zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ochtendmensen hebben meer energie

7 december 2009 - Ochtendmensen voelen zich energieker dan andere Nederlanders, ook door de dag heen. Of mensen lekker in hun vel zitten bepaalt voor een groot deel hoe energiek ze zich voelen. Gemiddeld geven de Nederlanders zichzelf voor hun energieniveau een ruime voldoende, een zeven.

Dit blijkt uit de Supradyn Energie Barometer, een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van Bayer Consumer Care. Het moment van de dag waarop de Nederlander de meeste energie heeft is de ochtend (36 procent), gevolgd door de avond (22 procent) en de middag (veertien procent). Personen die zichzelf als ‘ochtendmens' beschouwen voelen zich gedurende de week energieker. 



Oudere mannen het meest energiek

Mannen (7.1) scoren hoger op de Energie Barometer dan vrouwen (6.9).Personen van 50 jaar en ouder (7.1) geven zichzelf een hoger rapportcijfer als het gaat om het ervaren energieniveau dan personen onder de 50 jaar.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Werknemer kan het best biologische klok volgen’
 Oudere werknemer is vitaler dan jongere
 Meer energie, meer rendement
 Smart managen brengt vitaliteit en plezier
 
 
reacties
 
Sales Vacatures  |   | 
7-12-2009
 | 
23:27 uur
Dit klopt wel, heb het gemerkt op het werk dat de mensen die er in de ochtend zin in hebben de hele dag wel vrolijk zijn.
Janus Kizuna  |   | 
8-12-2009
 | 
07:33 uur
Ten eerste jezelf energieker voelen en dit ook zijn is niet altijd hetzelfde. Ten tweede ben ik zelf een ochtendmens, maar ken ik tal van niet ochtendmensen die tijdens de dag erg productief zijn. Het enige verschil is dat het niet altijd de gemakkelijkste starters zijn.
Maar als ze eenmaal op gang zijn, merk ik geen verschil.

Een niet ochtendmens vroeg op laten staan is het ergste wat je kunt doen. Als je het dan over niet productiviteit hebt, is dat het ultieme. Maar hoe dan ook, je wordt er mee geboren of niet en verandering aanbrengen zal eerder tot inproductiviteit leiden. Ieder vogeltje zingt (lees ook: staat op) zoals deze gebekt is.
Marcel Barendregt  |   | 
8-12-2009
 | 
15:50 uur
Een ochtendmens heeft de hele dag nog voor zich en ziet de wereld ''opstaan''. Daardoor kan iemand met een dergelijke biologische klok ook meer aan dan een ''late starter''; die stapt in de al rijdende trein en heeft al enige ''stations''gemist.
Daar tegenover staat dat het vroeg laten beginnen van een ''niet-ochtendmens'' (een avondmens) het slechtste is wat je kunt doen; zo iemand komt maar moeilijk op gang en da's niet erg produktief.
Lastig wordt het als er in teamverband met de diverse ''klokmensen''gewerkt moet worden.
A Haldar  |   | 
9-01-2010
 | 
17:34 uur
Een avondmens is over het algemeen creatiever. Dat is productiviteit die je niet met de 'stopwatch' kan meten. Verder is beleven van energie nog geen garantie op een productieve dag. Dat is meer een zaak van doelgericht de energie inzetten.
Jouke  |   | 
11-01-2010
 | 
09:19 uur
Een ochtendmens heeft meer energie dit is al lang achterhaald.
Het is al lang bewezen dat iemand presteerd zoals deze is, en dat het niets met energie en inzet heeft uit te staan.
Het probleem is dat wij in een maatschapij leven waarin alles volgens klokmensen moet gebeuren, dit is ook een van de redenen dat er voor bedrijven veel creatieve werknemers niet tot uiting komen.
Alles moet gedaan worden op gestelde tijden toch!
Uit veel onderzoeken blijkt dat als je dit laat varen je veel productiever en efficenter kunt werken waarbij het bedrijfs resultaat toeneemt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10