Etnische Zakenvrouw en Vrouwelijke Manager 2009 gekozen
12 oktober 2009 -
Zaterdag werd tijdens een galadiner van de Businessclub Etnische Zaken Vrouwen Nederland (EZVN ) Amita Ramnarain, directeur/eigenaar van Bureau SPV BV te Hengelo, uitgeroepen tot Etnische zakenvrouw Nederland 2009. Martijn Tubbergen, Algemeen directeur van instelling voor gesloten jeugdzorg Den Engh, Den Dolder en Ossendrecht, werd uitgeroepen tot Etnische vrouwelijke manager 2009.
De prijs voor de Etnische Vrouwelijke Manager Nederland 2009 werd uitgereikt door de minister-president. Balkenende. De prijs voor de Etnische Zakenvrouw Nederland 2009 werd uitgereikt door zijn echtgenote.
Rapport
Het juryrapport werd opgesteld onder leiding van Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland, en luidde als volgt:
Over etnische zakenvrouw Nederland 2009, Amita Ramnarain, Directeur eigenaar van Bureau SPV BV te Hengelo:
‘Mevrouw Ramnarain is een late starter. Een ontwikkeling die je steeds vaker ziet. Gestart als hulpverlener in de zorg, maar met een eigen visie op ondernemerschap: ‘kijk wat de klant wilt, en niet wat jij wilt’, heeft ze ervoor gezorgd dat haar onderneming een explosieve groei doormaakt. Bureau SPV startte in 2005 en telt inmiddels 5 vestigingen. Amita laat zich in de zorgverstrekking aan haar cliënten niet leiden door de grenzen die door de AWBZ zijn aangegeven maar gaat verder; goede zorg moet immers voor iedereen bereikbaar zijn vindt zij. Door het multiculturele karakter van haar bedrijf is ook haar personeelsbestand zeer divers. Geregeld loopt ze door dit multiculturele karakter tegen grenzen aan die door culturele of religieuze verschillen worden opgeworpen. Ze lost dit op door met alle partijen open te communiceren. De jury is van mening dat het een lastige markt is waarin zij opereert. Een met steeds wisselende en strikte wetgeving. Haar bedrijf is een voorbeeld van het succes dat te behalen is in persoonlijke dienstverlening en daardoor bereikbaar voor velen.'
Over etnische vrouwelijke manager Nederland 2009, Martijn Tubbergen, Algemeen directeur van instelling voor gesloten jeugdzorg',Den Engh, Den Dolder en Ossendrecht:
'Mevrouw Mathilde (Martijn) Tubbergen is een van de weinige vrouwen die leiding geeft aan een justitiële Jeugdinrichting. Alhoewel er veel vrouwen in die sector werken zien we ze nog weinig terug op bestuurlijk niveau. Mevrouw Tubbergen is een gedreven vrouw die zich met hart en ziel inzet voor de hulpverlening aan jongeren die zich in haar instelling bevinden. Zij heeft een duidelijke visie op de hulpverlening die aan de jongeren geboden moet worden en op de positie die haar organisatie binnen het hulpverleningsbeeld moet innemen. Mevrouw Tubbergen is een vrouw die je kunt karakteriseren als een innemende vrouw met een scherpe kijk op zaken, onvermoeibaar en een doorzetter. Ze is recht door zee, maar zal daarbij de ander altijd in zijn of haar waarde laten. Haar huidige functie is niet de eerste managementfunctie. Ze acteert al een jaar of tien op dit hoge niveau bij verschillende instellingen. Haar inzet voor veranderingen in de organisaties, haar oog voor diversiteitbeleid, haar vele ook adviesfuncties en oog voor ondernemerschap, maken haar een bijzonder gewaardeerde bestuurder. De jury is van mening dat mevrouw Tubbergen een vrouw is die aan de top opereert en zelf ook een topper is. Een zeer bekwame en respectabele vertegenwoordiger voor de EZVN.'
Doelstellingen
De Businessclub Etnische Zaken Vrouwen Nederland (EZVN) wil met het uitreiken van genoemde prijzen het volgende bereiken:
- Etnische vrouwen door middel van positieve voorbeeldvorming stimuleren om economische zelfstandigheid te verkrijgen door het ondernemerschap;
- Etnische vrouwen door middel van positieve voorbeeldvorming stimuleren om door te stromen naar hogere en topfuncties in met name het bedrijfsleven en overheid;
-Etnische vrouwen in topposities en etnische vrouwen die een toponderneming bezitten zichtbaar maken binnen de Nederlandse samenleving.
Als we onze mond - terecht - vol hebben over integratie, dan past in dat plaatje niet de succesvolste ethische zakenvrouw of man. Prima dat deze vrouw succes heeft en dat mag wat mij betreft voor iedere ondernemer gelden (immers ook weer goed voor onze economie), maar stop nu eens die aparte groepen te benoemen of pretendeer in Den Haag niet dat we moeten integreren.
Integratie is niet hetzelfde als allemaal onder 1 noemer te moeten vallen. Verschil doet ertoe en deze prijst past in de lange traditie in Nederland om voor allerlei categorien, sectoren, regio's en doelgroepen erkenning te organiseren in de vorm van prijzen.
Dit lijkt me dus een van de betere voorbeelden van integratie. Met name ook omdat het gala bezocht wordt door de top van allochtoon en autochtoon Nederland door zowel bedrijfsleven, particulieren als overheden.