Verhoging AOW-leeftijd kan nog steeds op weinig steun rekenen
5 oktober 2009 -
Het overleg in de Sociaal-Economische Raad (SER) over de AOW is mislukt. Sociale partners en onafhankelijke kroonleden konden het niet eens worden over een alternatief voor verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Synovate ondervroeg in opdracht van NOVA 900 mensen om te kijken hoe de Nederlanders hierover denken.
Dat de sociale partners en de onafhankelijke kroonleden er niet uit zijn gekomen, komt voor veel Nederlanders niet als een verrassing. Minder dan een kwart had verwacht dat er een akkoord gesloten zou worden over de AOW-leeftijd. Zes op de tien zagen het wel aankomen dat het overleg zou mislukken.
Indien we de Nederlanders vragen wie de meeste schuld heeft aan het mislukken van het SER-overleg, moet maar liefst 46 procent het antwoord schuldig blijven; men weet het gewoonweg niet. In vier van de tien gevallen krijgen de werkgevers de schuld. Daarmee worden de werkgevers drie keer zo vaak genoemd als de werknemers. Onder vakbondsleden noemt 59 procent de werkgevers als de schuldige en negen procent steekt de hand in eigen boezem.
CDA’ers en PvdA’ers tegen partijstandpunt
Nu het SER-overleg is mislukt, zal de regering de AOW-leeftijd gefaseerd verhogen. De meeste Nederlanders zijn hier tegen. Tegenstanders vinden we vooral bij de SP- en de PVV-kiezers. Voorstanders zitten wat meer bij de VVD en D66. Opvallend is dat een meerderheid van de CDA’ers (58 procent) en PvdA’ers (53 procent) tegen is, terwijl deze partijen voor verhoging zijn. Driekwart van de vakbondsleden is tegen verhoging van de AOW-leeftijd en zestien procent is voorstander.
Veel mensen zijn onbekend met het standpunt van hun partij. SP’ers en PVV’ers blijken het best op de hoogte van het standpunt van de partij waarop ze stemmen. PvdA’ers het minst; 31 procent geeft aan het niet te weten hoe de PvdA erover denkt en 24 procent denkt dat de PvdA tegen een verhoging is.
Actiebereidheid
Gisteren maakte de PVV bekend zich aan te sluiten bij het maatschappelijk verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. We hebben de Nederlanders gevraagd in hoeverre zij bereid zijn tot actie tegen de plannen. Twee op de tien Nederlanders geven aan (waarschijnlijk) bereid te zijn te demonstreren tegen verhoging van de AOW-leeftijd en zes op de tien zijn bereid een petitie te tekenen. De actiebereidheid is het hoogst onder kiezers van de SP en de PVV.
Bespreekbaar
Drie weken geleden was verhoging van de AOW-leeftijd voor 42 procent onbespreekbaar. In de loop van het debat blijkt dat dit aantal is gedaald tot 30 procent. Ook is er een toename van mensen die vinden dat doorwerken tot je 67ste onvermijdelijk is om de vergrijzing op te vangen. Men begint blijkbaar langzaam aan het idee van langer doorwerken te wennen.