7 december 2009 -
Heeft u medewerkers die vaak ziek zijn? Pas op! De helft van de mensen die zich vier keer of vaker per jaar ziek melden, vervalt in langdurig verzuim in de vier jaar daarna. Dat stelt Petra Koopmans die deze week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar ziekteverzuim op het werk.
Via ArboNed onderzocht ze de verzuimgegevens van 54.000 Nederlanders. Het Nederlands Dagblad doet verslag.
Gesprek
Koopmans adviseert werkgevers in gesprek te gaan met personeel dat regelmatig ziek is om te achterhalen wat eraan schort. Zo kunnen eventueel preventieve maatregelen genomen worden. Vaak heeft ziekteverzuim te maken met een slechte balans tussen werk en privé of een gebrek aan plezier op het werk. Dat kan leiden tot psychische aandoeningen en juist daarbij is de kans op herhaling groot.
Leeftijd en functie
Werknemers tussen de 30 tot 49 jaar hebben de meeste kans op psychische aandoeningen. Het aantal verzuimdagen is het hoogst onder ambtenaren en docenten, gevolgd door financieel dienstverleners en gezondheidswerkers. Ziekteverzuim wegens psychische aandoeningen komt vaker voor bij vrouwen. Zij lopen bovendien meer risico op langdurig ziekteverzuim omdat ze vaak lagere functies hebben en thuis zorgtaken houden. Oudere werknemers verzuimen langer na depressieve klachten dan jongere werknemers. Werknemers in kleine bedrijven verzuimen weer langer dan die in grotere bedrijven.
Controle
Koopmans wil af van het huidige systeem dat alleen mensen die langdurig verzuimen controleert. Ook groepen die kort maar vaak verzuimen, moeten volgens haar beter in de gaten worden gehouden.
Bron:Het Nederlands Dagblad