30 november 2009 -
Wat krijgen en vrezen we dit jaar met Kerst? Wordt het tonijn in blik of een mooi geldbedrag? Uit onderzoek door Ruigrok | Netpanel, in opdracht van Pluimen, blijkt dat 46 procent van de Nederlandse werknemers dit jaar een traditioneel kerstpakket vol etenswaren en gadgets verwacht, terwijl meer dan de helft hiervan (61 procent) daar helemaal niet op zit te wachten.
Pluimen vroeg in het onderzoek de Nederlandse werknemers wat zij absoluut niet in hun kerstpakket willen vinden. De top vijf van de meest gevreesde kerstpakkettenitems ziet er als volgt uit:
1. serviesgoed
2. een blikje smeerleverworst
3. een picknickmand
4. ragout in blik
5. zwarte kerstthee
Belevenis
Welke kerstgeschenken willen werknemers dan wel graag krijgen? Het onderzoek geeft aan dat onder andere belevenissen, bijvoorbeeld kaartjes voor de dierentuin of het theater, en geldbedragen het meest populair zijn.
Ja, het kerstpakket.
Als eerste, het is een gift van de werkgever, hij hoeft het helemaal niet te doen!
Velen gaan er van uit dat dit een vanzelfsprekendheid is dat de werkgever dit doet. Maar zo is het niet!
Ik heb bij een ondernemer, een gemeentelijke- en rijks- overheid gewerkt, en daar was het niet gebruikelijk.
Bij de ondernemer werden de ontvangen relatiegeschenken onder het kantoorpersoneel verdeeld, dus de werkvloer kreeg niets.
Bij de gemeente kregen wij een pakket van de plaatselijke ondernemersvereniging.
En bij de rijksoverheid kregen/zagen we ook niets.
Bij mijn eerste werkgever, toen was ik 15 jaar oud, kreeg je als je er in de kerstvakantie werkte zelfs HET kerstpakket. Bij mijn thuiskomst als jongste van het gezin, werd er met zeer grote afgunst naar mijn kerstpakket gekeken, omdat deze groter was dan de andere drie binnengebrachte kerstpakketten bij elkaar.
Deze pakketten waren goed gevuld met voor 95% bruikbare voedingsmiddelen. Jaren later zag je deze pakketten wijzigen, doordat deze samengesteld werden door jonge vrijgezelle collega's die nog thuis woonden. En werden zij met meer frutsels, die meestal na enige maanden in de afvalcontainer terechtkwamen, gevuld.
Bij mijn huidige werkgever is er altijd een kip/kalkoenrollade van de plaatselijke slager en een prettige samenstelling van het pakket zodat het ook gebruikt wordt, waarvoor het ook bedoeld is.
Het toegevoegde standaardkaartje ''with compliments'' zou persoonlijker mogen!
Als laatste, je kan het niet elke werknemer naar de zin maken! Maar dat beseffen ze pas als ze bij een werkgever komen te werken die gewoon niets geeft.
Ray W.
|
|
30
-
11
-
2009
|
10
:
31
uur
Wij hebben jaren geleden een picknickmand gekregen bij een kerstpakket. Eerst dachten wij dat het een nutteloos object was, maar wij gebruiken de mand toch regelmatig bij reizen om eten mee te nemen.
Groet Ray Schlunk
ron
|
|
30
-
11
-
2009
|
10
:
50
uur
In het westen van Nederland is het gebruikelijk dat elk jaar een kerstpakket door de werkgever (geen verschil tussen overheid/ middenstanders/ non proffit organisaties etc.) wordt verzorgd. Tot ik de reactie las van Anton, dacht ik dat dit gelde voor het gehele land.
Het klopt het is iets wat niet wettelijk hoeft, maar we doen het al generaties. Een dergelijk pakket, een blijk van waardering is als gift niet meer weg te denken. Mijn mening is dat het personeel, ondanks het gemopper als er wat in zit dat ze liever niet wilde, het enorm waardeert. Als je het dan ook een jaartje overslaat of er mee kapt dit niet ten goede komt voor de werkzweer en zelfs slecht is voor de productie.
De tip die ik uit Anton zijn bericht dan ook lees,
A: kijk naar je personeel en pak je draagvlak om het pakket samen te stellen
B: wees wel bewust van wat je er verder aan toevoegt zoals een kaartje. Zorg dan dat deze van een oprechte tekst wordt verzien (niet te kort maar zeker niet te lang).
