11 december 2009 -
De huidige discussie over diversiteit in teams slaat de plank volledig mis. Diversiteitsdiscussies blijven hangen op uiterlijke kenmerken als huidskleur, etniciteit, sekse of handicap. Terwijl niet het uiterlijk, maar de kwaliteiten per individu bepalen of een team succesvol opereert. Deze verkeerde focus leidt tot slecht samengestelde teams en kost organisaties miljarden.
Dit stellen Jaco van der Schoor en Margreeth Kloppenburg, auteurs van het boek ‘Leve het verschil!’. Volgens de auteurs kampen veel organisaties met een verkeerd beeld over diversiteit in teams. Exemplarisch is de huidige discussie over een quotum voor topvrouwen. "Teveel organisaties gaan er vanuit dat meer vrouwen in een team, leidt tot betere prestaties. Maar veel vrouwen aan de top zijn juist heel mannelijk," aldus Kloppenburg.
Middelmatigheid
Het uitblijven van diverse, elkaar aanvullende kwaliteiten in teams leidt tot eindeloos gepolder. Schoor: "De middelmatigheid viert hoogtij. Teams presteren ondermaats en individuele kwaliteiten komen slecht tot hun recht."
Belbin
Talloze onderzoeken tonen aan dat 80 procent van de projecten mislukt. Schoor en Kloppenburg zijn van mening dat er op een andere manier naar teams moet worden gekeken. Een uitstekend middel om diversiteit binnen teams te stimuleren is Belbin. Belbin onderscheidt acht persoonlijkheidstypes. Ieder team in Nederland moet streven naar een goede mix van al deze ‘eigenschappen’. Annemarie Rakhorst, directeur van Search, past de Belbin-rollen consequent toe binnen haar organisatie. Zij is meerdere keren verkozen tot zakenvrouw van het jaar.