Nieuwe werkkostenregeling grote zorg voor Nederlandse bedrijven
22 april 2010 -
Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven ziet op tegen de invoering van de nieuwe werkkostenregeling. Dit blijkt uit een enquête van SD Worx onder ruim 100 HR-professionals over hun verwachtingen op het gebied van HR voor 2010.
De werkkostenregeling maakt de omgang met onbelaste vergoedingen en verstrekkingen eenvoudiger voor werkgevers maar het invoeren brengt veel extra administratief werk voor HR-medewerkers met zich mee. Uiteindelijk moet het een administratieve lastenverlichting opleveren van ongeveer 124 miljoen euro.
Twee categorieën van vergoedingen
Met de komst van de werkkostenregeling bestaan er met ingang van 1 januari 2011 nog maar twee categorieën van vergoedingen. Dit zijn de gerichte vrijstellingen en de vergoedingen en verstrekkingen die vallen onder een forfaitair gedeelte. Dit alles betekent een vereenvoudiging van de salarisadministratie, maar stelt tevens eisen aan de verantwoording van kosten in de financiële administratie van bedrijven. Het merendeel van de respondenten geeft aan huiverig te zijn voor de veranderingen in verband met mogelijke contractaanpassingen die vervolgens kunnen leiden tot onvrede bij medewerkers.
Verzet
Overige veranderingen op het gebied van HR die weinig sympathie krijgen van Nederlandse bedrijven zijn; de toename van de werkgeversbelasting en de verhoging van de pensioenleeftijd. Vooral deze laatste regeling stuit op verzet van medewerkers, zo verwachten de respondenten. Bedrijven maken zich voornamelijk zorgen over de manier waarop de nieuwe regelingen aan de medewerkers gecommuniceerd moeten worden.
Duidelijk voordeel
"Het invoeren van de werkkostenregeling heeft ook een duidelijk voordeel voor bedrijven," stelt Toon Nouwens, Managing Consultant bij SD Worx. "Voor bedrijven die voor het forfaitaire deel onder de grens blijven, biedt de regeling de mogelijkheid nieuwe arbeidsvoorwaarden op te zetten die de overgebleven ruimte benutten. Hierbij valt te denken aan een verruiming van de reiskostenvergoeding in ruil voor minder loonsverhoging."