Nederlander is per dag een uur kwijt aan woon-werkverkeer
11 februari 2010 -
Werknemers in Nederland doen er gemiddeld 28 minuten over om op hun werk te komen. Dit blijkt uit het Regus BusinessTracker-onderzoek. "De huidige manier van werken is aan herziening toe. Veel ondernemingen lopen de kans hun getalenteerde werknemers te verliezen als ze niet tijdig alternatieven bieden voor de lange reistijd," aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux.
Uit het wereldwijde onderzoek onder meer dan 11.000 werknemers blijkt dat bijna één op de vijf werknemers de afgelopen twee jaar overwogen heeft om zijn of haar baan op te zeggen vanwege een te lange reistijd. In Nederland gold dit voor negen procent van de respondenten. Eveneens blijkt uit het onderzoek dat het percentage afhakers toeneemt op het moment dat de reistijd langer wordt. Gemiddeld 39 procent van de ondervraagden, die elke dag langer dan een uur in de auto of het openbaar vervoer doorbrachten om naar kantoor te gaan, gaf aan na te denken over een nieuwe baan. Nederland komt met een percentage van 25 procent wel lager uit dan het wereldwijde gemiddelde. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Nederland het beter doet dan andere landen, al toont bovengenoemd percentage aan dat er voldoende behoefte aan verbetering is.
Resultaat belangrijker dan werkplek
"Nog steeds trekken veel Nederlandse werknemers dagelijks naar de grote steden om er van negen tot vijf te werken op kantoor. Terwijl het dankzij e-mail, internet, mobiele telefoons, PDA's en hotspots voor internet tegenwoordig weinig meer uit maakt waar iemand werkt. Het zijn immers de resultaten die tellen! In Nederland zijn de afstanden relatief klein en hebben we minder snel te maken met lange reistijden, maar ons land kent daarentegen een hele hoge verkeersdruk. Ook hier zullen we dus steeds meer alternatieven moeten vinden voor het woon-werkverkeer," zegt Schaepman.