Doorstuderen populair, maar niet dankzij de crisis
4 maart 2010 -
Hoogopgeleide studenten kiezen voor het volgen van een master omdat ze zich verder willen specialiseren (58 procent) of vanuit een negatieve keuze dat ze nog niet willen gaan werken (achttien procent). Slechts negen procent zou gaan werken als er geen crisis was geweest.
Dit blijkt uit een onderzoek onder 357 bezoekers van de Masterbeurs afgelopen vrijdag en zaterdag in de Jaarbeurs Utrecht. Vorig jaar lag het percentage dat door de crisis gaat doorstuderen een stuk hoger dan negen procent. Toen was 22 procent het eens met de stelling 'Als er geen crisis was geweest, ging ik nu werken in plaats van doorstuderen'.
Specialisatie
Uit het onderzoek op de beursvloer blijkt dat de belangrijkste reden om voor een master te kiezen de aangeboden specialisatie is. Ook de kwaliteit van de opleiding is van belang. De te behalen titel en het collegegeld is minder belangrijk en de naam van de onderwijsinstelling blijkt nauwelijks een factor van betekenis.
Door de crisis neemt volgend kenners het aantal avondstudeerders wel toe. Mensen willen zich toch ontwikkelen, zelfs tijdens hun werkperiode. Wellicht een interessant onderwerp voor een nieuw artikel.