Zestien marketingtechnieken om eens over na te denken
20 januari 2010 -
U kunt het beste product of dienst ter wereld hebben, maar as niemand er van af weet heeft u daar helemaal niets aan. U zult uw product of dienst dus in de markt moeten zetten. En dat kost - meer of minder - geld. Forbes zet zestien marketingtechnieken op een rijtje die ook van pas kunnen komen als uw budget onder druk staat.
1. Maak ze aan het lachen
De meeste marketingcampagnes richten zich puur en alleen op het generen van verkopen. Richt u echter eens op vermaak. Maak uw klanten aan het lachen en die verkopen volgen vanzelf. Dit kunt u zo duur maken als u zelf wilt: een humoristische tv-spot kost enkele duizenden euro’s; een leuk filmpje op YouTube zetten is gratis.
2. Wees een goeroe – deel 1
Of u nu huizen verkoopt of tandarts bent: u weet meer van uw zaak dan uw klanten. Deel die expertise. Schrijf een column of verstuur een nieuwsbrief met relevante tips. Om de kosten te beperken kunt u het onderzoek en schrijfwerk bijvoorbeeld overlaten aan studenten.
3. Blijf bij uw thema
Heeft u een herkenbaar thema dat steeds terugkomt in al uw uitingen? Laat dit dan niet los. Het versterkt uw herkenbaarheid en draagt uw visie uit.
4. Maak sterren van uw klanten
Of ze nu talent hebben of niet, mensen houden ervan hun kunstjes te vertonen en hun verhalen te delen. Geef ze een uitlaatklep in ruil voor het promoten van uw product of dienst en/of hun contactgegevens. U kunt dit heel goedkoop doen via uw eigen website of sociale netwerken.
5. Twitter
Goed gebruikt kan dit medium een krachtige marketingtool zijn.
6. Bewerk de media
Als uw product genoemd wordt in nieuwsmedia creëert dat meer geloofwaardigheid dan u ooit zou bereiken via een reclamecampagne. Om uw voet tussen de deur te krijgen, kunt u journalisten eerst voorzien van informatie over uw branche zonder daarbij aan te dringen op het noemen van uw bedrijfsnaam. Ten tweede kunt u feedback geven op nieuwsberichten; inmiddels bieden veel nieuwsmedia u de kans online te reageren.
7. Wees een goeroe – deel 2
Uitgebreide onderzoeken en white papers zijn leuk, maar uiteindelijk gaat het erom dat u een band opbouwt met uw klanten. Word spreker op lokale bijeenkomsten en stuur stukjes in naar plaatselijke kranten en vakbladen. Waag het echter niet iets te proberen te verkopen op deze manier! Uw beloning is naamsbekendheid en een link naar uw website.
8. Verover een plek op het menu
Als het maar even mogelijk is, laat anderen uw product dan promoten. Sluit een deal met plaatselijke winkeliers, horeca-ondernemers, enzovoort.
9. Organiseer een online beurs
Een traditionele beurs bezoeken kost duizenden euro’s. waarom zou u zoveel geld uitgeven als u voor een fractie van dat bedrag een virtuele beurs kunt organiseren?
10. Maak kennis met de buren
Er zijn inmiddels talloze sites online die zich concentreren op een bepaalde wijk of buurt. Maak uzelf zichtbaar op deze netwerken en bereik uw buurtgenoten optimaal.
11. Stel een bestuur aan
Waar het kleine ondernemingen vaak aan ontbreekt is geloofwaardigheid. Dit kunt u verhelpen door een raad van adviseurs aan te stellen, samengesteld uit betrouwbare personen. Zorg dat er diverse expertises verenigd zijn in deze raad. Het beste is om voor een oneven aantal te kiezen zodat de stemmen bij belangrijke beslissingen nooit staken. Zorg bovendien dat de adviseurs kennis hebben van uw branche en werkterrein.
12. Stuur leuke e-mails
E-mailmarketing is een bekend fenomeen, maar hoe zorgt u dat de ontvangers uw mail ook daadwerkelijk openen? Drie tips: verstuur de mail niet vanaf een algemeen e-mailadres (sales@, info@, enzovoort), verstuur al uw e-mail met een herkenbare afzender en wees zo duidelijk mogelijk in de onderwerpregel (‘persbericht’, of ‘nieuwsbrief’ volstaan echt niet).
13. Maak marketing integraal onderdeel van de bedrijfsvoering
Zorg dat de marketing niet iets is dat u als allerlaatste even doet. Denk bij elk onderdeel van uw bedrijfsvoering na over de marketingelementen. Stel: uw wilt het bezoek aan uw tandartskliniek leuk maken voor kinderen. Het heeft geen zin dit alleen te roepen in uw advertenties, u moet dit waar maken en zorgen dat de ervaring daadwerkelijk leuk is. Door bijvoorbeeld uw behandelruimtes zo in te richten dat ze kinderen aanspreken, hen vermaak te bieden tijdens het wachten en ouders een reden te geven juist naar uw praktijk te komen.
14. Begin een ruilhandeltje
Hoe meer mensen een link naar uw website op hun site hebben, hoe hoger u scoort in Google. Dit is waar al die enthousiaste bloggers van pas komen. Benader bloggers die schrijven over onderwerpen die (in de verte) gelieeerd zijn aan uw product met een leuk aanbod in ruil voor een link naar uw site.
15. Word vriendjes met beroemdheden
Benader bandjes en beginnende artiesten en vraag of ze iets willen dragen met uw merknaam erop. Mochten zij doorbreken, dan bent u in een klap binnen. Het is een gok, maar indien u ‘wint’ zit u op rozen. Bovendien kost het u alleen tijd, en weinig geld.
16. Kijk met een andere blik naar uw markt
Verkoopt uw product maar niet, dan is het misschien tijd voor een hele andere benadering. Laat onderzoeken wanneer men bereid is geld neer te tellen voor uw dienst of product. Misschien moet u zich richten op een hele andere doelgroep, de prijs aanpassen of de verpakking veranderen. Om hier achter te komen is marktonderzoek noodzakelijk. Dit kan vaak goedkoper dan u denkt, er zijn genoeg onderzoeksbureaus die u voor een heel schappelijk tarief aan de gewenste data kunnen helpen.
Mooi artikel! Even een kleine aanvulling bij punt 14. Linkruil wordt door Google niet meer gewaardeerd, kortom een link naar je site en een link terug strepen eigenlijk weg tegen elkaar. Overigens maken overige zoekmachines nog geen gebruik van deze techniek dus daar werkt het nog prima voor.
Beter is om te zorgen dat je links krijgt door leuke content (punt 1!) te maken zodat mensen graag naar je willen linken en je niet hoeft terug te linken!