Nederlandse werkgevers zijn somber over werkgelegenheid
8 december 2009 -
Nederlandse werkgevers rapporteren voor het eerste kwartaal van 2010 de somberste werkgelegenheidsvoorspellingen sinds 2003, het eerste jaar dat Nederland meedeed aan de internationale Manpower Arbeidsmarktbarometer. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van 2010 bedraagt -drie procent, een verschil van tien procentpunten met het eerste kwartaal van 2009.
Het is de eerste keer in al die jaren dat het Nederlandse getal negatief is. Het netto werkgelegenheidscijfer voor zowel het derde als het vierde kwartaal van 2009 stond op nul procent, hetgeen enige mate van stabiliteit suggereerde. Nu blijkt zich voor de eerste drie maanden van 2010 toch de sinds 2008 dalende lijn voort te zetten.
Voorspellend
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer. Het wordt verkregen door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet, af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een negatief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de arbeidsmarkt. Haiko van der Pol, woordvoerder van Manpower, legt het nieuwe cijfer als volgt uit: "Gedurende de economische krimp van de laatste kwartalen hebben Nederlandse werkgevers relatief lang gewacht met het verminderen van hun personeelsbestand. Intussen lijkt de rek er echter voor een toenemend aantal werkgevers uit. Het voorzichtig economisch herstel wordt eerder opgevangen door verhoging van de productiviteit per werknemer dan door een aanwas van personeel."
Cijfers per branche en regio
Dat blijkt ten overvloede ook uit het sterkst dalende branchecijfer: bij de productiebedrijven daalt het netto werkgelegenheidscijfer met dertien procentpunten. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2009 bedraagt de daling vijftien procentpunten. Haiko van der Pol: "Dat de grootste stijging in de branchecijfers voor het eerste kwartaal van voor rekening komt van de transportsector (namelijk van -zes procent in het laatste kwartaal van 2009 naar vier procent voor het eerste kwartaal van 2010) sluit ook aan op de verwacht hogere productiviteit. Meer producten betekent immers meer transport. Daar lijkt tevens deels de verklaring te vinden voor het feit dat de regio West een positief cijfer laat zien, namelijk één procent vergeleken met -vier procent in het vorige kwartaal: de lucht- en zeevracht zijn immers in die regio geconcentreerd." De andere drie Nederlandse regio’s rapporteren een negatief netto werkgelegenheidscijfer voor het volgende kwartaal.Van twee andere Nederlandse branches zijn de netto werkgelegenheidscijfers voor het eerste kwartaal van 2010 ook positief. Bij de Nutsbedrijven zien we een stijging van vier procent naar zes procent. Mijnbouw en delfstofwinning rapporteren voor het eerste kwartaal van 2010 één procent in plaats van nul procent over het laatste kwartaal van dit jaar.
Cijfers internationaal
In de Verenigde Staten wordt voor het eerste kwartaal van 2010 het laagste cijfer-voor-het-eerste-kwartaal ooit (maar dan al sinds 1982!) genoteerd: zes procent. Dat cijfer is wel optimistischer dan drie maanden geleden (-twee procent). In Europa is Duitsland, waar de ontwikkelingen vaak enigszins op de Nederlandse vooruitlopen, een positieve factor met vijf procent, vooral gevoed door optimisme in de sector ‘zakelijke dienstverlening’ waar zestien procent van de werkgevers aangeeft begin volgend jaar meer personeel aan te willen nemen. Wereldwijd zijn werkgevers het meest optimistisch over aantrekkende werkgelegenheid in India. Van de 35 landen en gebiedsdelen die meedoen aan de barometer zijn er 25 voorzichtig positief. Negatief zijn er nu nog maar negen, vergeleken met vijftien het vorige kwartaal. Omdat een betere arbeidsmarkt altijd leidt tot een hoger verloop van personeel adviseert Manpower bedrijven weer meer aandacht te gaan besteden aan hun werkgeversimago.