Pensioenfondsen vaak te afhankelijk van één adviseur
29 april 2010 -
Pensioenfondsen zijn vaak te afhankelijk van één dominante adviseur of vermogensbeheerder en de belangen van hen lopen lang niet altijd parallel met die van de deelnemers van het pensioenfonds. Dat blijkt uit onderzoek van Avida International onder 28 aanbieders van vermogens- en risicobeheer aan pensioenfondsen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 25 procent van de ondervraagde financiële dienstverleners voldoende handelt in lijn met de belangen van het pensioenfonds. "Bij bestuurders van pensioenfondsen is behoefte aan meer zelfreflectie bij financiële dienstverleners zoals vermogensbeheerders, en wij merken dat het moeilijk is om kwalitatief goede partijen te vinden die puur in het belang van de opdrachtgever handelen," zegt Paul Boerboom, managing director van Avida International.
Kostentransparantie Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat niet meer dan een vijfde (21 procent) van de vermogensbeheerders van pensioenfondsen voldoende transparant is over de kosten van hun dienstverlening en slechts iets meer dan de helft (54 procent) over voldoende stabiele klantenteams beschikt. "Dienstverleners moeten zich aanpassen aan de pensioenfondsen in plaats van andersom. Na de crisis van 2008 hadden we meer zelfreflectie verwacht bij toonaangevende investment consultants en vermogensbeheerders. Ons onderzoek wijst uit dat veel partijen de gewoonten van vroeger weer oppakken," verklaart Boerboom. Volgens hem is met name op het gebied van strategisch risicobeheer nog veel vooruitgang te boeken en is het aantal aanbieders beperkt. Dit geldt, een uitzondering daargelaten, zeker voor Nederland. Andere opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat maar zeven van de 28 dienstverleners (25 procent) duidelijkheid verschaft over wijze waarop zij hun succes voor het pensioenfonds meten.
‘Financiële wereld fragieler dan voor crisis’
De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepresenteerd op een seminar in Kasteel Wittenburg in Wassenaar, waar werd gesproken over de sterktes en zwaktes van pensioenfondsen. Bij die gelegenheid zei Nassim Taleb, schrijver van bestseller
‘The Black Swan’, dat de financiële wereld momenteel fragieler is dan vóór aanvang van de crisis in 2007. Volgens hem heeft dit onder meer te maken met de opeenstapeling van staatsschulden, het feit dat de schuldigen van de financiële crisis nog steeds op hun plaats zitten en door de onderlinge verwevenheid van het financiële systeem. Volgens Taleb moet er meer volgens de wetten van de natuur worden ingegrepen, wat betekent dat slecht presterende bedrijven, bestuurders en politici niet overleven.