Bedrijfsleven slecht voorbereid op uitbraak Mexicaanse griep
5 november 2009 -
MKB-ondernemingen zijn niet goed voorbereid op een uitbraak van de Mexicaanse griep. Bij 49 procent van de bedrijven is de telecominfrastructuur niet ingericht op het op grote schaal thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van OneXS onder 500 Nederlandse telecombeslissers.
Influenza A (oftewel H1N1 - de officiële benaming van de Mexicaanse griep) kan in de milde variant op het hoogtepunt een half tot anderhalf miljoen mensen vellen, zo becijferde het ministerie van Volksgezondheid (VWS) deze zomer. Omdat de griepgolf nu substantiële vormen aanneemt zal een groot deel van de beroepsbevolking mogelijk vroeg of laat ziek worden; hoge gelijktijdige absentie wordt met de dag reëler. Dit kan het bedrijfsleven miljoenen euro’s kosten.
Bereikbaarheid
Het onderzoek van OneXS toont aan dat de gemiddelde MKB-onderneming slecht is voorbereid op een uitbraak van een dergelijke massale griepgolf. Slechts de helft van de ondervraagden (51 procent) biedt medewerkers alle faciliteiten om vanuit huis te opereren. Eenzelfde verdeling is te zien bij de vraag of er een noodplan is dat voorziet in de bereikbaarheid van medewerkers. Maar liefst 52 procent geeft aan dit niet te hebben.
Worst case scenario
Jan Peter Kalksma, directeur van OneXS: "Veel MKB-bedrijven kunnen door een flexibele telecominfrastructuur de griep niet voorkomen, maar de nare consequenties voor het bedrijf wel aanzienlijk verminderen. Een audit kan bedrijven helpen om bij hoge absentie inzicht te krijgen in de bereikbaarheid. Dit kan door te analyseren welke medewerkers hun taken vanuit huis moeten kunnen vervullen. Met een scan weet je snel of bedrijfs- en telefonienetwerk voldoende voldoet. Hieruit zal ook blijken dat alle kantoorwerkzaamheden prima via telewerken kunnen worden gedaan. Daarnaast kan het goed van pas komen een noodplan op te stellen op basis van een ‘worst case scenario’. Als de receptioniste/telefoniste ziek thuis zit, is er meestal in het bedrijf wel iemand die kan invallen. Maar wat als het leeuwendeel van het personeel thuis zit? Met een noodplan kun je vooraf inzichtelijk maken welke maatregelen genomen moeten worden om niet ‘het contact te verliezen’.Veel telecomzaken zijn vooraf al af te spreken en in te stellen. Als de nood aan de man komt kan het noodplan direct operationeel worden, dat scheelt tijd en dus geld."
Niets is duurder dan ziek zijn en niets is economischer dan gezond zijn.
Preventie loont!
Er zijn prima middelen op de markt die het immuunsysteem versterken waarvan de naam niet genoemd mag worden omdat er op voedingssupplemmenten geen claim gelegd mag worden.
En zo worden bedrijven en grote groepen mensen onthouden van doeltreffende maatregelen die genomen kunnen worden.
Rian Bruijne van Dorst
Orthomoleculair Geneeskundige
Biofysica
Ben Mikx
|
|
5
-
11
-
2009
|
13
:
16
uur
En met Rian ben ik het eens. Andere doeltreffende maatregelen die sinds het benoemen van de H1N1 aan de orde gesteld hadden kunnen worden zijn het beter letten op je voeding. Verse groenten en fruit, veel vitaminen, e.d. wordt praktisch nooit geroepen in de circulaires van RIVM en andere overheidsorganen. Slikken van vitamine C zou volgens het RIVM zo wie zo onzin zijn. De concentratie ligt op schone handen (?) en vaccinatie. Willen we sterker worden als mens, denk dan na over versterking van het immuunsysteem i.p.v. verzwakking. En tot slot lijkt ook dit keer Angst de oorzaak voor meer dan gewone aantallen van griep. Veel van de artikelen over H1N1 hebben doorgaans angst als draaggolf.
