1 februari 2010 -
In tijden van crisis zijn werknemers bereid om extra uren te maken. Dit onder het argument dat anders het werk wellicht naar een ander gaat. Maar de werkgever is uiteindelijk degene die hier van profiteert. Hij betaalt de uren buiten werktijd namelijk zelden uit.
Uit onderzoek van werksite.nl onder 500 werknemers blijkt dat 53 procent van de Nederlanders zijn overuren niet uitbetaald krijgt. Het overwerken op zich vinden de respondenten niet erg, maar het ontbreken van een vergoeding stuit op weerstand. Op de vraag wat de respondent dit jaar gaat veranderen in zijn werk, antwoordt 30 procent meer salaris te willen. Een kleine twintig procent gaat op zoek naar een andere baan om dichter bij huis te kunnen werken en slechts drie procent gaat minder overwerken.
Onnodige gulheid
Tom Spitters, eigenaar van de website, over het onderzoek: "Veel werknemers werken langer door om de werkgever niet direct op kosten te jagen in economisch barre tijden. Maar het ontbreekt deze trouwe mensen vaak aan inzicht in de beschikbare financiële middelen van de werkgever, om te kunnen onderbouwen of het rechtvaardig is dat overuren niet worden uitbetaald. De werkgever is daarom altijd degene die profiteert van deze vaak onnodige gulheid."