ode te brengen aan de onlangs overleden Karel Van Miert. Hij had tenminste de guts om Amerika van antwoord te dienen, eerder dan hun slippen te dragen.