Ben Mikx
Gezondheidscoach
Ton
|
|
9
-
11
-
2009
|
12
:
02
uur
Ik ben het helemaal eens met de reacties hierboven behalve dat ik niet geloof aan het tot zich nemen van niet natuurlijke vitamines.
Immers kunstmatige vitamine c bijvoorbeeld is niet gelijk aan de natuurlijke. Slechts een klein gedeelte is chemisch identiek, tenminste voor zover dit bepaald kan worden.
Alweer een tijd terug studeerde ik microbiologie. Als 1e jaars deden wij wat testjes. Wat bleek je handen met gewone zeep wassen zorgde ervoor dat je besmettelijker werd. De gewone zeep dood niet de bacteri''en maar weekt wel de vetlaag van je huid op waardoor microorganismen makkelijker loslaten. Je besmet de klink dan meer die je vastpakt.
Slechts desinfecterende zeep doodt microorganismen. Dus ook de beschermende huidflora. Intensief ontsmetten maakt je dus vatbaarder doordat de huid uitdroogt en de beschermende huidfora uitdroogt.
Weerstand bouw je op door goed te eten en gezond te leven maar ook door je bloot te stellen aan ziektekiemen. Ziek zijn is op zich helemaal niet erg, je lichaan kan zichzelf genezen, krijg je koorts dan is dat een teken dat je lichaam bezig is zichzelf te genezen. Je afweer werkt dan. Niet prettig maar als je het overleeft wat je bijna altijd doet heb je in de meeste gevallen weerstand opgebouwd.
Als kind speelde ik met mijn vriendjes in het stadsriool en op het stort. Ik werd wel eens ziekjes en kreeg ook een paar maal erg de griep. Al 30 jaar ben ik niet meer ziek geweest, slechts een koortsje en een grieperig gevoel en dat zeker niet frequent. Ik ben als kind maar half ingeent. Dus ook deze keer wil ik liever niet ingeent worden. Ik vertrouw op mijn lichaam en luister naar mijn lichaam en bezoek pas een doktor als ik denk dat mijn lichaam iets ernstigs mankeert en zichzelf niet kan genezen. Bijna 50 jaar ben ik er al mee geworden, misschien kan ik met die houding nog 50 toevoegen. Ze zijn zo om!
Tegen viri kan men zich eigenlijk nauwelijks beschermen, zeker niet met handen wassen! Goede weerstand biedt de bescherming desnoods verkregen door kunstmatige vitamines of selectief eten. Luister naar uw lichaam!
Wij zagen afgelopen zomer wel dat bedrijven zich voorbereidden op een uitbraak. Wij zijn vele malen gebeld door bedrijven dat men uit preventief oogpunt fruit op het werk wilde aanbieden. Dat bedrijven hier goed aan gedaan hebben, laten google cijfers zien. Op onze website (fruitmandshop.nl) is een google tool geimplementeerd die duidelijk maakt hoe vaak gezocht wordt naar fruitmand gerealteerde zoekopdrachten. Dit zijn er meer dan ooit tevoren. Toch een teken dat er wel iets aan de hand is in Nederland...
Hallo,
@ Ton, ben het ook met je eens wat de weerstand opbouwen betreft. Snap alleen nog niet waarom je natuurlijke vitamines afkeurt?
Ik kom inderdaad ook goed de winter door door te letten op voeding en weerstand en zorg voor juist natuurlijke vitamines. Ik raadpleeg bijna altijd de site van DrVogel voor advies (met de paplepel ingegoten, mijn moeder las de kleine dokter en ik lees avogel.nl;-) en ook daar maken ze gebruik van die natuurlijke vitamines, die ze dan toevoegen aan Echinacea. Wij hebben geen mex. griep opgelopen en dat dankzij zulke spullen en extra advies van onze homeopaat en orthomoleculair arts.
Groet, C. Zandvliet