Om in dit kader te stoppen wens ik u allen alvast een lumineus 2010.
Anton
|
|
30
-
11
-
2009
|
11
:
16
uur
Beste Ray,
Je hebt helemaal gelijk, wat in eerste instantie nutteloos lijkt komt later, altijd weer van pas. Maar je moet het dan wel jaren bewaren.
Wij hebben diverse neven en nichten die opzichzelf gingen wonen, voorzien met deze spullen. Je kan ze zelfs als verjaardagscadeau weggeven!
Maar zo bont als het bij de werkgever (non-profit org.) van mijn echtgenote was, 5 jaar achter elkaar een andere tas als kerstpakket, zonder inhoud natuurlijk!
Maar wij hebben altijd nog een andere optie zie: www.kringloopwinkelsassenheim.nl een zeer goed doel.
Maar eigenlijk is het kerstpakket hier natuurlijk NIET voor bedoeld.
Peter Paul
|
|
30
-
11
-
2009
|
11
:
44
uur
Een geldbedrag in plaats van kerstpakket?
vergelijk het eens met een geschenk aan je partner:
''Hier schat ik heb een cadeautje voor je''
Antwoord: ''Oh een ring, ik had liever het gekd gehad''
Het lijkt een scheef vergelijk, maar het idee blijft hetzelfde:
een werkgever wil iets leuks doen voor de kerst en zijn medewerkers een blik van waardering geven. Daarom wordt voor elke medewerker een paar tientjes uitgetrokken om een aardigheidje te kunnen geven.
Sommige medewerkers blijken dat echter niet te kunnen waarderen en verwachten een soort kerstbonus.
Maar zeg nou eens eerlijk, merk je het nu echt als je eenmalig tussen de twintig tot veertig euro meer salaris ontvangt, of verwacht men dat de werkgever veel dieper in de buidel tast dan voor een kertpakket?
Daarnaast vind ik dat het idee van een kertcadeau hiermee behoorlijk de mist in gaat.
Jammer ook dat op deze manier de kerstgedachte weer een duw krijgt.
Kerstpakket missers? Ik ken er wel een! Twee zelfs!
Allereerst wil ik aangeven dat ik een kerstpakket altijd leuk vind.
In 1999 kondigde een werkgever, een multinational, aan dat het bedrijf begin 2000 gesloten zou worden. Zowat het hele personeel werd ontslagen in de eerste weken van 2000. Het kerstpakket voor kerst 1999 was opmerkelijk mager ondanks de betere bedrijfsresultaten en de aangekondigde massaontslagen. Helemaal opmerkelijk was het begeleidend schrijven. Hierin bedankte de directie het personeel voor de inzet en vroeg ons om in 2000 weer goed de schouders eronder te zetten zodat 2000 een nog beter jaar zou worden...
Bij een ander bedrijf ook een multinational overigens stonden wat mensen op de ontslaglijst, de mensen waren zich aan het verweren tegen hun gedwongen ontslag, ook waren er mensen niet aanwezig door ziekte of verlof. De regel was dat je zelf je kerstpakket moest komen ophalen. Op het einde van de dag bleven er een groot aantal paketten over. De leidinggevende en mangers vogen toen de ruimte in en leverde een schandalige ''slag'' om de inhoud van de overgebleven dozen. Het leek eerder op een plundering van winkels zoals je dat ziet op tv. Dozen werden opgegrist en de flessen wijn en chocolaatjes werden eruit gehaald. Toen deze actie over was mocht een uitzendkracht de rotzooi gaan opruimen. Deze vroeg of hij de restanten mocht meenemen maar kreeg nul op het request. Alles in de container deponeren was het bevel. Dat is de moraal bij sommige bedrijven. En dan klaagt men ook nog dat men het kerstpakket wil afschaffen. Het bedrijf werkte overigens gewoon door tijdens de feestdagen. Het kerstpakket moest echter op die dag op dat tijdstip opgehaald worden er werd niks eventjes opzij gezet. Ergelijk, zeker als men daar ''moet'' werken aan kultuurverandering. Dat was eigenlijk de eerste keer dat ik me geneerde voor mijn functietitel. Ik ben er dan ook al vrij snel zoals ze zeggen gillend weggehold.
