zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe baan vinden valt werkzoekende behoorlijk tegen

15 februari 2010 - De ongunstige arbeidsmarkt belemmert de beroepsbevolking in haar wil om van baan te veranderen. Een kwart van de werkzame beroepsbevolking verwacht binnen een jaar een nieuwe baan te hebben. Echter, tweederde van deze groep heeft moeite om een andere baan te vinden, terwijl ze daar wel zeer actief naar op zoek is. 

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. Eind januari bleek uit onderzoek dat een steeds groter deel van de werkzame beroepsbevolking verwacht binnen een jaar van baan veranderd te zijn. Waar in mei 2009 achttien procent van de respondenten aangaf binnen een jaar een andere baan te verwachten, lag in november het percentage op 24 procent. Geconstateerd werd dat de arbeidsmarktcarrousel langzaam maar zeker weer op gang begint te komen. Uit nader onderzoek blijkt dat dit geen kwestie is van enkele maanden, maar dat de arbeidsmarkt vermoedelijk aan het einde van 2010 weer echt gaat draaien. De arbeidsmarktcarrousel komt dus vooral langzaam op gang. 



Moeilijkheden
Op dit moment is tien procent van de werkzame beroepsbevolking actief aan het solliciteren. Binnen de groep die binnen een jaar een andere baan verwacht te hebben, ligt dat percentage op 37 procent. Deze groep heeft duidelijk de intentie om van baan te veranderen, maar stuit daarbij op moeilijkheden. Maar liefst tweederde van hen geeft aan moeite te hebben om een andere baan te vinden. Intelligence Group constateert hieruit dat werkgevers op dit moment nog onvoldoende vacatures opengesteld hebben om deze groep te verwelkomen. Dit blijkt tevens uit het feit dat deze actieve baanzoekers gemiddeld slechts twee sollicitaties hebben lopen. 

Zekerheid
Verder speelt het element van zekerheid op dit moment nog een belangrijke rol. Van de groep die binnen een jaar een andere baan verwacht, zegt 22 procent voorlopig op de plaats te blijven zitten. Dit deel van de beroepsbevolking verwacht dus binnen een jaar een andere baan te hebben, maar vindt het nu nog even te vroeg om actief te gaan solliciteren. Van de totale werkzame beroepsbevolking geeft bijna tweederde aan voorlopig nog te blijven zitten op de huidige werkplek. Deze groep kijkt nog helemaal niet om zich heen en heeft niet de intentie om op korte termijn te gaan uitkijken naar een andere baan. Op de arbeidsmarkt lijkt derhalve vooralsnog een algemeen gevoel van onzekerheid te heersen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Op zoek naar een nieuwe baan? Volg uw passie
 Jonge werkloze vindt minder snel nieuwe baan
 Vijf aanvullende strategieën om een baan te vinden in moeilijke tijden
 Werknemer blijft zitten waar die zit
 
 
reacties
 
rv  |   | 
15-02-2010
 | 
08:09 uur
Ze zoeken nog zat ambtenaren die willen werken voor een hongeloon, HANDEN-ARBIEDERS die het werk over willen gaan nemen van alle (met respect!!) buitenlandse mensen in holland.

En op het binnenhof zoeken ze nog regeringsleiders met INHOUDELIJK VESTAND van zaken om nederland weer gezond te maken.

Hoezo te weinig vacatures...
Je kunt ook je eigen werk SCHEPPEN, CREEEREN i.p.v. af te wachten welke klus je weer voor een ander MAG opknappen.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10