Heeft u genoeg talent in huis voor het naderende economische herstel?
16 november 2009 -
In slechte tijden wordt de echte leider zichtbaar; de leider die knopen door durft te hakken zodat zijn onderneming klaar is om kansen te grijpen zodra het herstel zich aandient. Overal ter wereld zijn er tekenen dat het ergste van de recessie voorbij is, en zoals na elke recessie zullen er winnaars en verliezers zijn.
Dan Kaplan legt op Management Issues uit hoe u die twee groepen onderscheidt. De verliezers zijn de bedrijven die zich nu niet bezig houden met talentmanagement, die verlamd door angst en besluiteloosheid af zitten te wachten aan de zijlijn en er voor kiezen de mensen in hun organisatie niet te koesteren. De winnaars zijn die bedrijven die nu een stevige fundering leggen voor de toekomst door hun bestaande talent te ontwikkelen en hun voordeel weten te doen met goed presterende medewerkers die meer dan ooit naar de marktontwikkelingen kijken.
Herstructurering
Er zijn maar weinig ondernemingen die niet op een of andere manier hebben moeten herstructureren. In veel gevallen leidde dat tot ontslagen, en dat heeft net zoveel invloed gehad op degenen die hun baan kwijt raakten als op de overblijvers. Managers merken vaak dat de ‘overlevenden’ gedemoraliseerd, onzeker over de toekomst en anti-verandering zijn. Veel managers doen hier vervolgens echter weinig aan, gaan er van uit dat de beste mensen toch wel blijven omdat er bijna geen werk te vinden is. Op deze manier verliezen ze echter zeker het vertrouwen en dat is een garantie dat de beste mensen verdwenen zullen zijn zodra ze de kans hebben.
Betrokkenheid is essentieel
Vooruitstrevende leidinggevende beseffen dat een betrokken personeelsbestand essentieel is om moeilijke tijden te overleven en concurrerend uit de recessie te komen. Managers zouden nu, aan de vooravond van economisch herstel, al na moeten denken wat voor soort talent nodig is om te groeien en of dat extern gezocht moet worden of intern opgeleid kan worden. Is het talent aanwezig in uw organisatie, laat de betreffende medewerkers dan weten dat u in hen gelooft en hen graag aan boord wil houden. Investeer in hen door middel van training en opleiding. Dit kost inderdaad geld, maar een gedemotiveerd personeelsbestand is uiteindelijk veel duurder. Heeft u echt geen geld, besef dan dat opleidingen niet altijd duur hoeven te zijn. Een goedkope manier om talentvolle medewerkers te ontwikkelen is bijvoorbeeld hen te koppelen aan senior mentors. Men leert nu eenmaal het beste vanuit eigen ervaring en in echte praktijksituaties.
Betrek medewerkers bij beslissingen
Betrek uw medewerkers bovendien bij uw beslissingen indien u ze aan boord wilt houden. Veel bedrijven gaan over tot een autocratische manier van leiding geven in moeilijke tijden en houden bij hun beslissingen weinig rekening met het personeel. Het is echter raadzaam om mensen vanuit de gehele organisatie bij beslissingen te betrekken, helemaal als er kosten bespaard moeten worden. Op die manier zien ze in dat herstructureren noodzakelijk is voor de toekomstige groei.
Extern werven
Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat het benodigde talent nog niet aanwezig is in de organisatie. Is dat het geval, sla dan nu uw slag, nu er nog een overschot aan goed gekwalificeerde werkzoekenden beschikbaar is. Deze unieke situatie biedt vooral het MKB kansen, dat in goede economische tijden vaak het onderspit delft in de strijd op talent.
Bron:Management Issues
Degene die goed geherstructureerd hebben - als dit al nodig was - hebben de juiste mensen aan boord weten te houden en zich nu ontpoppen als goede leidinggevende is zoiets als het paard achter de wagen spannen.
Maar beter nog, de ondernemingen die i.p.v. aan kostenbesparing aan kostenmanagement hebben gedaan, hebben goede mensen niet hoeven laten gaan. Je mensen zijn je grootste asset, dus vooraf bedenken dat je deze in huis wil houden, wil zeggen dat je je onderneming in totaliteit weet te managen en daarmee ook de kosten.
Een grote kostenpost is personeel, maar wetende dat de markt enig moment weer aantrekt is het niet handig je grootste asset te laten gaan om deze vervolgens weer duur in te kopen.