3 februari 2010 -
Als u uw werk niet (meer) leuk vindt, is het een drama om er elke dag naar toe te gaan. De reden van uw ontevredenheid kan van alles zijn, van een slechte manager of een te hoge werkdruk tot een recente salarisverlaging of een slechte sfeer. Of u nu blijft vanwege de goede secundaire arbeidsvoorwaarden of omdat u zo snel geen andere baan kunt vinden, laat u niet kisten door dergelijke omstandigheden.
Timothy Butler, hoofd Career Development Programs van de Harvard Business School en auteur van ‘Getting Unstuck: How Dead Ends Become New Paths’ stelt dat u, om de bron van uw ontevredenheid te begrijpen, die gevoelens eens goed onder de loep moet nemen en niet te snel tot een oplossing moet willen komen. Ongelukkig zijn wijst er volgens hem op dat een deel van uzelf onvoldoende aandacht krijgt en u moet eerst weten wat dat deel is voor u gerichte stappen kunt ondernemen.
Joe Mosca, leraar aan de Leon Hess Business School, is het ermee eens dat u eerst naar uzelf moet kijken. Dat is overigens niet altijd even makkelijk, want u zult onder ogen moeten zien dat u wellicht zelf deel van het probleem bent en dat uw ontevredenheid niet alleen veroorzaakt wordt door externe factoren. Het goede nieuws is natuurlijk dat wanneer u zelf deel van het probleem bent, u ook een deel van de oplossing bent.
Tammy Erickson, werkplekdeskundige en auteur van ‘Plugged In:The Generation Y Guide to Thriving at Work’ raadt aan om te kijken of u een grotere bijdrage kunt leveren of creatiever met uw werkzaamheden om te gaan. Doe de dingen eens op een andere manier, al is het maar in een andere volgorde. Als u op een andere manier naar uw baan kijkt, kan die ineens stukken interessanter lijken.
Signalen
Voorkom te allen tijde dat uw negatieve emoties de overhand krijgen. Impulsieve acties of woedeuitbarstingen kunnen u zowel nu als in de toekomst schaden – u weet maar nooit of u nog eens samen moet werken met een van uw huidige collega’s. Catherine McCarthy, klinisch psycholoog en COO van The Energy Project, noemt een aantal waarschuwingssignalen. Bent u snel afgeleid, raffelt u uw werkzaamheden af, bent u prikkelbaar, slaapt u slecht of juist teveel, drinkt of eet u teveel en/of trekt u zich terug uit uw sociale leven? Dit alles kan duiden op een onderliggende depressie en moet u niet negeren. Ga naar de bedrijfsarts en kijk of u hulp kunt krijgen.
Drie tips
U kunt ook alvast zelf stappen ondernemen om uw baan met andere ogen te bekijken. Drie tips:
1. Zie de realiteit onder ogen
In tijden van recessie en herstel, ervaart iedereen stress. In dergelijke economische omstandigheden is het des te moeilijker om uw baan vaarwel te zeggen, maar dat wil niet zeggen dat u vast zit. Accepteer dat dit niet de baan van uw leven is, maar ook dat u de situatie niet per direct kunt veranderen. Begin echter wel alvast de gewenste verandering in gang te zetten. Schrijf u vast in op vacaturesites, kijk om u heen naar nieuwe kansen.
2. Kom in actie Wees proactief. Brainstom met vrienden over wat u wilt. Wilt u iets veranderen, kijk dan of u er met uw baas over kunt praten en hoe u die veranderingen zou kunnen realiseren. Ook de afdeling HR kan u hierbij van dienst zijn. Wie weet is er binnen uw organisatie een functie die beter bij u past. U zou ook kunnen overwegen een opleiding te volgen. Daarmee verhoogt u niet alleen uw externe banenkansen maar ook uw kansen binnen uw huidige onderneming. Kijk tenslotte of er dingen buiten uw werk zijn waar u bevrediging uit haalt. Een hobby kan een prima uitlaatklep zijn en geeft u iets om naar uit te kijken.
