12 november 2009 -
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf met een gemengde etnische samenstelling van hun personeelsbestand ervaren economische meerwaarde. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO dat in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het eerst ervaringen met etnische diversiteit in het mkb in de praktijk in kaart brengt.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW heeft het rapport ‘De meerwaarde van etnische diversiteit; goed voor de business’ aangeboden aan Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland. Klijnsma ziet een duidelijke opgaande lijn: "Het onderzoek laat zien dat het midden- en kleinbedrijf steeds meer doordrongen is van het –economische- belang van een divers personeelsbeleid. Dat is niet alleen goed voor de winstgevendheid, maar ook om bedrijven een goede afspiegeling van de samenleving zijn.’ Staatssecretaris Klijnsma roept werkgevers in het midden- en kleinbedrijf daarom op door te gaan met het aannemen van mensen met een andere etnische achtergrond.
Ervaringen
TNO keek naar de ervaringen van twaalf MKB-bedrijven met autochtone en allochtone werknemers. De ondervraagde ondernemers vinden de verschillende culturele en etnische achtergronden gunstig voor hun bedrijf. Als voordelen geven zij onder meer aan: het beter benutten van de arbeidsmarkt, het vinden van een grotere afzetmarkt en een betere bedrijfsvoering. Dit levert de bedrijven meer winst op, groei in personeel en besparing op werving of op inzet van een uitzendbureau. Een divers samengesteld personeelsbestand kost volgens de ondernemers geen extra geld. Voorwaarde is wel dat zij een goed personeelsbeleid voor het gehele personeel voeren.
Checklist
Het rapport ‘De meerwaarde van diversiteit; goed voor de business’ bevat een checklist waarmee iedere ondernemer zelf kan vaststellen wat de meerwaarde van diversiteit voor zijn bedrijf kan zijn en welke randvoorwaarden daarbij horen. De economische meerwaarde was, veelal in het buitenland, theoretisch al eerder aangetoond in wetenschappelijke modellen en experimenten. Het ontbrak nog aan goed onderbouwde gegevens uit de praktijk van het Nederlandse bedrijfsleven.
Volgens mij heeft diversiteit inmiddels niet alleen meer te maken met etnische verschillen, maar zelfs met diversiteit in achtergrond (opleiding, afkomst, academici binnen productieomgeving, etc.)
Ik ervaar het als kortzichtig om alleen daarop te ''scoren''.
Het werd tijd dat hier onderzoek naar gedaan werd en men deze conclusie trekt. Natuurlijk zorgt etnische diversiteit voor economische meerwaarde. Dat is toch logisch. Mijn motto is: Diversiteit creëert Vitaliteit. Hadden er meer vrouwen in de financiële top gezeten, hadden we hoogstwaarschijnlijk geen credietcrisis gehad. Helaas worden er twee belangrijke aspecten niet genoemd in dit artikel. Het andere effect van (etnische) diversiteit is namelijk ook een hogere arbeidsatisfactie en dus een lager ziekteverzuim. Teams worden creatiever in het bedenken van oplossingen etc. De kunst is: hoe communiceer ik effectief met mensen uit een andere cultuur. Dit leert men in de Interculturele Effectiviteit Training, gebaseerd op 5 competenties: Culturele Empathie, Open mindedness, Flexibiliteit, Emotionele stabiliteit en Sociaal actief. Als organisatieadviseur/trainer/coach, met zelf een bi-culturele achtergrond, heb ik het geluk organisaties en individuen (zelfstandige beroepsbeoefenaren) hierin te mogen trainen en te coachen, waarbij ik mens en organisatie zie groeien. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat in het begin van het implementatieproces, diversiteitsbeleid gedoe en wrijving geeft. Dat is normaal en hoort er bij. Op den duur geeft deze wrijving echter economische glans. En de wereld wordt er alleen maar mooier en kleurrijker op, voor iedereen.
Er is een slogan van een groot accountantsbedrijf: ''zodra bij ons alle neuzen dezelfde kant op staan, stoppen we ermee''. Hoewel waarschijnlijk niet is gedoeld op etnische diversiteit wordt wel goed getypeerd waar het bij het bevorderen en benutten van diversiteit om gaat. Problemen, kansen en uitdagingen binnen en buiten organisaties vanuit verschillend perspectief benaderen heeft in de regel een goed effect op de vervolgacties. Etnische diversiteit in de samenleving leidt tot culturele en sociale verrijking van die samenleving. Dat gaat niet zo maar even tussen de soep en de aardappels. Voor het goed benutten van de meerwaarde van etnische diversiteit in het personeelsbestand van bedrijven en instellingen moet daadwerkelijk actie worden ondernomen. Er moet letterlijk en figuurlijk ruimte zijn voor ''andere'' benaderingen van het leven, het werk en de klanten. De etnische diversiteit aan de andere kant van de telefoon, chatbox, toonbank of balie vraagt op zijn beurt ook nog eens om daar specifiek op gerichte veranderingen in werkwijze, toonhoogte en procesinrichting. het MKB loop altijd voorop in dit soort ontwikkeligen, omdat dit van alle soorten bedrijfleven het dichtst op de klant werkt.
Etnische diversiteit vergroot het aantal mogelijke oplossingen voor vraagstukken waarmee een organisatie te kampen heeft. Het vergroot uiteindelijk ook de klantgerichtheid van die organisatie.
Timon FR Rammeloo
|
|
13
-
11
-
2009
|
10
:
42
uur
Wat een onzin! Ik heb er zelf ook een keer onderzoek naar gedaan bij een groot accountantskantoor waarbij ik ervoor moest zorgen dat het positief naar buiten kwam. Ik vond het zo moeilijk om daar positieve punten op te verzinnen!
In het artikel staan ook echt onzin argumenten van ondernemers: ''het beter benutten van de arbeidsmarkt, het vinden van een grotere afzetmarkt en een betere bedrijfsvoering.''
Beter benutten --> niet definieerbaar
grotere afzetmarkt --> niet bepaald te meten
betere bedrijfsvoering --> en daar heb ik meer etnische achtergronden voor nodig?
Nee sorry, om deze 'doelen' te realiseren, heb ik geen organisatie nodig met een grote etnische samenstelling. Dit heet gewoon het goed leiden van je organisatie. Een goed personeelsmanagement is belangrijk, niet wie zij aannemen. Als je bedrijfsvoering beter is omdat je meer etnische achtergronden binnen je organisatie hebt werken, kun je jezelf afvragen waarom het niet lukt zonder meer etnische achtergronden.