zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis uit zich (nog!) niet in lagere salarissen

3 december 2009 - De salarissen in Nederland zijn dit jaar minder hard gestegen dan het jaar ervoor. Toch is het effect van de crisis nog maar beperkt zichtbaar. Dat gaan we pas op langere termijn zien, zegt Hay Group. Het onderzoeks- en adviesbureau presenteerde gisteren het jaarlijkse ‘Compensation Report’ waarin gegevens worden bekeken van 255 Nederlandse ondernemingen, met in totaal 216.000 werknemers.

Salarisverhogingen zijn ten opzichte van vorig jaar gedaald. Het vaste inkomen is dit jaar met 3,1 procent gestegen ten opzichte van 3,9 procent in 2008. De uitgekeerde bonussen vallen dit jaar ook lager uit, en wel met twee procent minder. De echte rem op salarisgroei zal naar verwachting pas in 2010 echt merkbaar zijn. Ondernemingen doen er goed aan om beter te gaan sturen op en belonen naar de daadwerkelijke prestaties van hun werknemers, luidt het advies van Hay Group. 



Inleveren

Voor organisaties die gebruik maken van een all-in salarisverhoging, is de gerealiseerde verhoging gemiddeld 3,1 procent waar dat vorig jaar 3,9 procent was. Het merendeel (60 procent) van de organisaties hanteert een collectieve verhoging in combinatie met een individuele verhoging. Hier zijn de gemiddelde stijgingspercentages van het loon respectievelijk 2,4 procent en 2,3 procent.
Loek Bosman, senior consultant Hay Group: "Gekeken per sector merkt de farmaceutische industrie als enige nog weinig van de economische teruggang. Op de chemische industrie en de financiële sector is het effect het grootst. De ICT-sector tot slot heeft het hardst ingegrepen." 

Grotere val
Het total cash inkomen (vaste inkomen en de korte termijn bonus) is minder hard gestegen in 2009. De uitgekeerde bonussen vallen dit jaar lager uit, en zijn gemiddeld twee procent minder. Vooral de hogere functies (de executives) gingen er op achteruit, met een daling van tien procent. Gemiddeld heeft 90 procent van de bonusgerechtigden ook daadwerkelijk zijn bonus ontvangen. "Alhoewel variabele inkomens steeds meer worden gekoppeld aan de individuele prestatie, zien we mindere resultaten hierin nog onvoldoende terug," aldus Bosman. "Het beter toepassen van prestatiebeloning is een grote kans voor bedrijven om succesvol uit de crisis te komen. Wat draagt een werknemer daadwerkelijk bij? Zo houd je ook het toptalent in huis. Als je minder geld te besteden hebt voor loonsverhogingen, dan is het nog belangrijker om dat geld te besteden aan de mensen die de onderneming het hardst nodig heeft." 

ICT–sector

De ICT-sector is een beloningsmarkt die heel sterk reageert op de conjunctuur. Er wordt dit jaar flink gesneden in de kosten bij ICT-bedrijven en bij deze bedrijven vormen loonkosten de belangrijkste kostenpost. Bij de keuze tussen minder personeel en rem op de loonstijging wordt eerder gekozen voor het laatste. De salarisstijgingen zijn dan ook aanzienlijk lager in vergelijking met vorig jaar. ICT-organisaties proberen de personeelsvermindering te beperken om zo weer snel te kunnen groeien als de economie aantrekt. Te hard ingrijpen in de loonstijging brengt het risico met zich mee dat toptalent vertrekt. De verwachting van Hay Group is verder dat de loonkostenstijging in de ICT-sector, te verdelen in de gebruikers van ICT en leveranciers ervan, ook volgend jaar beperkt zal zijn.
Bosman: "Bij de ICT-gebruikers, zoals banken, verzekeraars en industriële bedrijven, zullen de ICT’ers hun uitzonderingspositie steeds meer verliezen en meer in de pas gaan lopen met de rest van het personeel. Bij de leveranciers van ICT zal het variabele deel van de beloning belangrijker worden, zodat de loonkosten flexibel zijn er voldoende ruimte overblijft om het toptalent binnen te houden."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer prefereert opleiding boven loonsverhoging- voor nu
 2009: jaar van de bevroren salarissen
 HR-professionals somber over eigen toekomst en salaris
 Plafond geldt niet voor alle bonussen
 
 
reacties
 
Marco Goertz  |   | 
3-12-2009
 | 
10:58 uur
We kunnen ons natuurlijk blijven blindstaren op cijfers, maar ik durf met zekerheid te zeggen, dat de sociaal- emotionele schade vele male groter is dan de cijfers in werkelijkheid laten zien. Bereken maar eens wat het rendementsverlies is als mensen onder druk en onzekerheid werken. Ja, ze gaan harder werken, maken meer fouten, zijn minder creatief en pro-actief en storten uiteindelijk in en komen ziek thuis te zitten. Zouden we wat leren van deze crisis?

Ik ben Marco Goertz
Mens & Organisatiecoach

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10