zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stelen van de baas kan u duur komen te staan

6 mei 2010 - Stelen komt personeel duur te staan. Werkgevers die een detective of bedrijfsrechercheur inschakelen om diefstal op het werk aan het licht te brengen, mogen de kosten op het stelende personeelslid verhalen. Dat meldt de Volkskrant na een uitspraak van de kantonrechter in Breda. De Pers vat samen.

In de helft van alle gevallen van bedrijfsdiefstal is de dader een werknemer. Een op de vijf daders komt zelfs uit het hoogste management, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Trigion in 2008. De directe schade en de afhandeling van de fraude kost het bedrijfsleven ruim een half miljard euro per jaar. 



Synthetisch DNA

Trigion gaat in de strijd tegen interne diefstal 'synthetisch DNA' inzetten. Hiermee kan hardware zoals laptops en flatscreens worden gemarkeerd met een onuitwisbare, unieke code. Het aantal interne diefstallen kan hierdoor naar verwachting met meer dan de helft worden teruggedrongen.


Bron: De Pers, De Volkskrant
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mannen zijn alerter op stelende collega’s dan vrouwen
 Ambitieuze werknemer fraudeert eerder
 Trouwe werknemer is grootste dief
 Stelen van de baas erg makkelijk
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
6-05-2010
 | 
07:57 uur
Tja, een laptop of flatscreen stelen is nog eens wat anders dan een rolletje plakband of een pen.
Civile  |   | 
6-05-2010
 | 
08:39 uur
Heel terecht dit artikel. Met name voor al die mensen die voor korte opdrachten bij opdrachtgevers werken en vaak als kapstok werden en worden gebruikt voor allerlei negatieve zaken. Niet dat ik daar persoonlijk zo wakker van lig, het zijn zaken die voor komen.

Het is net zoals het 'nemen' van een pen, doosje nietjes of paperclips, blocknote, ringband of zelfs meer. Dat kun je simpel in twee onderverdelen. Het 'nemen' zonder vragen, of het je gewoon toe eigenen omdat je thuis iets nodig hebt.

Persoonlijk bestaat er voor mezelf een hele duidelijke scheidslijn. Vraag het en je weet het. Zaken voor de zaak horen op de zaak. Zo eenvoudig werkt het. Als Interimmer weet ik dat het voor komt dat je klaar bent met je opdracht, bij een organisatie vertrekt en gebruikte zaken zoals de ringband in je map, een of meerdere pennen, markeerstift, niet weer terug legt. Ik geloof niet dat er ook maar iemand zal zijn die dat als diefstal zal aanmerken.

Maar wanneer het gaat om grotere zaken, en ook die heb ik meegemaakt, dan haak ik af. Dus die dvd met 'bedrijfsgegevens' die 'ter bestudering' mee word genomen? Absolute ' not done' terwijl we weten dat dat vaak gebeurd. Een stapel uitgerolde laptops in een gebouw die 's nachts worden weggehaald, het gebeurd. Zo ook met declaratie gedrag.

Ik ben van mening dat degene die door een rechter wordt veroordeeld, er rekening mee mag houden dat onderzoekskosten mee mogen worden genomen in het hele proces. Wat mij betreft tenminste wel.
Stelen van de baas | Cijfers 2009  |   | 
7-05-2010
 | 
09:41 uur
Het probleem is niet enke afhankelijk van het feit of je al dan niet met interimmers werkt maar ook van de aard van de sector zelf. Zo blijkt uit een rapport van 2009 (zie link) dat 25% van alle supermarkten met dit probleem kampen.
Budgetspy  |   | 
24-02-2011
 | 
04:09 uur
Daat gevoel had ik ook al
Budgetspy  |   | 
24-02-2011
 | 
04:15 uur
Een bedrijf is kwetsbaar in min of mindere mate van onder andere de bedrijfsomvang. Grotere ondernemingen hebben grotere kans. Zo ook het soort activiteit, want in de logistiek is meer kans op diefstal dan bijvoorbeeld in de agrarische sector (al gebeurd het overal). Ook het soort goederen is van belang, want keukens stelen lijkt mij wat moeilijker dan een dvd speler.
Er zijn tal van factoren op te noemen denk ik zo.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10