zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vergaande automatisering staat gezond bedrijf in de weg

20 april 2010 - Gebrek aan kennis van informatietechnologie dreigt het functioneren van internal audit afdelingen in de weg te staan. Dit is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van Protiviti onder internal auditors naar verbetermogelijkheden voor de audit functie en kennislacunes.

Bedrijven steunen zwaar op internal audit om de steeds verdere automatisering van bedrijfsprocessen in goede banen te leiden. 



Kennis blijft achter
De kennis van internal audit van informatietechnologie blijft echter achter, zo geven ze zelf aan. Drie onderwerpen die nu drie jaar lang in de top vijf staan van de categorie kennisgebieden die audit afdelingen willen verbeteren zijn: continuous auditing, data analyse en informatiebeveiliging. Internal auditors, die een cruciale rol spelen in het gezond houden van een organisatie, kunnen hierdoor hun rol niet optimaal vervullen. Arne ter Laak pleit voor uitbreiding van de IT capaciteiten van internal audit afdelingen, ofwel door bijscholing ofwel door inhuur van expertise van buitenaf. 

Belangrijke punten

Andere belangrijke punten om het functioneren te verbeteren:
- Frauderisico’’s en externe kwaliteitsbeoordelingen zijn topprioriteit voor het beheersen van de organisatie.
- Meer kennis ontwikkelen op het gebied van IFRS en XBRL.
- De vraag naar expertise op het gebied van informatie beveiliging (ISO 27000), de norm ontwikkeld door de internationale organisatie voor standaarden.
- Het verbeteren van het strategische denken.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CIO is ideale verandermanager
 IT-auditor heeft weinig last van crisis
 Kennisbehoud ICT’ers is cruciaal
 ICT-beslissers vragen massaal om garanties
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
20-04-2010
 | 
13:32 uur
Een heel goed doordacht geschreven artikel. De waarheid als een koe. Waar zit dit hem precies in? Basaal zijn er twee oorzaken aan te wijzen.

1. Economische omstandigheden.

We zien het telkens weer gebeuren, dat wanneer het ons economisch plots tegen zit, dat we als eerste wild om ons heen laten slaan en complete gaten in de IT opzet en organisatie bewerkstelligen.

Hier word geredeerd dat dat vaak de eerste verdiensten zouden zijn. Ik denk dat dit artikel heel plastisch laat zien dat dit niet zo is. Immers, de ontwikkelingen gaan steeds verder maar wanneer er geen bemensing meer is, door 'cuts', dan loop je als eerste hier tegen aan.

Hier moeten we wel even aantekenen dat je als organisatie nu uiteindelijk ook moet zien te voorkomen een soort 'over automatisering' te bewerkstelligen.

Je ziet op dit vlak nog wel eens mensen in denken en doen doorschieten dat je eindeloos kunt door automatiseren.

2. Lang leven de voorbij kabinetten Balkenende

Het tweede is, en dat is altijd een groot gat geweest, dat men het minst heeft geinvesteerd in de beveiliging en een goede IT security policy, zodat je op een goede manier security ontwikkeln kunt, implementeert en onderhoud.

Dat komt ondermeer dat iedereen maar klakkeloos mee bleef wandelen aan het handje van de voorbije kabinetten, de afgelopen 15 jaar. Wij moesten toch flexibeler worden? Wij moesten met zijn allen toch zo nodig ontslagrecht versoepelen? Amerika achterna?

24 uurs economie en slagvaardigheid? Zie hier één van de grootste keerzijden van het verhaal 'Bemensing'. Wij willen het liefst af van goede en capabele mensen van 50 jaar en ouder. Hup weg met dat grote kapitaal.

Nee er komt een vergrijzing aan. 'Not our Problem!' Ik zie en hoor het nog menig Donnertjes en consorten en opdrachtgevers roepen. De waanzin ten top en dat gaat nu dus spelen. We kunnen het niet meer Bemensen.

Wij nemen ze jonger want .........
Zie hier de keerzijde. Donner die jarenlang als een stupide onzinnige het de organisaties en opdrachtgever makkelijker heeft gemaakt. Nu staat hij volkomen erudiet te wauwelen neen, wij moeten tot 67 door. Oh?????

Maar totaal ook maar iets doen aan dat andere probleem. Dat blijft dus persistent. Vrij recentelijk verscheen er dan ook een artike dat de IMF Nederland dan ook waarschuwde weer meer gebruik te maken van contracten met een 'open eind'. Lees daar de oude contractvormen tijdelijke en vaste aanstellingen.

Wil je iets doen aan continuiteit en een goede doorstroom? Denk dan maar weer eens na over die vaste aanstelling want zo bind je namelijk goede specialisten aan je want ik kan je rustig zeggen, dat er maar weinig specialisten van boven de 40 zullen zijn die heel graag van de ene opdracht naar de ander hobbelen.

Die hebben allemaal namelijk een berg ervaring opgedaan. In zichzelf geinvesteerd, en willen die investering op een hele constructieve manier ten gelde maken. En wat doen de opdrachtgevers? Die gaan nu staan klagen omdat ze zo verschrikkelijk aan het lijntje van de afgelopen kabinetten hebben mee gewandeld en nu geen fastoenlijk specialist meer kunnen krijgen.

Neehee maar.... dat klopt. Eén klontje of twee in uw thee?
Erik  |   | 
21-04-2010
 | 
08:44 uur
Nu de productiviteit bijna tot aan zijn maximum gestegen is, worden er andere takken gezocht om (veel) geld te kunnen verdienen.

Bedrijven worden topzwaar en zijn vaak vergeten waar het werkelijk om draait. Waarde toevoegen voor de klant!

De klant is hiermee de eindgebruiker en zal met een verbeterde waarde toevoeging een goedkoper product kunnen kopen.

Nederland en de rest van de wereld moet zich gaan toespitsen naar een hoger kennis niveau van de reeds geleverde producten om zodoende voor te blijven.

Verder zijn de risico's van toepassing op zeer complexe (grote) bedrijven die nog met spreadsheets (lees:excel bestanden om grote complexe berekingen te maken) werken natuurlijk erg groot. Het grootste risico vormt evenwel niet zozeer de gebruikte IT capaciteit maar de schaal waarmee de huidige bedrijven werken. Deze schaalvergroting, om de kosten te drukken, werkt vaak kostenverhogend waardoor er meer in rekenmodellen moet worden geïnvesteerd.
Ziehier, de cirkel is rond.

Met de intrede van de automatisering op het kantoor is de werkdruk daar niet afgenomen, maar eerder toegenomen.
Rapportages waar niks tot zeer weinig mee wordt gedaan vliegen om de oren.

De tendens van de economen/accountants etc om alles tot in de puntjes te beheersen en te weten werkt als een strop om de productiveit daar waar het hoort: de werkvloer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10