zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie aanbevelingen om ondernemerschap te stimuleren

3 december 2009 - Ondanks het grote bewustzijn in Europa dat ondernemerschap cruciaal is voor de kenniseconomie, is er nog weinig gepubliceerd over hoe we dat moeten stimuleren. Roland Berger Strategy Consultants overhandigde concrete aanbevelingen hiervoor aan het Innovatieplatform.

Een belangrijke boodschap luidt: geboren ondernemers bestaan niet. Het is een vak dat je kunt leren van met name collega-ondernemers in kleinschalige, gerichte netwerken. 



Ondernemerschap bevorderen
Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoe we in Europa ondernemerschap kunnen bevorderen, analyseerde Roland Berger een grote hoeveelheid data beschikbaar bij twee zeer succesvolle Europese ondernemerschapsmodules: één aan de TU Delft en één van de IESE Business School van Barcelona. Benno van Dongen, partner bij Roland Berger en verantwoordelijk voor de studie: "Deze voorbeelden zijn niet alleen Europese rolmodellen, maar bestaan ook al dusdanig lang dat ze een rijke schat aan informatie bieden om verbanden te kunnen leggen tussen deelname aan de opleiding en mate van succes in de ondernemingen die de studenten later zijn gestart. Van de deelnemers aan de TU Delft heeft meer dan 60 procent een bedrijf opgericht of hier een poging toe gedaan." 

Drie concrete aanbevelingen
Hieronder volgt een drietal concrete aanbevelingen aan respectievelijk kennisinstellingen, startende ondernemers en grote bedrijven. Het volledige rapport met meer aanbevelingen is te downloaden via www.rolandberger.nl

1. Maak ondernemerschap een integraal onderdeel van opleidingen

Het slagen van start-ups hangt af van de kennis en persoonlijke vaardigheden van de ondernemers erachter. Hoewel ondernemerschap ook een kwestie is van ambitie en doorzettingsvermogen, zijn de benodigde vaardigheden en inzichten aan te leren. Ondernemerschap bevorder je dus door het als vak te doceren. "Want," zegt Van Dongen, "als je meer kennis hebt opgebouwd, durf je ook ambitieuzer te zijn en dat leidt dan weer tot grotere successen." 

2. Bouw ‘ecosystemen’, hechte netwerken, om het bedrijf heen op basis van onderling vertrouwen

Dat zet meer zoden aan de dijk dan oeverloos visitekaartjes uitwisselen op recepties. Ecosystemen zorgen ervoor dat ondernemers beter en sneller hun ideeën kunnen omzetten in winstgevende diensten. Meer en sterkere Europese ecosystemen leiden tot meer start-ups met betere prestaties; 

3. Bied als grote onderneming vitale kennis en ervaring aan startende ondernemers aan

En profiteer vervolgensvan het product of de dienst van de start-up door actief te participeren in de ecosystemen van de ondernemers. 

Ondernemen doe je samen
"Samenwerking speelt een cruciale rol," zegt Van Dongen, die zelf aan de wieg stond van het Netwerk Jonge Ondernemers (NJO) in Delft dat begin volgend jaar zijn 12,5-jarig bestaan viert."We moeten dan ook af van het idee dat ondernemers uitzonderlijke individuen zijn die een bedrijfje starten vanuit een zolderkamer en in hun eentje tot een imperium uitbouwen." De sleutel tot het bespoedigen van kennisintensief ondernemerschap ligt in de samenwerking tussen ondernemers onderling en samenwerking met grote bedrijven. Van Dongen: "De meest succesvolle ondernemers blijken in staat om een soort ecosysteem om zich heen te bouwen van een beperkt aantal krachtige partners met een groot onderling vertrouwen." 

Groei

Door een dergelijke community te creëren, kan een onderneming sneller groeien, zo blijkt uit het onderzoek. "Dit vergt ook een andere houding van ondernemers. Zij moeten hun ideeën vroeger durven delen en zich realiseren dat een goed idee voor een nieuw product an sich niks is. Pas met een goed doordacht businessmodel krijgt het waarde," aldus van Dongen. 

Ervaren ondernemers

Zeker voor studenten blijkt het vaak moeilijk om in termen van miljoenen te denken in plaats van duizenden. Van Dongen: "Zij hebben nog een studentikoze levensstandaard, dan zie je een miljoen anders. Het betrekken van ervaren ondernemers bij het starten van een nieuw bedrijf is daarom erg belangrijk. Door de input van ervaren ondernemers wordt vaak al in een vroeg stadium groter gedacht, wat de kans van slagen vergroot." Ervaren ondernemers zijn overigens niet altijd gepensioneerd. Uit de studie blijkt dat het vooral goed werkt als het gaat om kort op elkaar volgende generaties. "Dat is een aardig inzicht, vooral in het licht van de wijze, grijze coaches waar vaak eerder naar wordt gegrepen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondernemer toont nog weinig bereidheid tot investeren
 Nieuwe bedrijven belangrijker dan ooit
 Managers ondermijnen ondernemerschap
 Ondernemerschap moet aantrekkelijker
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
3-12-2009
 | 
07:54 uur
Spijtig dat ik helemaal niets terug vindt over de (kleinere)ondernemer die een passie heeft, deze uitvoert en door wil groeien of even vast zit in zijn onderneming. Is hij/zij geen belangrijk onderdeel van de economie?

De meeste zaken die genoemd zijn, zijn zo'n dooddoeners en als je iets dergelijks publiceert lijkt me een vernieuwend element ook niet verkeerd. Dat mis ik en als ik het artikel zo lees, is het slechts meer van hetzelfde. Jammer.
Tony de Bree  |   | 
6-12-2009
 | 
10:04 uur
Misschien verstandig om gewoon te stoppen met al deze ''fora'?

De virtuele wereld van het online freelancen bestaat al jaren. Een wereld die gebaseerd is op snelle samenwerkingsverbanden tussen experts wereldwijd met als doel samen resultaten te bereiken.

Een wereld waarin individuen gebruik kunnen maken van technologie om bv thuis te werken, te werken wanneer ze willen etc etc.

Kom op, in plaats van er over te blijven praten, gewoon doen. Ik ben sinds 1997 ondernemer in deeltijd en na een periode van ''resocialisatie'' vanwege de gewoontes in grote organisaties, krijg ik daar zoals vele anderen wereldwijd veel positieve energie van.

In plaats van dit soort dure zinloze ''adviezen'' gewoon doen dus.

In de tijd dat dit forum EEN vergadering heeft gehad heb ik op deze manier al twee nieuwe producten samen met mijn netwerk van partners gelanceerd......

Mvg
Tony de Bree
(Klik hier)



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10