Vier tips om u effectief te mengen in de kantoorpolitiek
5 maart 2010 -
Kantoorpolitiek heeft vaak een negatieve bijklank. Men denkt al snel aan messen die in ruggen gestoken worden, slijmen bij de baas en managers die over lijken gaan om te bereiken wat ze willen. Kantoorpolitiek bedrijven is echter vooral interactie met anderen met als doel dingen gedaan te krijgen.
Dat stelt Beth Weissenberger, directeur van de The Handel Group, op BusinessWeek. Zij beschrijft kantoorpolitiek als datgene wat er tijdens een gesprek gebeurt, wie er wint, wie krijgt wat hij wil, wie niks zegt en wie niks krijgt. Als mensen zeggen dat ze niet betrokken zijn bij kantoorpolitiek, zeggen ze in feite dat ze hun plek in de organisatie gevonden hebben en vast van plan zijn daar te blijven. Ze hebben hun relaties binnen het bedrijf, weten hoe die werken en proberen zo weinig mogelijk te maken te hebben met mensen buiten hun eigen kringetje. Maar ook dit is een vorm van kantoorpolitiek, maar wel een vorm waarmee u niet vooruit komt.
Bekend maakt bemind
Dit wil echter niet zeggen dat u om vooruit te komen oneerlijk moet zijn en anderen of hun reputatie moet saboteren. Het gaat er om anderen te leren kennen en uzelf bekend te maken binnen de organisatie. Iemand te zijn die mensen graag willen kennen en succes gunnen. Het gaat erom dat u kenbaar maakt wat u wilt en wat u ziet. Uw leidinggevenden weten niet wat u denkt of te bieden heeft als u uw mond niet opentrekt. Dat houdt echt niet automatisch in dat u moet gaan slijmen, wel dat u hoger geplaatste personen niet uit de weg gaat en constructieve relaties met hen opbouwt. Als ze u niet kennen, zullen ze u niet in overweging nemen voor een eventuele promotie.
Angst
Het is niet alleen de angst om over te komen als slijmbal waarom mensen hun contacten beperken tot hun vertrouwde kringetje. Soms is het uit angst. Angst voor afwijzing of angst om fouten te maken bijvoorbeeld. Herkent u zichzelf hierin? Dan is dat de eerste stap op weg naar een gedragsverandering die u zal helpen vooruit te komen. wat kunt u vervolgens doen? Vier tips.
1. Ga netwerken
Leer de mensen kennen met wie u werkt. Drink eens een kop koffie met ze of bied u aan voor extra projecten.
2. Zoek een mentor
Kijk of er iemand in het bedrijf aanwezig is die u respecteert en vraag of hij of zij u wil helpen. Het is vrijwel zeker dat diegene zich vereerd voelt en ja zegt.
3. Organiseer iets leuks U valt op en hebt de kans uw leiderschaps- en organisatorische kwaliteiten te tonen.
4. Leer u te uiten
Merkt u dat u best iets wilt zeggen, maar durft u dit niet goed, werk hier dan aan. Vraag uw mentor om hulp, volg een training ‘spreken in het openbaar’, neem een coach of ga samen met iemand anders aan een project werken (op die manier staat u niet alleen in de schijnwerpers).
Effectief mengen in kantoorpolitiek?
Dat is zo 20ste eeuw :-) Kantoorpolitiek is wellicht de grootste vernietiger van menselijk potentieel in organisaties. En slurpt onnodig veel tijd en energie op.
Effectief mengen klinkt als symptoombestrijding. Als een realiteit mede instant houden die van zichzelf ineffectief is. Lijkt me weinig effectief.
Creëer een context waarin synergetische samenwerking orde van de dag is en investeer daar tijd, energie en geld aan. Dat lijkt me effectief! Kijk maar eens rond in organisaties als FiNext en JongeHonden. Dan kun je zien hoe zij dat doen en wat het ze oplevert!