Steeds meer jonge professionals trekken grens over
5 maart 2010 -
De oriëntatie van pas afgestudeerden op de Europese arbeidsmarkt zet door. Steeds vaker kiezen de jonge professionals voor een baan buiten hun landsgrenzen. HR-afdelingen zijn hierdoor genoodzaakt hun internationale HR-beleid verder te standaardiseren.
Duidelijke omslag
Jaarlijks verhuizen ongeveer vijf op de 1.000 Europeanen tussen 15 en 65 jaar naar een ander EU-land voor hun werk. "Nog een relatief laag percentage, maar er is wel sprake van een duidelijke omslag," veronderstelt Hubert Krieger, Research Manager van de European Foundation in de ADP-publicatie. "Jongvolwassenen (25-39 jaar) oriënteren zich steeds meer op een internationale carrière. Zo heeft vijf procent al eens eerder in een ander EU-land gewoond." Krieger schrijft de tendens toe aan de verschillende uitwisselingsprogramma’s op hogescholen en universiteiten. Naast leeftijd speelt daarom ook het opleidingsniveau een belangrijke rol bij internationale arbeidsmobiliteit. "De kans dat hoger opgeleiden in een ander EU-land dan hun moederland werken, is twee keer zo groot dan bij lager opgeleiden," aldus Krieger.
Arbeidsmobiliteit EU versterken
Hoewel de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit in Europa toeneemt, blijft het niveau achter op de Verenigde Staten. Krieger: "Ieder jaar verhuist een kleine twee procent van de Amerikaanse beroepsbevolking naar een andere staat. Op dit moment woont zelfs een op de drie Amerikanen (32 procent) buiten zijn thuisstaat." Om de huidige tendens in Europa te versterken, pleit Krieger voor de verdere uitbreiding en ontwikkeling van uitwisselingsprogramma’s. "De internationale arbeidsmobiliteit vormt de basis voor toekomstige topmanagers en draagt uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van Europa. Om de mogelijkheden te vergroten, moet de mobiliteit al bij studenten worden bevorderd. Daarnaast is het noodzaak dat de arbeidsbureaus in de EU-landen beter samenwerken. Om mobiel te zijn, moet je ook weten welke vacatures er in het buitenland openstaan."
Waardevolle kennis
De toenemende internationale arbeidsmobiliteit vormt een uitdaging voor de huidige HR-managers. Franck Bournois, hoogleraar bij Panthéon-Assas Paris II University en directeur van de HR-school CIFFOP, pleit ervoor om nieuw managementtalent bewust te maken van de grensoverschrijdende mogelijkheden. Maar geografische mobiliteit alleen is niet voldoende. "Mobiliteit gaat verder dan de ervaringen die jonge professionals opdoen in het buitenland. Ook op functie- en afdelingsniveau moeten ze ‘mobiliseren’. Met kennis van de verschillende werkzaamheden en afdelingen binnen een internationaal bedrijf kan een manager pas echt de visie van een onderneming succesvol uitdragen," aldus Bournois. Bovendien moet bij terugkeer van expats de verworven kennis onmiddellijk in de praktijk worden geïntegreerd. Het bieden van toekomstperspectief is hierbij een gouden regel. "Nieuwe verantwoordelijkheden of een carrièrestap bij terugkeer versterkt de relatie tussen expat en bedrijf," aldus Bournois.
Ontwikkeling
"Internationale arbeidsmobiliteit is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van de Europese arbeidsmarkt," aldus Hein Brockhoff, algemeen directeur van ADP Nederland. "Het opent deuren voor werknemers om een passende baan te vinden en kan knelpunten in de arbeidsmarkt wegnemen. Daarnaast stimuleert het HR-managers in heel Europa om over de grenzen te kijken."