29 december 2009 -
De groei in het totaal aantal faillissementen in Nederland voor 2009 staat nu op 68 procent. Het lijkt zelfs op te lopen naar een stijging van ruim 70 procent ten opzichte van 2008. Dit blijkt uit onderzoek door Dun & Bradstreet. Vooral de bouw, industrie en (financiële) dienstverlening hebben het zwaar gehad dit jaar.
In deze sectoren liep de groei in het aantal faillissementen op met 87 tot 105 procent in vergelijking met vorig jaar. In 2008 gingen er in totaal 4.190 Nederlandse bedrijven failliet, in 2009 zijn dit er 7.045. De sterkste toename was te zien in de maand mei, in deze maand steeg het aantal faillissementen met 121 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2008. Voorlopig ziet het er naar uit dat december de maand met de lichtste stijging zal worden, dit in lijn met de reeds in september ingezette daling van de groei.
Niet schrikken
Sabine Besselink, marketing manager bij Dun & Bradstreet: "We wisten natuurlijk al dat 2009 een zwaar jaar was voor de economie, maar als we het hele jaar analyseren wordt pas echt duidelijk wat het effect van de crisis en later de recessie is geweest voor het Nederlandse bedrijfsleven. Toch moeten we niet al te erg schrikken van het totaalaantal. Een aantal jaar geleden waren cijfers van 7.000 faillissementen per jaar vrij normaal. Met de cijfers van 2009 zijn we weer even terug op dit punt. Wanneer de economie weer aantrekt zal het aantal faillissementen weer langzamerhand teruglopen naar het niveau van 2007/2008. Wel is het opmerkelijk dat dit jaar ook grotere ondernemingen veel te lijden hadden. Denk daarbij aan bekende namen als Kroymans, DSB en Marco Borsato’s Entertainment Group. In het laatste kwartaal lijkt het tij te keren."
Bouw, Industrie en dienstverlening
De bouw, industrie en dienstverlening verkeerden het afgelopen jaar in zwaar weer. In deze sectoren samen vielen 97 procent meer faillissementen dan het voorgaande jaar. Procentueel gezien steeg het aantal faillissementen in de detailhandel het minst met een stijging van 51 procent. "Het consumentenvertrouwen trok al eerder dit jaar aan, dit kan verklaren waarom de detailhandel het minste last heeft gehad van de crisis. De feestdagen zijn natuurlijk ook ieder jaar weer een goede impuls voor deze sector evenals het krijgen van de dertiende maand en vakantiegeld. Andere sectoren hebben hier minimaal profijt van," aldus Besselink.
Provincies
2009 laat grote verschillen zien tussen de Nederlandse provincies. Zeeland heeft de minste stijging van faillissementen met een toename van 51 procent ten opzichte van 2008. Gelderland ziet juist de sterkste stijging met 89 procent. Op de tweede en derde plek staan Utrecht (88 procent) en Overijssel (76 procent).