10 november 2009 -
Elk managementteam heeft zijn eigen typische sterke en zwakke kanten. Per situatie kan dit een voordeel of juist een nadeel zijn. Management Executive deelt managementteams op in kleuren en legt uit wat de sterke en zwakke punten van elke teamkleur zijn. Express.be vat samen. In wat voor team zit u?
Zogenaamde blauwe teams leggen het accent op analyse, informatie en controle. Ze zijn goed in planmatig denken, het aanbrengen van structuur en probleemoplossing, maar veel minder sterk in verandering en improvisatie.
Groen
Groene teams focussen op mensen en harmonie, zijn zeer sociaal en hebben oog voor de menselijke verhoudingen. De keerzijde van die medaille is dat de besluitvorming traag verloopt, dat discussies vaak blijven hangen in principes en dat er weinig ruimte is voor pragmatische en zakelijke overwegingen.
Geel
Gele teams leggen het accent op creativiteit en innovatie. Deze teams zijn sterk gericht op kansen, kunnen buiten conventionele kaders denken en zijn niet bang om risico te nemen. Het gevaar binnen deze teams is dat ze te weinig realiteitszin hebben en tegen beter weten in te positief blijven.
Rood
Rode teams tenslotte kenmerken zich door actie en resultaatgerichtheid. Dit team komt goed uit de verf in crisissituaties en durft impopulaire maatregelen te nemen. De teamleden kunnen goed prioriteiten stellen en snel beslissingen nemen. Keerzijde is dat ze dat soms te snel doen en ongedurig en autoritair worden als actie te lang op zich laat wachten.
Bron:Express.be
In het verleden bouwden we top-teams altijd op met een evenwichtige mix van deze kleuren en niet met EEN kleur.
Ik heb altijd geleerd dat dat top-teams opleverde.
Op de een of andere manier bleek ik in de praktijk vaar intuitief uitgebalanceerde teams samen te stellen want als we tijdens de opstart het team analyseerde met behulp van externen, bleken ze bijna altijd precies in balans met de juiste combinatie van kleuren. Te veel blauw werkt niet maar te veel groen ook niet.
Mooi toch? Dus juiste balans van kleuren leidt tot top-teams.....
''Vorm en inhoud'': Helaas krijgt ook in dit type berichten vaak de vorm teveel aandacht.
De vraag is natuurlijk: Wat kunnen we met deze kleuren-typering doen ?!
De hierboven beschreven gedragsstijlen indeling is gebaseerd op het onderzoekswerk van Jung en Marston.
Hun gedragsanalyse-onderzoek wordt haarscherp toegepast in de zgn. DISC-scans van MDI.
De afkorting staat voor de vier expliciete gedragsstijlen Dominantie, Invloed uitoefenen, Sociabiliteit en Consciëntieus handelen.
Het gaat niet zozeer om één kleur, maar om de balans in de verschillende gedragsstijlen. Daar waar een team in balans dient te zijn, geldt dat ook voor ieder teamlid.
Als team- en loopbaancoach hanteer ik ze veelvuldig. Je kunt met de beschikbare analyses nl. als coach, teamlid of leider razendsnel inzicht krijgen in het 'hoe' van je eigen en andermans handelen.
Als teamleden daarbij ook zicht krijgen op elkaars drijfveren (het 'waarom' van dat handelen) kun je je voorstellen, dat teamsamenstelling en het vergroten van de gezamenlijke effectiviteit hierdoor voor leiders een feestje wordt.
Het is ook een mooi instrument om in te zetten bij trainingen. Leerdoelen worden in 1x helder, zodat de trainingen zelf een stuk effectiever worden.
Dan kunnen teams echt gaan swingen!
En daar is het toch om begonnen...
Mooie werkdag iedereen,
Paul Eykenduyn
www.eykenduyncoaching.nl