zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Strategy & Change zet dalende concurrentiepositie Nederland op agenda

10 mei 2010 - Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en TNO presenteren vandaag in Nieuwspoort het initiatief Strategy & Change. Binnen dit programma wordt een strategische visie ontwikkeld om de concurrentiepositie van Nederland in de wereld te verstevigen.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is bij de start van het programma aanwezig om een reactie te geven op dit veelbelovende initiatief. 



Strategische visie
De wereld verandert radicaal en onze positie als Nederland en Europa is niet meer zo vanzelfsprekend als ze lange tijd is geweest. De opkomst van China, de beschikbaarheid en toevoer van mineralen, energie, grondstoffen en voedsel, klimaatverandering en demografische ontwikkelingen - dwingen Nederland en Europa zich opnieuw te positioneren. Garanties voor behoud van onze welvaart en welzijn zijn er niet. Dit vraagt om een strategische visie op de toekomst en verandering. Hoe kunnen we ons de nieuwe tijd in innoveren? Dat is de cruciale vraag. 

Goede positie
Nederland heeft daarbij een goede uitgangspositie om zijn positie in de snel veranderende wereld te kunnen versterken: een strategische ligging, een goed opleidingsniveau, een goede wetenschapscultuur en sterke economische sleutelgebieden. Maar Nederland verliest snel terrein in de internationale concurrentiestrijd. 

Innovatiedebat
Jan Mengelers, voorzitter TNO Raad van Bestuur stelt: "Met het programma Strategy & Change gaan TNO en HCSS een bijdrage leveren aan het innovatiedebat. Nederland is van de achtste naar de tiende plaats van de Global Competitive Index gezakt maar heeft de ambitie om tot de top vijf te gaan behoren. Met dit initiatief wordt een impuls gegeven aan de Nederlandse kennisinfrastructuur, gericht op versterking van het innovatieve vermogen." 

Lancering
De lancering van 'Strategy & Change' vindt vanmiddag om 15.00 uur plaats in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het programma wordt geïntroduceerd door Laurens Jan Brinkhorst (voormalig minister van Economische Zaken). Daarna volgt een introductie door Jan Mengelers en een presentatie van Strategy & Change door Rob Weterings (senior adviseur duurzaamheid TNO) en Rob de Wijk (directeur HCSS). Vervolgens geeft Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) zijn visie op innovatie gevolgd door een debat met vertegenwoordigers van de politieke partijen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoofdkantoor essentieel voor goede concurrentiepositie
 Concurrentiepositie Nederlands fiscaal stelsel verslechtert
 Authentiek vertrouwen biedt bedrijven voorsprong
 Concurrentiepositie is niet afhankelijk van hard werken of lage lonen
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
10-05-2010
 | 
09:47 uur
Als we de namen in dit gremium bezien dan hebben we het over het overgrote merendeel over oud politici die vervolgens een debat op gang gaan brengen om vervolgens met politici in debat te kunnen treden.

Klaarblijkelijk hebben maar weinig van deze mensen door hoe het ongeveer werkt in de werkelijke wereld. Het is namelijk zo dat het bedrijfsleven bijzonder wel in staat is te innoveren en zich veerkrachtig op te stellen in mindere tijden. Het is zelfs zo dat het bedrijfsleven De Sleutel is tot oplossing.

Laten we eens kijken naar die zogenoemde Global Competetive Index. Het is een methode die een aantal economische indicatoren meet en daar een weergave van geeft. Daar word voorts nogal wat gewicht aan gehangen. Dat gewicht, en natuurlijk zal nu het tumult aan tegenstand uitbreken, is te vergelijken met de forecast van onze hopeloos impotente en incompetente Centraal Plan Bureau.

Je zorgt er gewooon voor dat er grote klinkende namen bij worden betrokken, doneert miljoenen en pretendeert wat, voor de rest zegt het helemaal niets want het is namelijk maar net welke waarde er aan word gehangen tenslotte. De meet methodiek is namelijk net zo corrupt als de visie die elke politicus heeft over een een bepaalde zaak of weergave van rapportage. Het is namelijk maar net zo te presenteren dat het er 'leuk' uitziet.

Voor de rest is het veel betalen voor vrijwel niets. Ik lees in dit artikel namelijk nergens dat Nederland als kennis economie al tot de top 5 van de wereld behoort. Waarom niet? Simpel, als we dat zouden toegeven, dan gingen wij meer investeren in ondermeer onderwijs en kennis. Aangezien dat haaks staat op wat de achtereenvolgende kabinetten hebben gedaan, die hebben de basis van deze economie, Onderwijs, al decennia lang uitgehold en verwaarloosd. Dat is namelijk wel degelijk meetbaar.

