8 februari 2010 -
Niet alleen de wereld wordt complexer, dat geldt ook voor organisaties. Alles draait tegenwoordig om relaties, iedereen heeft op een of andere manier met elkaar te maken en uw prestaties zijn steeds afhankelijker van die van anderen. Als een collega een fout maakt, kan dit dus behoorlijk vervelend uitpakken.
Het is (mede) daarom van groot belang dat de onderlinge relaties goed zijn. Maar wat moet u doen als uw collega er met de pet naar gooit, deadlines mist, zijn werk niet afmaakt, foute berekeningen maakt en/of verkeerde informatie verstrekt en uw werkzaamheden daaronder lijden?
Reden
Ten eerste moet u er achter zien te komen waarom uw collega fouten maakt. Misschien is het tijdelijk en heeft hij of zij problemen thuis, een te hoge werkdruk of gezondheidsproblemen. Het kan ook chronischer zijn, bijvoorbeeld omdat hij of zij het werk niet aankan of niet goed in het team past.
Drie tips:
1. Benader uw collega persoonlijk
Spreek uw collega aan. Doe dit bij voorkeur onder vier ogen. Val de ander niet aan en uit geen beschuldigingen. Kom met concrete voorbeelden waarmee u uitlegt wat volgens u het probleem is en op welke manier u er last van heeft. Bespreek samen oplossingen. Sta open voor de input van de ander, misschien is hij of zij zich er niet eens van bewust dat er fouten gemaakt worden en hoe het gedrag overkomt op anderen.
2. Bied uw hulp aan
Komen de fouten voort uit problemen thuis of ziekte in de familie, bied dan aan te helpen. Neem bijvoorbeeld wat taken van de ander over of controleer diens werkzaamheden. Zo werkt u meteen aan een goede werkrelatie. Houd wel voor ogen dat u dit alleen tijdelijk doet, het is niet de bedoeling dat u voorgoed taken van uw collega overneemt.
Maakt iemand fouten omdat hij het werk niet aankan, dan kunt u eraan denken om samen over oplossingen na te denken. Misschien is er een geschikte opleiding of kan uw collega extra begeleiding krijgen. Denk overigens niet dat u dit alleen voor uw collega doet. Hij of zij staat nu bij u in het krijt en dat kan van pas komen als u een keer hulp nodig hebt. Dit soort wederkerigheid is vaak de basis van goede werkrelaties.
3. Bescherm uzelf Het kan natuurlijk ook dat uw collega bewust fouten maakt, om u te ondermijnen of om met de eer van uw werk te gaan strijken. Is dit het geval, spreek uw collega dan eerst op zijn/haar gedrag aan. Heeft dit geen effect, probeer dan het volgende:
- Maak uw werk zichtbaar: ga niet opscheppen maar vertel steeds duidelijk wat uw rol in het behalen van een bepaald resultaat was.
- Doe zelf de presentatie: vaak denken mensen dat degene die het woord voert de leider of tenminste een van de actiefste deelnemers aan een project was.
- Maak uw collega niet zwart: verlaag u niet tot dezelfde praktijken als uw collega indien u tenminste niet dezelfde slechte indruk wilt maken.
Leidinggevende
Heeft u alles geprobeerd maar blijft uw collega fouten maken? Laat het er niet bij zitten, want ook uw eigen carrière lijdt hieronder. Probeer te voorkomen dat u nog langer met de betreffende persoon moet werken. Als dit niet mogelijk is, praat dan eens met uw leidinggevende. Leg uit wat u al hebt ondernomen om de situatie te verbeteren en vraag om advies. Let wel: doe dit pas als u alles al geprobeerd heeft en u echt geen andere uitweg ziet. Wie naar de baas stapt, wordt vaak gezien als oncollegiaal en dat kan de relaties op de werkvloer permanent schaden.
Bron:Harvard Business Review