zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De drie fases van ontslag; bent u voorbereid?

22 december 2009 - Managers zijn vaak niet voorbereid op het verlies van hun baan. Ontslag komt ondanks alle voortekenen vaak als een verrassing en wordt als een zware slag ervaren. Het belang van strategisch handelen in de eerste periode na het ontslag wordt daarom onderschat.

Dit stelt Otto Genee, directeur van brancheorganisatie NOBOL. "Mensen gaan de laatste paar weken vaak bij de pakken neerzitten of ervaren de periode zonder werk als een extra vakantie," constateert Genee. 



Drie fases
Er zijn verschillende fases te onderscheiden waar mensen doorheen gaan wanneer zij werkloos raken.
1. In de eerste fase (laatste paar werkweken) wordt nog relaxt omgegaan met de nieuwe situatie en de ‘ik-red-het-wel’-gedachte overheerst. Men onderkent het ontslag nog niet.
2. In de tweede fase wordt er keihard gewerkt om een nieuwe baan te vinden. Tientallen sollicitatiebrieven worden dan in het wilde weg verstuurd.
3. In de derde fase is men gewend aan de nieuwe situatie en het bijbehorende salaris (maximaal 70 procent). In deze laatste fase ontstaan vaak problemen door het besef dat het wel eens heel lastig zou kunnen worden een baan te vinden. 

Voorkom onnodige afwijzing
Genee geeft aan dat het van essentieel belang is voor de eigen loopbaan om al in de eerste fase zo veel mogelijk werk te verzetten. Zo veel mogelijk werk verzetten betekent echter niet als een kip-zonder-kop overal op reageren. Elke afwijzing komt hard aan, vermijd de onnodige en voor de hand liggende afwijzingen. Genee adviseert werkzoekenden om strategisch te werk te gaan, goed om zich heen te kijken en gebruik te maken van verschillende specialisten die in het veld actief zijn. Deze laatste worden veelal vergoed door de ex-werkgever. Problemen van allerlei aard worden zo voorkomen en de arbeidskracht blijft een goed loopbaanperspectief houden.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips om in stijl ontslag te nemen
 Vijf tips bij ontslag
 Zes tips om het beste uit uw ontslag te halen
 Ontslag leidt naar betere baan
 
 
reacties
 
Janus kizuna  |   | 
22-12-2009
 | 
08:04 uur
Ik denk dat het inderdaad belangrijk is gericht te zoeken naar een nieuwe functie. Aandacht te schenken aan de betreffende sollicitatie in de zin van een goede voorbereiding over wat voor type bedrijf het is, de sollicitatie inhoudelijk en wat je maar te weten kunt komen.
Op een subtiele manier kan je dit in je brief verwerken en dit geeft voor de ontvangende partij aan dat je serieus bent en inderdaad niet in het wilde weg aan het solliciteren bent. Verder is het goed om niet de meest traditionele brief te schrijven die maar mogelijk is, maar een andere manier van jezelf presenteren hanteert. In goed Nederlands uiteraard, maar wel dat je brief eruit springt. Je zult immers opgemerkt moeten worden uit al die bergen sollicitanten die reageren op de vacature.
Marcel  |   | 
22-12-2009
 | 
22:46 uur
In fase 2 en 3 kan je ook gevoelens ervaren die sterk doen denken aan een rouwproces. Dat kan zich zelfs voordoen in de situatie waarbij je in goed overleg en met een goede regeling (geld, opleiding, begeleiding) uit elkaar bent gegaan.

Ben je inderdaad te neergeslagen (doorloop je dus het rouwproces), neem dan even de tijd (enkele weken) want solliciteren in die situatie is nagenoeg kansloos door je lichaamstaal. Richt je op opleiding die je marktwaarde vergroot en maak je kansen groter door èn te zoeken naar een nieuwe werkgever èn te orrienteren op zelfstandig ondernemersschap (ZZP of BV). Dit schept ruimte in je hoofd: een sollicitatie wordt een interactief en aftastend gesprek opzoek naar wederzijdse raakvlakken en niet de jacht op een volgend debacle.

Overigens is de ww-uitkering 70% (eerste twee maanden 75%) over het verdiende loon, gemaximeerd tot het maximale dagloon (€ 183,15 bruto, 2009). Dus maximaal zo'n € 2.770,- bruto per maand bij fulltime. En, qua duur afhankelijk van het aantal arbeidsjaren. Dus geen vetpot en voor vele managers veel lager dan het laatst verdiende loon.

Al zou je een zak(je) geld mee krijgen, voor vele lezers van deze site, wellicht een behoorlijke aderlating. Bovendien kijken werkgevers al vreemd op als iemand langer dan 6 maanden in de ww zit. Het CWI - UWV trouwens ook: na 6 maanden sta je al te boek als langdurig werkloos.

Je moet dus zeker niet bij de pakken neer gaan zitten, maar rustig één kwalitatieve sollicatie per maand doen is niet effectief en niet efficient.

Je zult dus meerdere sollicitatieprocedures tegelijkertijd moeten doen. Zorg er dan wel voor dat de sollicitatiebrief en motivatie op maat gemaakt zijn (gemeend en authentiek) en dat je beslagen ten ijs op gesprek gaat (wat spreekt je aan in de functie en het bedrijf, wat kan je toevoegen).
Henk  |   | 
26-12-2009
 | 
16:02 uur
Dat veel managers niet rekening houden met de mogelijkheid van ontslag heeft te maken met een over inschatting van de eigenwaarde van de man /vrouw voor het bedrijf en het idee van wij als top ontslaan onszelf als laatste (er wordt door mijn mede managers goed voor mij gezorgd)
Nou mooi niet dus.
De jongere generatie trapt op dezelfde wijze tegen de oudere managers aan als de manager die zegt van.......die moet eruit....te oud want boven de 40 jaar, kan niets wil niets etc etc
Ook die 40 plus manager komt steeds meer onder druk te staan en krijgt een stempel van wil niks te oud kan niks loopt achter etc etc

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10