zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe werkkostenregeling grote zorg voor Nederlandse bedrijven

22 april 2010 - Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven ziet op tegen de invoering van de nieuwe werkkostenregeling. Dit blijkt uit een enquête van SD Worx onder ruim 100 HR-professionals over hun verwachtingen op het gebied van HR voor 2010.

 De werkkostenregeling maakt de omgang met onbelaste vergoedingen en verstrekkingen eenvoudiger voor werkgevers maar het invoeren brengt veel extra administratief werk voor HR-medewerkers met zich mee. Uiteindelijk moet het een administratieve lastenverlichting opleveren van ongeveer 124 miljoen euro. 



Twee categorieën van vergoedingen
Met de komst van de werkkostenregeling bestaan er met ingang van 1 januari 2011 nog maar twee categorieën van vergoedingen. Dit zijn de gerichte vrijstellingen en de vergoedingen en verstrekkingen die vallen onder een forfaitair gedeelte. Dit alles betekent een vereenvoudiging van de salarisadministratie, maar stelt tevens eisen aan de verantwoording van kosten in de financiële administratie van bedrijven. Het merendeel van de respondenten geeft aan huiverig te zijn voor de veranderingen in verband met mogelijke contractaanpassingen die vervolgens kunnen leiden tot onvrede bij medewerkers. 

Verzet
Overige veranderingen op het gebied van HR die weinig sympathie krijgen van Nederlandse bedrijven zijn; de toename van de werkgeversbelasting en de verhoging van de pensioenleeftijd. Vooral deze laatste regeling stuit op verzet van medewerkers, zo verwachten de respondenten. Bedrijven maken zich voornamelijk zorgen over de manier waarop de nieuwe regelingen aan de medewerkers gecommuniceerd moeten worden. 

Duidelijk voordeel
"Het invoeren van de werkkostenregeling heeft ook een duidelijk voordeel voor bedrijven," stelt Toon Nouwens, Managing Consultant bij SD Worx. "Voor bedrijven die voor het forfaitaire deel onder de grens blijven, biedt de regeling de mogelijkheid nieuwe arbeidsvoorwaarden op te zetten die de overgebleven ruimte benutten. Hierbij valt te denken aan een verruiming van de reiskostenvergoeding in ruil voor minder loonsverhoging."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Efficiëntie boekhouding MKB ver te zoeken
 Nauwkeurige verlofadministratie levert flink wat geld op
 Bestuurders missen balans tussen regulering en ondernemersvrijheid
 Vijf redenen om uw administratieve processen te managen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10