Nu verkondig ik waarschijnlijk weer enige waanzin die door impotente politici word verworpen als onherkenbaar. Nederland heeft bakken vol impotente oud politici en politici die zich met idiotie bezig houden als we dit artikel lezen. Even in de marge, als deze hotemetoten worden wel van uw en mijn belastinggeld betaald, tel uit je winst. Nu even naar de realiteit beste lezer[es]

We gaan namelijk iets totaal anders tegemoet waar ik vrijwel niemand van dit gremium ook maar iets over hoor zeggen. China is booming. Maar China heeft slechts 12% eigen resources die boom te kunnen begeleiden. Hun antwoord? Kopen wat je kopen kunt op het continent Afrika om dat te kunnen ondersteunen. Het gevolg? Dat de lokale Afrikaanse bevolking word uitgekocht van de mogelijkheden die zij zo broodnodig hebben met alle gevolgen van dien.

Die verregaande kolonisatie, heet stilzwijgend, neemt wereld bedreigende vormen aan omdat China en enkele Russische economien momenteel een failliete economie, zoals die van de VS, overeind aan het houden is. Voor een aanzienlijk deel wordt namelijk de Euro ook door diezelfde economien zwaar ondersteund.

De roep van verschillende economen om uit de EU te treden en terug te keren naar de gulden is namelijk niet voor niets. Zo verlossen wij ons van het juk EU geheten, inclusief de dwang en drang op te mogen draaien voor de ondersteuning van armlastige economien die zo graag tot de EU toetraden met allerlei creatieve berekeningen van dien.

De grote leugen en valsheid in geschrifte van ene Balkenende, jawel, ik noem zaken graag gewoon bij naam, heeft tot gevolg dat wij belastingbetalers en bedrijfsleven dit jaar alleen al voor zo'n 100 miljard hebben mogen bijspringen hier in onze eigen economie en elders in de EU. Wanneer die vele miljarden gewoon in een eigen onafhankelijke economie zou zijn gestopt genaamd BV Nederland, dan hadden wij zeker niet in een dergelijk pakket terecht gekomen als waar we ons nu in bevinden.

De discussie die in dit artikel word aangezwengeld is feitelijk een non-discussie die nergens toe gaat leiden als alleen hetgeen we ons al jaren tegen kanten. Dom oeverloos gezwets die nergens toe zal leiden op kosten van de belastingbetaler.

Nederland is een puissant welvarend land met enorm potentieel. Dat dien je voorgoed los te koppelen van iets wat ambtenarij en politiek heet en de eis op tafel moet Nederland los te koppelen van de EU als autonome staat. Er zijn namelijk genoeg samenwerkingsverbanden te bedenken waarbij wij een bijdarge kunnen leveren zonder dat het ons zo zwaar economisch moet raken. Dit heeft namelijk niets meer te maken met solidariteit maar met een idiotie op kosten van de belastingbetaler.

Als dit gremium dan toch zo graag een toegevoegde waarde zou willen hebben, laat de discussie dan maar gaan over de voordelen van werkelijke economische vrijheid ipv ons te laten ringeloren door economien waar wij alleen maar bij mogen springen maar voorts geen enkele invloed op uit mogen oefenen klaarblijkelijk.

Dan hoef ik een idiote de jager niet te horen roepen dat wij onze inleg voor Griekenland onder geen beding kwijt zijn. Whom are you kidding Meneer de Jager? We staan aan de vooravond van een enorm probleem, alleen zien mensen dat klaarblijkelijk niet graag zo.
Herman  |   | 
15-05-2010
 | 
08:28 uur
kennisindustrie? Wie neemt deze af dan?
We zijn te duur. Dan moeten we niet ''voorwaarts'' vluchten maar de realiteit onder ogen zien en nagaan of we daar iets aan kunnen doen. Bv ander belastingstelsel. Nu heffen we veel belasting op iets dat we graag willen hebben: arbeid. De overheid normaal aan dat ze bij verhoging van bepaalde producten dit doen om het gebruik daarvan te ontmoedigen. Dat is bij arbeid goed gelukt. Bovendien hebben veel werkgevers ook voor sinterklaas gespeeld in goede tijden en nu klagen dat we te duur zijn.
Natuurlijk moet ons kennisniveau goed blijven en moeten we daaraan werken. Maar zonder industrie, geen kennisindustrie

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10