L.K. Verburgh
|
|
30
-
11
-
2009
|
13
:
56
uur
Het graaien zit in de mens van hoog tot laag. Geen kerstpakket? Iedereen boos of gefrusteerd. Het is maar een kado. Ik hoor ook altijd klagen over een pakket. Ik geef de mijne altijd aan de 1e beste zwerver die ik tegenkom. Heeft die ook weer een goede kerst. (zeker met de wijn die er in zit.)
Anton
|
|
30
-
11
-
2009
|
15
:
44
uur
Beste L.K. Verburgh,
De zin in jouw stukje: Het is maar een kado.
Roept bij mij de nodige vraagtekens op. Als eerste vraag ik mij af wat jouw werkgever van zo'n opmerking hiervan vindt.
En volgens mij ga jij hiermee voorbij aan de oorspronkelijke bedoeling van het kerstpakket die jouw werkgever aan jouw geeft.
Het komt bij mij nu over alsof je er dus zelf niet tevreden over bent en dat je het daarom maar aan de eerste de beste zwerver geeft.
Karen
|
|
30
-
11
-
2009
|
15
:
57
uur
Ik ben nog steeds dol op het kerstpakket. Heerlijk zo'n doos vol. niets mooier dan graaien in die doos, het blije gevoel door al dat lekkers en die prulletjes. Etenswaren worden genuttigd en de tassen, mandjes etc. worden afhankelijk van hoe mooi ik ze vind, of gehouden of weggeven (aan de kringloop). In ieder geval is er iemand blij mee. Ik ervaar het echt als een cadeau waar iemand in het bedrijf op heeft zitten broeden, wat vinden de meesten leuk binnen het budget? Heerlijk! Houden zo. wat mij betreft is de grootste misser het moderne kerstpakket waar je een artikel op internet kunt bestellen. Enorme bummer!
jan
|
|
30
-
11
-
2009
|
17
:
38
uur
Het valt mij op dat het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van een bedrijfje die bonnen voor pretparken voor veel geld verkoopt. Tevens valt mij op dat dit bedrijfje vaker de media opzoekt en steeds de traditionele kerstpakketten afkraakt omdat zij dit zelf niet kunnen. Erg goedkoop om op deze manier in de belangstelling te komen.
Een eigentijds kerstpakket is en blijft het meest gewaardeerde gechenk.
Ik begrijp eigenlijk best wel hoe L.K. Verburgh dat bedoelt. (denk ik)
Ik vind het best nobel om dat zo te doen en besef in ieder geval nu dat ik ook graaide. Alleen zou ik het niet aan de eerste de beste zwerver geven maar aan iemand die het gewoon een heel stuk slechter heeft als ik. Sommige zwervers verkiezen het zwerven als levenswijze, anderen hebben gewoon pech gehad en niks meer te makken buiten hun schuld om. Die zou ik dan eerder een warm hart toedragen met mijn kerstpakket. Inderdaad er werd vaak geklaagd over kerstpakketen en soms werd enkel de wijn eruit gehaald en de rest weggesmeten. Dat stuit mij ook tegen de borst en de werkgever denk ik ook. Veel bedrijven geven aan liefdadigheid ipv kerstpakketen. Wie een kerstpakket krijgt kan zo nog altijd zelf zijn liefdadigheid bepalen. Zou ik de eindejaarsuitkering ook nog willen weggeven staat mij dat ook vrij. Wat mij aan het denken zet is waarom ik dat eigenlijk nooit dat kerstpakket weggegeven heb aan iemand die er slechter aan toe was. Ik denk dat het komt omdat we uit een tijd komen waarin eigenlijk iedereen verzorgd was, de boem tot aan de hemel groeiden en de economische crisis ons laat nadenken over een aantal zaken zoals verworvenheden en gedrag. Misschien heeft de crisis een groot voordeel: bezinning. Maar wellicht is dat naief van me. Ik geef direct toe de graaier kwam bij het kerstpakket bovenborrelen. Ik nam het mee naar huis en was benieuwd naar de inhoud. Helaas krijg ik al jaren geen kerstpakket meer maar ik zou het nu wellicht aan iemand schenken, net als ik sinds kort ondanks teruggelopen inkomen meer schenk als ooit in mijn leven. De wereld zou er een stuk beter uitzien als wat socialer werden en wat minder graaierig zouden zijn. En nee ik geef niet aan charitas stichtingen waar het meeste aan de kapstok blijft hangen maar wel aan de oud collega die de deurwaarder aan de deur heeft gekregen nu hij zijn werk verloren heeft maar wel een gezin heeft te onderhouden. Hij had al niks en nu heeft hij schuldsanering. Door werken arm gebleven, door graaiers uiteindelijk uitgekotst met ons allen betalen we dergelijke praktijken nu terwijl de regering nauwelijks actie onderneemt. Wat te denken van eenzame bejaarden, zouden die niet blij zijn met een kerstpaket? We hebben de mond steeds zo vol over het respect voor de oude generatie die ons land opgebouwd heeft en nu afgedankt wordt als we niet opletten. Nog maar te zwijgen over de mensen in de verzorgingshuizen die waarschijnlijk een luierdag hebben met de kerst. Die kun je heel blij maken met de chocola en een bezoekje. Ja de posting van L.K. Verburgh zette mij aan het denken. Ik kan nog veel meer betekenen voor onze samenleving als ik wil. Waarvoor mijn dank.
