8 oktober 2009 -
Het jaar 2009 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de salarisbevriezingen. Maar liefst 39 procent van de Nederlandse organisaties heeft het afgelopen jaar de salarissen bevroren. Sinds medio jaren ‘90 was dit percentage in Nederland nooit hoger dan elf procent.
Wereldwijd is Nederland hiermee een goede middenmoter, zo blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin onder 4.500 HR Managers in 70 landen. In Nederland deden 131 organisaties mee aan het onderzoek.
Korte termijn oplossing
Jules van de Perre, senior consultant bij Towers Perrin: "Het volledig bevriezen van salarissen is in de regel een korte termijn oplossing om de kosten te drukken. Dat wordt bevestigd door het beeld dat volgend jaar nog maar zes procent van de Nederlandse organisaties verwacht de salarissen volledig te bevriezen. Bedrijven realiseren zich namelijk terdege dat dergelijke maatregelen uiteindelijk een nadelig effect hebben op het behoud van medewerkers. Zeker de goede medewerkers zullen hierdoor sneller om zich heen gaan kijken. Talent is en blijft ook de komende jaren namelijk schaars."
Toekomst positiever 2010 ziet er voor werknemers al weer veel beter uit. Het Centraal Planbureau schat de gemiddelde salarisstijging in Nederland op 1,5 procent, maar de ondervraagde Nederlandse HR Managers zien het optimistischer in: zij verwachten voor 2010 een gemiddelde salarisstijging van 3 procent.
Frankrijk
De Nederlandse situatie is in lijn met de rest van Europa. Ruim 40 procent van de Europese ondernemingen bevriest dit jaar de salarissen. Uitschieter is Frankrijk, waar bijna de helft van de ondernemingen de salarissen bevriest.