Nederlandse bedrijven geven meer uit aan opleiding
15 oktober 2002 -
Het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren flink meer uitgegeven aan scholing en opleiding van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting van de Arbeid, een overlegorgaan van werkgevers- en werknemersorganisaties.
Volgens de stichting zijn tegenwoordig in bijna alle collectieve arbeidsovereenkomsten afspraken gemaakt over scholing en opleiding. De afspraken gelden voor 97 procent van de werknemers die onder een CAO vallen. Negen op de tien bedrijven leidt zijn medewerkers ook daadwerkelijk extra op, zo blijkt uit het onderzoek.
Algemene opleidingen Omdat werknemers steeds vaker bedrijfsbreed ingezet moeten kunnen worden, wat in CAO's vaak als 'employability' wordt aangeduid, zijn de bijscholingscursussen inhoudelijk veranderd. Kregen werknemers in het verleden vaak scholing aangeboden die specifiek bij hun functie paste, nu zijn de opleidingen algemener.
Top van Europa Nederland hoort samen met Noorwegen en Denemarken tot de landen in Europa die het meest uitgeven aan opleiding van werknemers. De opleidingskosten maken ongeveer 5 procent van de arbeidskosten uit voor werkgevers. Enkele jaren gelden was dat nog aanzienlijk minder, aldus de stichting. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt bijvoorbeel dat die kosten in 1999 nog 2,7 procent van de arbeidsuitgaven bedroegen.