3. Benadruk het positieve
Stel een lijstje op van positieve dingen aan uw werk. Misschien zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden erg goed, heeft u leuke collega’s of woont u vlakbij uw werk. Wellicht heeft uw bedrijf goede fitnessfaciliteiten of kunt u interessante opleidingen volgen. Als u de goede punten benadrukt, voelt u zich meteen stukken beter en minder gevangen in uw baan.
Bron:Harvard Business Review
Een onderneming is meestal geen geluksfabriek met bevlogen, betrokken, loyale en competente medewerkers ! Het blijft een doel en strijdorganisatie, een arena met diverse elementen van rattigheid: afgunst,wantrouwen, rivaliteit, achterbaks gedrag edm. Eenheidsbevorderende rethoriek moet de verschillende belangen verhullen. HRM is een modekleedje dat zelden de motieven, interesses en drijfveren van de ondergeschikten achterhaalt.Een leeromgeving waarin men ook rijker wordt van binnen via zelfontplooiing én arbeidsvoldoening.. werken met bezieling: blijft de uitzondering !
S.C.
|
|
4
-
02
-
2010
|
23
:
28
uur
Ik denk dat er momenteel veel mensen zijn, met een baan, waar ze niet tevreden mee zijn...
Wie zijn dat niet? en waarom?
BJM
|
|
8
-
02
-
2010
|
15
:
29
uur
Werken met bezieling is de enige manier om wat voor werk ook interessant te maken. Daar zijn veel boeken over geschreven. Zenmeesters zijn daar b.v. ware meesters in. Hier een stukje van Kahlil Gibran dat mij nog altijd inspireerd, hij schrijft in 1923:
Je arbeidt, opdat je gelijke tred moogt houden met de aarde. Want ledig zijn betekent vervreemden van de seizoenen en uittreden uit 's levens optocht, die in majesteit en trotse onderwerping optrekt naar het oneindige.
Wanneer je arbeidt ben je een fluit gelijk, welks hart het fluisteren der uren omzet in muziek. Wie van je zou een stom en zwijgend riet willen zijn als al het andere samen zingt?
Altijd heb je gehoord dat arbeid een vloek en werk een ongeluk is, maar ik zeg je, dat je werkend deel uitmaakt van de diepe droom der aarde, je toebedacht toen die droom geboren werd. En zo je jezelf met arbeid in leven houdt, heb je in trouwe het leven lief. En het leven liefhebben door arbeid maakt je vertrouwd
met 's levens diepste verborgenheid.
Alle arbeid is ledig, tenzij er liefde in woont, wanneer je met liefde werkt maak je een band met jezelf, met elkaar en met God.
Het is als een huis bouwen alsof je geliefde daarin zou wonen en ik zeg je dat de wind niet zoeter spreekt tot de reuzeneiken dan tot de kleinste grassprietjes en dat alleen hij groot is, die de stem van de wind doet verkeren in een lied. Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde.
S.C.
|
|
8
-
02
-
2010
|
18
:
36
uur
@BMJ
Interessant,... zit ergens wel wat in,
Maar goed, voor sommigen in werkelijkheid...wel kijken wat voor werk ze mee bezig zijn, en is dat wel leuk?
pl@tz@k
|
|
28
-
10
-
2015
|
22
:
33
uur
ik heb een schijthekel aan de manier waarop er gewerkt wordt in dit land bij de meeste bedrijven en door de meeste mensen.
een hekel aan werken heb ik niet, maar hoor dus wel bij de categorie die niet met plezier naar zijn baan gaat. alles werkt tegen elkaar in, en wat ook de reden mag zijn het functioneert in heel veel gevallen moeizaam.
Klinkt zo bekend, ik zat jaren vast in een baan die mij absoluut geen voldoening meer gaf, maar toch bleef ik er zitten. Waarom? Veiligheid... Mensen zijn liever ongelukkig op het werk en weten waar ze aan toe zijn dan dat ze actief gaan onderzoeken waarom ze maar in die situatie blijven zitten en hun eigen negatieve denkpatronen ontdekken.
Het begint met je mindset. Er is altijd veel meer mogelijk dan je denkt
S.C.
|
|
6
-
02
-
2016
|
22
:
05
uur
Hoi Bas,
Ja dat is ook zo,...veiligheid,
Vanuit daaruit kun je wel denken wat je verder zou willen doen,