7 april 2010 -
Het aantal bedrijven dat in het eerste kwartaal van 2010 over de kop ging is met vijf procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van 1.689 failliete bedrijven in 2009, naar 1.769 in 2010. De transport- (+63 procent) en bouwsector (+30 procent) hebben het nog steeds het zwaarst.
Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet. In februari leek het met een lichte daling (-vier procent) de goede kant op te gaan, in maart sloeg dit positieve beeld echter om met een stijging van vijftien procent. Sabine Besselink, marketingmanager bij Dun & Bradstreet: "De lichte stijging in het eerste kwartaal komt bovenop een hoog aantal faillissementen in 2009. Vorig jaar was een uitzonderlijk zwaar jaar voor de economie, daar komt nu een schepje bovenop. Het is extra zorgwekkend dat de laatste maand van het eerste kwartaal een flinke toename laat zien. Het bevestigt de geluiden van een broos en wankel herstel. Bedrijven moeten nog steeds op hun hoede blijven."
Stijgers en dalers
De maakindustrie is de grootste daler ten opzichte van 2009. In deze sector was er in het eerste kwartaal van dit jaar een daling van twaalf procent in het aantal faillissementen waarneembaar. Dit wijst op een voorzichtig herstel van het consumentenvertrouwen. Ook de groothandel (-acht procent) lijkt langzaam uit het dal te klimmen. De transportsector is met een toename van bijna tweederde van het aantal sectorfaillissementen de grootste stijger, gevolgd door de bouw met 30 procent. "Een aantal sectoren schiet boven het gemiddeld aantal faillissementen uit en heeft het nog heel zwaar. Dit is echter goed te verklaren. De bouwsector profiteerde vorig jaar nog van volle portefeuilles door langlopende trajecten, deze zijn nu een stuk leger. De transport heeft het al jaren zwaar en heeft simpelweg niet de buffers om financiële tegenslag op te vangen," aldus Besselink.
Grote regionale verschillen
Terwijl de faillissementen in Zeeland (+32 procent) en Zuid-Holland (+22 procent) zijn toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Gingen in Flevoland en Drenthe juist een stuk minder bedrijven over de kop. In deze provincies is een afname te zien van zestien en twaalf procent. Ook Limburg, Noord-Brabant en Gelderland kenden een daling van twee tot negen procent.