Leo
|
|
30
-
11
-
2009
|
18
:
22
uur
Ach, het kerst pakket is altijd leuk. Wij krijgen er zelfs nog een lekker kerstbrood bij.
Ik krijg daar echter niet mijn waardering uit.
Dat krijg ik meer gedurende het jaar. Mijn dochter moest laatst naar het ziekenhuis, stond er ineens een doos met een teddy beer. Klein gebaar, groot meeleven. Goud waard dat ze aan je denken en meeleven tonen.
Dat kerst pakket gaat naar de sufferd die de kantjes eraf loopt, en naar de topper die 7x14 zit te rammen om zn target te halen.
Dat ziet de directie ook wel dunkt me. Dat ervaar ik ook zo met een dertiende maand. Diezelfde kneus die eigenlijk niet vooruit te branden is, maar altijd net binnen de grenzen blijft gaat daar ook mee vandoor.
Ik kreeg eens spontaan 500 Euro, voor mijn buitensporige resultaten. Daar kocht ik een mooi horloge van, en daar kijk ik vandaag nog naar en voel de waardering van toen.
Dus vanaf mijn zijde, leuke gedachten, en gezellig houden met zn allen. Lekker met het gezin of vrienden en hopen dat de smaak van velen ook bij jou past, dan heb je er nog wat aan, maar massa waardering mist bij mij het gewenste effect, alhoewel het financieel altijd leuk is wat extra's te kunnen doen.
Edward
|
|
1
-
12
-
2009
|
21
:
31
uur
Ik ben van mening dat iedere werkgever per definitie zal trachten iedereen een eindejaarswaardering te geven dat bij het overgrote deel van de groep in de smaak zal vallen.
Vorige jaar zag ik een uitermate ludiek ''kerstpakket'', nameljk: een reclamebureau had al haar medewerker opgeroepen naar het landgoed Duivenvoorde te komen, alwaar alle medewerkes met hun gezinsleden winterdrank en -spijs in een partytent kon nuttigen en als klap op de vuurpijl kon men eigenhandige gekweekte kerstbomen uitgraven en mee naar huis nemen om vervolgens thuis nog lekker te kunnen genieten van de verse dennengeur en devkerstgedachte.
De milieubewuste gedachte verder is dat men na de kerstdagen de boom weer terug kon plaasten bij dit landgoed.
Enfin, een leuke en weloverwogen kerstgedachte van begin tot einde, toch?
P.R.
|
|
5
-
12
-
2009
|
13
:
37
uur
Ik zit met smart te wachten op een leuk cadeau van mijn medewerkers. Als blijk van waardering en dat ze het fijn vonden om werk te hebben.
Ik tijden van economisch zwaar weer denk ik inderdaad dat werknemers meer tevreden zullen zijn met een leuke bon voor de dierentuin of een geldbedrag ipv een traditioneel kerstpakket. Dit verschilt overigens elk jaar en is per persoon verschillend. Wel zie ik een sterke trend richting biologische kerstpakketten.
Zoals veel mensen hierboven al gezegd hebben denk ik ook dat vooral de timing en de begeleiding van het kerstpakket belangrijk is. Er zit altijd wel iets in het kerstpakket wat men niet leuk vindt. Maar juist de begeleidende brief en de timing kan enorme flaters creëren.