16 november 2009 -
De inzetbaarheid van oudere werknemers is hoger dan men zou verwachten. Bijna driekwart van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben. Dat blijkt uit de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie, waaraan meer dan 12.000 medewerkers uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening hebben meegewerkt.
Het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar heeft tot veel onrust geleid in de maatschappij, omdat men bang is dat dit besluit een zware wissel zal trekken op mensen met fysiek zware beroepen. Arbo Unie meet de inzetbaarheid van medewerkers via de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde workability-index (WAI). De WAI is een index die een voorspellende waarde geeft voor uitval en arbeidsongeschiktheid.
Hoge inzetbaarheid
Uit de resultaten blijkt dat de inzetbaarheid van oudere werknemers hoger is dan men zou verwachten: 73 procent van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben. Verdeeld over de verschillende branches blijken medewerkers in de zorg een relatief minder werkvermogen te hebben in vergelijking met andere branches. Medewerkers in de zakelijke dienstverlening hebben relatief het beste werkvermogen.
Geen onoverkomelijke hindernissen
Uit de resultaten van de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor blijkt dat het oprekken van de pensioenleeftijd in het algemeen geen onoverkomelijke hindernissen oplevert. Wel zijn en blijven er grote verschillen tussen individuen, hetgeen pleit voor een variabele pensioendatum. Arbo Unie adviseert daarom nadrukkelijk dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame inzetbaarheid: het vermogen van werknemers om productief en belonend werk te verwerven. Het investeren in duurzame inzetbaarheid kan voorkomen dat vooral medewerkers met fysiek zware beroepen onevenredig gedupeerd zullen worden door het besluit om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen.
Natuurlijk zijn ouderen inzetbaar, deze kreet alleen al. Ik zie 't verschil niet, leeftijds discriminatie viert hoogtij.Als bedrijuven de zelfde kennis willen overdragen aan de jongeren, dan kost ze dat veel investering in tijd en geld, maar dat wordt en-passant vergeten. Ouderen zijn duur,nee, alleen weinig ziek en altijd op tijd en de juiste mentaliteit. Werken langzamer? Onzin, ze laten zich niet meer afleiden door geleuter over niets. Werken efficient.Zijn minstens net zo productief als ieder ander.Maar ze komen niet meer aan 't werk, ondanks hun uitgebreide bagage. Dat hobby gezelschap in Den Haag denkt er te makkelijk over.
Tineke
|
|
17
-
11
-
2009
|
17
:
46
uur
Fijn dat uit dit onderzoek naar voren komt wat de meeste ouderen al lang weten.
De overheid propageerde niet zo lang geleden de VUT-campagne. Ouderen moesten plaatsmaken voor met werkloosheid bedreigde jongeren. De beschikbare arbeid moesten we ''eerlijker'' verdelen. Werknemers die door wilden werken waren ''niet sociaal''. Helaas droeg de campagne ook bij aan een negatief imago van de oudere werknemer op de arbeidsmarkt.
De overheidswind waait nu uit een andere hoek. Bezuinigen! Werken tot 67, terwijl je op de arbeidsmarkt tegenwoordig als 45-plusser vaak al ''oud'' bent. Het is al een utopie te denken dat iedereen tot 65 kan blijven werken.
Op de arbeidsmarkt moet eerst een mindset plaatsvinden. De beeldvorming moet drastisch veranderen. Dit soort onderzoeken dragen hier wel aan bij, maar we hebben helaas nog een lange weg te gaan.
RV
|
|
17
-
11
-
2009
|
18
:
08
uur
''Bijna driekwart van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben''
Alsof je hebt hebt over gevoelloze objecten..
Het ophogen van de pensioenleeftijd heeft tot gevolg dat:
- De pensioenfondsen 2 jaar later hoeven uitbetalen (die tijd hebben ze nodig om hun kas blijkbaar weer op orde te krijgen)
- je jezelf nu letterlijk dood kunt werken
- deze maatschappij geconfronteerd gaat worden met een flinke bult extra ZIEKTEKOSTEN, afkomstig van alle oudere mensen die zich letterlijk kapot moeten werken om hun pensioen-gerechtigde leeftijd nog te kunnen halen
Laten we wel wezen.. ieder systeem gaat goed, zolang alle mensen als makke schapen de voorgeschreven kant oplopen en er hun MEDEWERKING aan willen blijven verlenen.
Misschien word het tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar de actuele stand van zaken in de nederlandse pensioenwereld. Deze potten met geld eens inzichtelijk en transparant krigen voor den burger. Openheid van zaken zoals
- huidige financiele stand van zaken
- hoe word het rendement gegarandeerd
- welke acties worden er met uw pensioengeld gedaan
- Hoe zijn uw pensioenzekerheden belegd?
Dan weet je tenminste vroegtijdig hoeveel geld er nog over is jouw pensioenpot-beheerder als je straks de ''pensioengerechtigde leeftijd'' nog mag halen om ervan te genieten.