Crisis vraagt om andere leider, maar investeringen blijven uit
21 januari 2010 -
Organisaties zoeken sinds de crisis naar een nieuw type leidinggevende, maar hebben geen budget om dit type manager te ontwikkelen of te werven. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit onder leiding van prof. dr. Lidewey van der Sluis.
De onderzoekers van het Nyenrode powerhouse Competing for Talent deden in 64 grote ondernemingen onderzoek naar het effect van de crisis op gevraagde kwaliteiten van leidinggevenden. Vergeleken met de tweede helft van 2008 blijkt in ruim 84 procent van de organisaties dat een verschil is ontstaan tussen de kenmerken van het huidige management en het gewenste leiderschap.
Nieuw leider
De nieuwe, gewenste leider heeft een basisniveau aan kennis en vaardigheden en kenmerkt zich vooral door een hoger niveau van nieuwsgierigheid, flexibiliteit, plichtsbesef, transparantie en resultaatgerichtheid. De ideale leidinggevende in tijden van crisis heeft een laag 'tsakka-gehalte; hij staat met beide benen op de grond, is betrouwbaar en werkt doelgericht samen.
Assessment
Door het ontstaan van dit nieuwe leiderschapsprofiel zijn organisaties genoodzaakt om hun selectie en assessment methodes aan te passen. Een krappe twintig procent van de respondenten gaf aan dat dit reeds gebeurd is. Het overige deel gaf unaniem aan dat zij dit op korte of middellange termijn van plan zijn.
Budget
Uit het onderzoek blijkt tevens dat voor een overgrote meerderheid van de bedrijven het budget voor het aantrekken en ontwikkelen van toekomstige leidinggevenden fors naar beneden is bijgesteld, terwijl het opleidingsbudget nagenoeg in tact is gebleven. Het profiel van de nieuwe, gewenste leidinggevende omvat echter persoonskenmerken die moeizaam te leren zijn, ook niet in leiderschapsprogramma's van circa zes tot twaalf maanden. Uit eerder onderzoek is bekend dat deze persoonskenmerken slechts in sommige gevallen ontwikkeld worden, voorafgegaan door een lang leertraject, brede werkervaring, en intensieve coaching. Daar is leerpotentieel voor nodig, een leerhouding, en bovenal een werkomgeving waarin het nieuwe gedrag gedijt.
Door gewenste persoons- en gedragskenmerken te herkennen, te waarderen, en te belonen zal een organisatie op termijn de slag kunnen maken naar het nieuwe type leidinggevende. Dit onderzoek geeft inzicht in die kenmerken en de nog te bewandelen weg daarnaartoe.
En opnieuw lopen veel bedrijven achter de feiten aan door de lakse houding in het verleden.
Door strategisch HRM waren veel van deze problemen te voorkomen geweest. Door tijdig intern de juiste talenten te selecteren en op te leiden zijn de juiste leiders ''just in time'' beschikbaar. Regeren en managen is vooruitzien, maar zowel de regering als veel managers hebben terugkijken tot een kunst verheven. Dat is makkelijk, want meestal is de achteruitkijkspiegel vaak duidelijker dan de voorruit.
De oplossing op korte termijn is het aantrekken van visionairs met kennis van mensen, eventueel op tijdelijke basis. Die lijken duur, maar leveren een veelvoud van hun investering op.
En daarnaast kost oprechte aandacht en interesse aan de mensen in de huidige organisatie geven geen cent aan opleidingskosten. Wellicht daar beginnen?!
Hartelijke groet,
Marjolein Hins
acm
|
|
22
-
01
-
2010
|
10
:
14
uur
was daar nu een crisis voor nodig om er achter te komen wat echte leiderschapskwaliteiten zijn. Back to Basic.
rv
|
|
23
-
01
-
2010
|
08
:
40
uur
Je kunt zeggen wat je wilt over oude-stijl, nieuwe stijl leiding geven... maar de banken en de cFo trekken aan de touwtjes achter de schermen. Kredietcrisis of niet.
Money talks
Money makes the world go round
Als je het breder trekt dan een bedrijf, laten we zeggen naar de ''Eurozone BV'' of de ''Dollar BV'' zijn het NIET de diplomaten en politicy (leiders?) die de dienst uitmaken, maar de Central Bankiers van de FED, en de ECB (en uiteindelijk aan de top van de pyramide het Rothschild imperium)
Jammergenoeg blijft het nog onbewuste kiezersvolk, hun aandacht focussen op de politicy omdat ze niet geleerd hebben - verder te kijken achter de politieke gordijnen
Monney makes the world go round and he who controls the money, controls the world.. op een ''century-old-fashion Central Banker-style leadership'' manier (maar dat leert je ook niet op Nyenrode ;-)
Dat politici niet leiden is bekend, zeker dit kabinet kent geen enkele leider, nu zelfs Eurlings door de mand valt.
Dat het leuke liedje uit Cabaret de waarheid in zich heeft, het kan zijn. Er zijn zoveel liedjes over geld, Pink Floydd, Abba, zelfs Rudi Carel.
Nu kun je natuurlijk wel klagen en zuchten en iedereen dom noemen, maar daar verander je het systeem niet mee.
Zo lang we bedrijven die alleen maar vanwege geld actief zijn, zolang er verkopers zijn die ons rommel willen aansmeren omdat ze geld willen zien, blijft deze situatie bestaan.
Door categorisch niet te willen werken met deze bedrijven, door alternatieven aan te dragen, help je wellicht aan een oplossing, een nieuw paradigma, een nieuwe maatschappelijke orde.