zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Illegaal softwaregebruik kost Europese organisaties miljoenen

1 april 2010 - In 2009 kostte illegale software het Europese bedrijfsleven ruim elf miljoen euro als gevolg van juridische acties door de Business Software Alliance (BSA). 1,01 miljoen hiervan komt voor rekening van Nederlandse bedrijven. Dit bedrag is inclusief juridische schikkingen en de aanschaf van achterstallige licenties.

Daarnaast ontdekte de BSA in het afgelopen jaar 4.000 gevallen van illegaal zakelijk softwaregebruik en ondernam de organisatie 2.256 juridische acties tegen bedrijven in Europa. 



Economie

Niet alleen het bedrijfsleven ondervindt schade van illegaal softwaregebruik. Het heeft ook een grote negatieve invloed op de economie. Wanneer het illegaal softwaregebruik in Nederland tien procent daalt, stijgt het bruto binnenlands product met maar liefst 1,61 miljard euro. Dit resulteert in een toename van de belastinginkomsten met 451 miljoen euro. 

Meer ontdekking

"In de loop van 2009 heeft de BSA zijn juridische activiteiten steeds verder uitgebreid, waardoor het aantal ontdekte fraudegevallen hoger uitvalt dan in 2008," zegt Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs EMEA bij de BSA. "Met deze resultaten geven we de belangrijke boodschap af dat bedrijven ook in de huidige economie goed moeten controleren of hun software legaal is. Zo niet, dan lopen ze het risico dat ze naast de licentiekosten voor de software ook een schadevergoeding moeten betalen."
Risico’s
"De 11,3 miljoen euro bestaat alleen uit het bedrag dat bedrijven betalen aan licentiekosten en aan vergoeding van schade. De daadwerkelijke kosten vallen hoger uit. Hieronder vallen namelijk ook zelf gemaakte juridische kosten, verlies door onderbreking van de bedrijfsvoering en door ongeplande licentiekosten – om over de geleden reputatieschade maar niet te spreken. Organisaties beschouwen illegaal softwaregebruik als een middel om kosten te besparen. Dat is onterecht, want ze nemen hiermee enorme risico’s." 

Juridische aanpak

"BSA legt het accent sterk op de juridische aanpak. We zetten ons echter ook in om bedrijven te wijzen op het belang van legaal softwaregebruik en manieren om eenvoudig te voldoen aan de regelgeving," zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Committee. "We voorzien organisaties van informatie, gratis tools zoals de Software Licentie Verklaring (SLV) en advies. Dit helpt ze te voldoen aan de regelgeving. Door goed bij te houden welke software ze gebruiken, kunnen bedrijven aanzienlijk besparen door ongebruikte software te verwijderen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top vijf bedrijfsrisico's illegaal softwaregebruik
 Top vijf excuses voor illegaal softwaregebruik
 Vijftien tips voor een veilig wachtwoord
 Open Source of open sores?!
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
1-04-2010
 | 
09:40 uur
Een heel zinvol artikel met wel even een kanttekening mijn beste BSA. Uw berekening in de alinea 'economie' slaat kant noch wal.

Belasting inkomsten staat volkomen los van het feit of software nu legaal of illegaal is. Als dit een issue zou zijn dan zou de belastingsdienst hier allang zijn ingesprongen. Maar it even in de marge.

Als IT consultant en adviseur, met meer dan 20 jaar ervaring in de IT inmiddels, sta volkomen achter u. Al jaren is dit onderwerp een onderwerp dat mij na aan het hart ligt en ik zal er dan ook graag een 'white paper' aan wijden op mijn eigen webpagina.

Al jaren propageer ik dat één van de meest belangrijke meetpunten binnen de organisatie, voor de IT, de Configuratie Management Data Base , kortweg de CMDB, dient te zijn. Voor de niet IT manager, dat is een database waar ALLE registratie van hard en software dient plaats te vinden.

Waarom? Omdat er dan één duidelijk meetpunt is die dient als basis voor calculatie en stan van zaken binnen de organisatie.

Eén van die onderdelen in die CMDB is namelijk het Licentie Management. Laat nou zowel de CMDB inhoudelijk en qua onderhoud vaak erg achterlopen met als gevolg dat het Licentie Management vaak ook niet zo'n hele hoge prioriteit heeft.

Ik maak daar heel graag een opmerking over wanneer ik weer ergens op een project zit. Meten is namelijk weten en het is wel zo fair naar de producenten van software, want zij hebben er tijd en geld in geinvesteerd.

Evaluatie en Aanschaf

Ik wil hier wel even een onderscheid maken.Voor dat een organisatie over gaat tot de aanschaf van een bepaald software pakket, krijgt men over het algemeen de mogelijkheid het pakket tijdelijk en beperkt te gebruiken. Daar zijn allerlei manieren voor bedacht.

Zo hoopt de producent/leverancier u over de streep te halen.

Illegale Kopieen.

Illegale versies van software zijn meer dan eenvoudig te downloaden. Zelfs met allerlei tools om de software permanent te maken, allerlei codes die links en rechts van het net kunnen worden geplukt. Al jaren is it zo en al jaren roep ik dat het ook aan de producenten van software is hier iets op te bedenken.

BSA

In het verre verleden heb ik de BSA, heel terecht overigens, bezig gezien met campagnes en ik weet dat de BSA op coulante wijze opereert. Alleen wanneer er aantoonbaar gebruik wordt gemaakt van illegale software, bent u gewoon het haasje wanneer het wordt ontdekt.

De pakkans, toegegeven is niet al te groot en de BSA is vaak afhankelijk van 'aanmelden'. Maar als het zover is, dan weet de betreffende club ech wel dat ze 'fout' zitten.

Ik denk dat elke manager, elke CITO, CIO zich hier even de vraag moet stellen of hun CMDB wel 'up to date' is. Het is namelijk niet alleen voor de Licentie Management van belang maar ook voor het meet moment voor de status van uw IT.

BSA, JA! CMDB? Nog eerder. Need I say more?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10