zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland staat dieper in het rood

25 november 2009 - Vijftien procent van de Nederlanders heeft op dit moment betaalproblemen (in maart was dit nog dertien procent). Hierbij geldt dat de recessie bij sommige groepen harder aankomt dan bij andere. Mensen die al te laat betaalden zijn dit nog vaker gaan doen en hun betalingsachterstanden zijn aanzienlijk groter geworden.

Zo is het gemiddelde bedrag waarvoor mensen rood staan, gestegen van 689 euro naar 728 euro. Opvallend is dat mensen met een inkomen ver beneden modaal niet slechter zijn gaan betalen. Kennelijk verandert er voor hen weinig in de huidige situatie. Dit blijkt uit onderzoek naar het betaalgedrag van de Nederlandse consument, van Motivaction in opdracht van GGN. Uit de vorige meting in maart 2009 bleek dat de gemiddelde Nederlander als reactie op de recessie voorzichtiger werd in zijn uitgaven waardoor het betaalgedrag juist licht verbeterde. Nu zijn de reserves op en voelt Nederland de crisis echt in zijn portemonnee. 



Persoonlijke financiële situatie

Een derde van de Nederlanders heeft de eigen financiële situatie in de afgelopen zes maanden zien verslechteren. Vooral mensen met een inkomen net beneden modaal krijgen het steeds moeilijker bij het voldoen aan hun betalingsverplichtingen. Voor mensen die het afgelopen half jaar een inkomensdaling hebben meegemaakt, was in 21 procent van de gevallen ontslag de oorzaak. Bij de vorige meting stond ontslag nog op de derde plaats met vijftien procent. Bovendien is dreigend ontslag de top drie binnengedrongen als reden voor een nog te verwachten inkomensdaling. 

Gevolgen

De gevolgen van de recessie zijn overigens niet voor iedereen hetzelfde. Vooral lager opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen worden geraakt. Hoger opgeleiden, jongeren en de bovenmodale inkomensgroepen merken het minst van de recessie. De groepen die het hardst geraakt worden, hebben te maken met inkomensdalingen, vaker rood staan door geldgebrek, vaker te laat betalen door een tekort op de rekening en grotere betalingsachterstanden. 

Sparen

Ook zonder dat er sprake is van betaalproblemen, wordt het voor een vijfde van de Nederlanders steeds moeilijker om rond te komen. Zo is vijftien procent van de ondervraagden deze zomer niet op vakantie geweest omdat men dit niet kon betalen (bij de inkomensgroep beneden modaal zelfs 34 procent) en geeft dertien procent van de mensen aan steeds meer moeite te hebben om rekeningen op tijd te betalen (bij de inkomensgroep beneden modaal is dit 26 procent). Toch blijft sparen populair als middel om de financiële crisis het hoofd te bieden. Het aantal mensen (40 procent) dat spaart is ten opzichte van de meting in maart gelijk gebleven, maar het gemiddelde spaarbedrag is wel gestegen van 370 euro naar 387 euro per maand. Om te kunnen sparen, blijft men terughoudend in de uitgaven. 

Optimisme

Hoewel bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat de recessie nog langer dan een jaar zal aanhouden, is men wel optimistischer over de economische situatie in Nederland dan een half jaar geleden. In maart verwachtte slechts acht procent van de ondervraagden dat de economische situatie binnen een jaar enigszins zou verbeteren, op dit moment is zelfs twintig procent deze mening toegedaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kerstperiode excuus om niet te betalen
 Betalingsachterstand bedrijven zorgt voor miljardenschade
 Betaalgedrag bedrijven verbetert
 Nieuwe werklozen hebben enorme geldproblemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10