20 oktober 2009 -
Nederlandse bedrijven houden er geen rekening mee dat er op korte termijn een grote groep medewerkers gaat uitstromen. Slechts 27 procent van de organisaties benoemt de aanstaande massale uitstroom van oudere werknemers (babyboomgeneratie) als een vraagstuk.
Dit is een van de conclusies die organisatie-adviesbureau Berenschot trekt in het tweejaarlijkse onderzoek 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010'.
Vergrijzing
In 2007 lag het percentage organisaties dat rekening houdt met de vergrijzing nog op 41 procent. Het lijkt er dan ook op dat de organisaties die meededen aan het onderzoek optimistischer zijn over de gevolgen van vergrijzing, omdat ze de gevolgen ervan minder voelen dan tijdens een hoogconjunctuur. Dit beeld wordt bevestigd door de afname van het aantal organisaties dat leeftijdsbewust personeelsbeleid als beleidsprioriteit koos: van 31 procent in 2007 naar 22 procent in 2009. Het is de vraag of organisaties de gevolgen van vergrijzing daardoor niet des ter harder zullen voelen als de economie weer aantrekt.
Schaarste
Opvallend is verder dat de organisaties veel minder schaarste verwachten in specifieke functiecategorieën. Waar in 2007 nog 80 procent van de bedrijven dacht dat deze schaarste een probleem zou worden binnen de organisatie, is dit percentage in 2009 gedaald naar 48 procent. Slechts twaalf procent van de organisaties voorziet een personeelstekort binnen de gehele organisatie.
Onderzoek
Het onderzoeksrapport 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010' meet prestaties op het gebied van in- en uitstroom van personeel, verzuimmanagement, opleidingen, personeelsbezetting en budgetten. De onderzoeksresultaten zijn opgesteld op basis van beleidsgegevens van 99 Nederlandse organisaties, zowel profit als non-profit. Het in boekvorm gegoten onderzoek is representatief en actueel: de cijfers van vorig jaar staan centraal en de onderzoekers blikken vooruit naar de periode 2009-2011. Aan het woord komen ook zes HR-managers (Human Resource) van grote organisaties en drie hoogleraren. HR-directeur Jean Nijsten van Ernst & Young vind het interessant om te zien wat er gebeurt als de economie weer aantrekt: "Je wilt dan niet dat werknemers ineens allemaal vertrekken. Daarom: in goede tijden moet je een goed werkgever zijn, in slechte tijden een nog betere." Directeur P&O Rob Cozzi van de Radbout Universiteit in Nijmegen plaats kanttekeningen bij cao's die volgens hem vaak niet (meer) passen bij de sector waar ze voor gelden: 'Het zijn cao's van wantrouwen geworden in plaats van cao's van vertrouwen."
Ik heb in het verleden hierover ook al eens een opmerking gemaakt, zij het in een ietwat andere context. In Nederland is men als geen ander in de wereld, volkomen gefocust op het maar blijven binnen halen van de jongste schaap met de 5 poten.
Hier zie je dat 'wrekkigheid' in het bedrijfsleven datzelfde bedrijfsleven aanzienlijke schade toebrengt. Immers, je laat als bedrijf redelijk makkelijk kennis en ervaring, waar je als bedrijf overigens voor hebt betaald, zomaar uitstromen.
Jonger is goedkoper, jonger is flexibeler, zo drogeert men zichzelf. Verschillende onderzoeken hebben al meer dan eens bewezen dat dit dus niet zo is. Jongeren blijken lang niet zo flexibel te zijn dan men denkt. Jongeren kosten in de regel meer omdat animo en loyaliteit veel lager blijkt dan dat de ouderen hebben.
Ook dat ouderen niet flexibel zouden zijn is vaak gewoon een fabeltje gebleken. Het bleek meer de benadering te zijn. Nu zijn er ook andere onderzoeken geweest, kort geleden hier nog in mol gepubliceerd, dat de vorm en inhoud vanm belonen en motiveren een aanzienlijke rol speelt in veranderings trajecten.
Hoe het ook zij, hier weer eens een heel herkenbaar beeld van de fout die wederom wordt gemaakt door het grote 'menselijke kapitaal' krijt te raken. Ik denk dat menig bedrijf zich daar eens rekenschap van zou moeten geven dat ook hier goedkoop uiteindelijk weer eens duurkoop is.
RC
MC Pasch
|
|
20
-
10
-
2009
|
10
:
37
uur
Klopt wat hier staat. Jongeren hebben schijnbaar de toekomst. Ja van het ziekmelden en diploma,s vervalsen. Zoals werd gepubliceerd schijnt de helft van de jongeren hun diploma's met een korrel zout te nemen. Schijnt makkelijk te kunnen want dit wordt niet gecontroleerd op echtheid. Loyaliteit in een tijd van individualisering is de jongeren niet aangeboren. Ouderen weten anderen beter te benaderen, hebben meer geduld en ervaring. Als het jongeren niet bevalt stappen ze na een korte inwerkperiode op of blijven zonder iets te zeggen weg. Verantwoordelijkheidsgevoel is meer iets wat de oudere generatie toebehoort. Maar ouderen horen niet meer in het moderne systeem thuis. Worden terug naar af op een tandem naar huis gestuurd. Zijn te langzaam. Zo denkt het kapitalisme. Het is de tijdgeest waarin de verarming t.o.v. de medemens toeneemt.
Zonder te vervallen in 'ouderen versus jongeren'-discussies spreken de cijfers van de aankomende vergrijzing keihard voor zich. Het aandeel jongeren wordt de komende decennia nu eenmaal kleiner ten opzichte van de oudere generaties, dus organisaties zullen hier wel degelijk op moeten inspelen. De vijver van jonge 'goedkope' krachten zal leger en leger worden...
Dit is mijn inziens dan ook een reden waardoor de economische crisis heeft moeten plaatsvinden en wellicht volgt er nog een dip! Ondanks de huidige crisis zijn voor bepaalde vacatures waar wij voor werven ook nu nog moeizaam mensen te vinden. Met name bij technische functies speelt dit een rol!
Bedrijven en vooral MKB bedrijven hebben straks een probleem!