2 november 2009 -
Vooraanstaande economen en beleidsmakers, waaronder Nobelprijswinnaars George Akerlof, Sir James Mirrlees, A. Michael Spence en Joseph Stiglitz bundelen hun krachten om richting te geven aan nieuwe denkwijzen en om de uitdagingen van de wereld tijdens economische crisis het hoofd te bieden.
In reactie op de uitdagingen op het gebied van beleidsvorming die worden geboden door de economische crisis, en de noodzaak tot het ontwikkelen van een nieuwe benadering van economische theorie, heeft een groep topacademici, beleidsmakers en vooraanstaande personen uit de particuliere sector vandaag de oprichting bekendgemaakt van het Institute for New Economic Thinking (INET).
Adviesraad
Tot de leden van de adviesraad achter de oprichting van INET behoren Nobelprijswinnaars George Akerlof, Sir James Mirrlees, A. Michael Spence en Joseph E. Stiglitz, Willem Buiter, Markus K. Brunnermeier, Robert Dugger, Duncan Foley, Thomas Ferguson, Roman Frydman, Ian Goldin, Charles Goodhart, Anatole Kaletsky, John Kay, Axel Leijonhufvud, Perry Mehrling, Y.V. Reddy, Ken Rogoff, Jeffrey Sachs, John Shattuck, William R. White en Yu Yongding. Het instituut wordt mede mogelijk gemaakt door een toezegging van vijf miljoen per jaar voor tien jaar van George Soros, voorzitter van het Open Society Institute, die reeds lange tijd kritiek uit op de klassieke economische theorie. Soros zal de inspan ningen ondersteunen door middel van de Central European University (CEU).
Bezigheden
Het instituut zal onderzoekstoelagen verstrekken, symposia organiseren en een tijdschrift oprichten. De eerste conferentie zal plaatsvinden in King'sCollege, Cambridge op 9-11 april. Onderzoekers zullen zich buigen over de implicaties van de financiële crisis voor het regulatieve beleid. De eerste onderzoekstoelagen zullen voor het einde van het jaar worden toegekend aan topgeleerden die zijn verbonden aan vooraanstaande universiteiten van over de hele wereld. Executive Director van INET is Robert Johnson, een econoom met een lange staat van dienst in de overheids-, academische en particuliere sector.
Essay
In een essay gewijd aan de oprichting van INET merkt Professor Stiglitz op: "De financiële crisis heeft de economische beroepsgroep sterk aan het denken gezet, aangezien deze vele gevestigde ideeën aan het wankelen heeft gebracht. Als wetenschap wordt geëvalueerd op grond van het vermogen ervan om de toekomst te voorspellen, zou het onvermogen van een groot deel van de economische beroepsgroep om deze crisis te voorzien grote zorgen moeten baren."
Nieuw model
Tijdens een toespraak aan de CEU in Boedapest, die een rol zal spelen bij de financiering van INET en de spil zal vormen van het INET-netwerk, zei Soros: "Het volledige bouwwerk van de mondiale financiële markten is gevestigd op de foutieve aanname dat markten zichzelf kunnen reguleren. We zullen een nieuw model moeten ontwerpen en het geheel weer van onderaf moeten opbouwen. Ik heb besloten INET te ondersteunen om dit proces te bevorderen. Ik hoop dat anderen zich hierbij zullen aansluiten." Aangezien hij zowel INET-weldoener als voorstander is van een bepaalde theorie, Reflexivity, zal Soros zich niet bemoeien met het toekennen van de toelagen: "Hoewel ik hoop dat Reflexivity een van de beginselen zal zijn die worden onderzocht, ben ik me ervan bewust dat er vele alternatieven voor de gangbare dogma's zijn die moeten worden onderzocht," aldus Soros.
Een boeiend artikel en schitterend initiatief! Hoewel George Soros zelf ook op riante wijze de vruchten heeft geplukt van ons hedendaags systeem, is dit een verrassende innovatie.
Hij bewijst hiermee opnieuw zijn toegevoegde waarde als 'eigentijdse Robin Hood'. Meer dan ooit is er behoefte aan toekomstgericht fundament. Laten wij bovenal geloven en hopen doordachte ontwikkeling daarvan vooralsnog mogelijk is.