zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander weet niet hoeveel hij nodig heeft voor pensioen

4 mei 2010 - Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden blijkt dat 57 procent van de werkende Nederlanders geen idee heeft hoeveel geld er opzij moet worden gelegd voor later. Daarom introduceert Nationale-Nederlanden 'Mijn Getal', een online tool waarmee u het bedrag uitrekent dat u nodig hebt om op de gewenste leeftijd met pensioen te gaan.

Mijn Getal geeft een indicatie van het bedrag dat in de toekomst nodig is en vormt daarmee het startpunt om u in uw pensioen te verdiepen. 



Pensioenervaring
Onderzoeksbureau Altuïtion onderzocht in opdracht van Nationale-Nederlanden onder werkende en gepensioneerde Nederlanders hoe zij hun pensioen als levensfase verwachten in te vullen, of nu ervaren. De groep werkende respondenten schat in dat zij ongeveer 77 procent van hun huidige loon nodig heeft om tijdens hun pensioen op dezelfde voet te kunnen leven. Maar meer dan de helft kan niet aangeven hoeveel geld zij concreet beschikbaar moeten hebben. 
Opvallend is bovendien dat één op de zes gepensioneerden denkt dat zijn pensioen niet goed is geregeld. Als ze het hadden kunnen overdoen zouden ze 'langer doorwerken' of 'eerder zijn begonnen met geld opzij te leggen'. In tegenstelling tot de huidige generatie gepensioneerden zijn werkende Nederlanders 'zelf' verantwoordelijk voor hun pensioen. Nederlanders vinden pensioen ingewikkeld en oninteressant en nemen een passieve houding aan. 

Mijn Getal

"Als ze stoppen met werken, gaan mensen er vaak financieel op achteruit, terwijl ze juist graag hun levensstandaard willen handhaven," aldus Erik Muetstege, directeur NN Particulieren. "Daarom heeft Nationale-Nederlanden Mijn Getal ontwikkeld, waarmee consumenten gemakkelijk online kunnen uitrekenen welk bedrag ze nodig hebben om op de gewenste leeftijd met pensioen te gaan met het inkomen dat ze nodig denken te hebben. Wellicht is het even schrikken wanneer Mijn Getal zichtbaar wordt, maar een adviseur kan u inzicht geven of u op de goede weg bent, of juist toch een aanvullende pensioenregeling moet treffen." 

Verwachtingen

Nederlanders realiseren zich steeds meer dat eerder met pensioen gaan vaak niet realistisch is. Niet-gepensioneerden verwachten twee jaar langer door te moeten werken dan dat ze eigenlijk zouden willen. Gepensioneerden zijn gemiddeld op hun 62ste gestopt met werken, werkende Nederlanders verwachten pas op hun 65ste met pensioen te kunnen gaan. 

Pensioen bestaat niet alleen uit reizen

De verwachtingen die men heeft over de invulling van zijn pensioen blijken niet altijd realistisch. Vaak dromen Nederlanders van verre reizen maar wanneer eenmaal het werkende leven erop zit wil men vooral blijven genieten van de kleinkinderen en zelfstandig blijven wonen. In de praktijk, reist men tijdens de pensionering inderdaad wel wat meer dan vroeger maar gepensioneerden besteden ook meer tijd aan vrijwilligerswerk, sport en klussen.
Ook geeft men aan tijdens het pensioen veel meer tijd te besteden aan gezin, kinderen en kleinkinderen. Iedereen vindt 'gezondheid' en 'familie' de belangrijkste thema's in hun leven. Niet-gepensioneerden vinden echter 'financiële zekerheid' ook een belangrijk thema, terwijl de gepensioneerden 'zelfstandig (blijven) wonen' juist belangrijker vinden. 

Over Mijn Getal

Mijn Getal is een rekentool waarmee consumenten kunnen uitrekenen welk bedrag ze nodig hebben om op een bepaalde leeftijd met pensioen te gaan. Aan de hand van zes vragen berekent het programma een indicatie van het kapitaal dat moet worden opgebouwd om maandelijks het ingevulde netto bedrag te kunnen ontvangen. De uitkomst van deze som is 'Mijn Getal'. Om de persoonlijke situatie exact te kunnen bepalen en passende maatregelen te nemen, wordt na de berekening doorverwezen naar een verzekeringsadviseur. 

Rekenvoorbeelden

-Sanne, 40 jaar, alleenstaand, is werkzaam als radiodiagnostisch laborant en wil vanaf haar 65e netto 2.000 euro per maand ontvangen. Het getal van Sanne is 219.528 euro.
-Willem, 45 jaar, woont samen met Ineke (ook 45). Willem werkt sinds kort in de horeca, daarvoor heeft hij in de bouw gewerkt. Straks, vanaf zijn 65e, wil hij samen met 2.500 euro netto per maand ontvangen. Ineke werkt één dag per week bij een klein administratiekantoor en heeft daar geen pensioenregeling, ze verdient daar 200 euro netto per maand. Hun getal is 238. 234 euro.
-Ties, 39 jaar, alleenstaand, is werkzaam als ambtenaar bij de overheid. Vanaf zijn 65e wil hij netto 3.000 euro per maand. Zijn getal is 502.339 euro.
Mijn Getal is het bedrag dat u naast uw AOW extra nodig hebt en dat u opbouwt door een pensioenregeling van de werkgever en individuele aanvulling.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders: liever lager inkomen dan langer doorwerken
 Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid
 Werknemer ervaart pensioenproblematiek als ‘ver-van-mijn-bed-show’
 Nederlander heeft geen idee hoeveel pensioen hij krijgt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10