30 september 2009 -
De Tweede Kamer wil opheldering over de bonusregeling die minister Bos is overeengekomen met topman Gerrit Zalm van ABN Amro. Bos had eerder gezegd dat de maximale bonus 375.000 euro bedraagt. Het gaat echter niet om een eenmalige bonus, maar om een jaarlijkse. Het totaal kan dus oplopen tot anderhalf miljoen.
Dat meldt NOS.nl. Het gaat over de bonus die Zalm krijgt als het hem lukt om ABN Amro en Fortis te laten fuseren en het resultaat met winst te verkopen. Bovendien maakt Zalm veel sneller kans op een bonus dan veel Kamerleden dachten. De Kamer ging er vanuit dat Zalm het resultaat van de fusie moet verkopen voor meer dan het geïnvesteerde bedrag. Dat blijkt niet het geval te zijn.
Fortis Verzekeringen
De investeringen in Fortis Verzekeringen worden voor de berekening van de bonus buiten beschouwing gelaten, omdat dat de verzekeringstak betreft en niet onder Zalm valt. Dat betekent voor Zalm dat hij 'slechts' de 19,3 miljard hoeft te overschrijden wanneer hij het resultaat van de bankenfusie verkoopt. Tot nu toe investeerde het Ministerie van Financiën 23,3 miljard euro in ABN Amro, Fortis Bank en Fortis Verzekeringen.
Bron:NOS.nl
Ik gun iedereen zijn verdienste. Dit voorbeeld geeft volgens mij overduidelijk aan dat ''Den Haag'' van de crisis weinig heeft geleerd. Nu houden we Zalm dezelfde worst voor als al die andere managers die de waarde van een onderneming moeten oppoetsen zodat de aandelen voor een zo onrealistisch mogelijke prijs kunnen worden verkocht. De opvolger van Zalm krijgt dezelfde stompzinnige opdracht en zo maakt men luchtbellen in de economie en de opmaat voor een volgende crisis. Zalm cs zouden zich druk moeten maken om van ABN en Fortis een solide bedrijf te maken dat zorg heeft voor zijn klanten en medewerkers. Dan wordt de bank vanzelf groot en krijgt zij het respect en vertrouwen terug uit de maatschappij. Dan heeft Zalm langer werk (verdiend hij het uiteindelijk ook) en hoeven zijn medewerkers niet doorlopend hun frustraties en persoonlijke onzekerheid over de gang van zaken bij klanten te ventileren.
Als klant heb ik steeds sterkere neigingen deze bank te laten voor wat hij is. Ik heb geen zin meer om dit gedrag te helpen rechtvaardigen door er diensten van af te nemen. Dan maar een half procentje meer rente. (maar een beter gevoel)
Waarom verbieden we dit soort koehandel met zo essentiele dienstverleners niet gewoon?
Schaalvergroting? zelf groeien door de beste te zijn!!
De enige die hier beter van worden zijn de zogenaamde aandeelhouders. Ik stel voor om ze gewoon speculanten te noemen, met aandeelhouder zijn heeft het niets te maken.
De burger en in het ergste geval de klant van de bank is hiervan de dupe.
Aandeelhouder betekent houder van een aandeel in een bedrijf. Daar verdiend hij geld mee (dividend). Prima. Zodra de waarde van het aandeel stijgt door trucjes van de Rijkman-Groeninks (Zalm) en consorte (overnames en verkoop) stel ik voor de winsten uit verkoop boven de 5% te belasten met bv 50%.
Verlaag de dividentbelasting om ondernemers te stimuleren met hun zaak bezig te zijn en aandeelhouders te binden aan de bedrijven. Zo kun je naar mijn idee ondernemingen met eenvoudige middelen in het spoor houden. Winst uit ondernemen minder belasten. Winst uit speculatie met ondernemingen zwaar belasten. Dan is de lol er waaschijnlijk snel vanaf.
Doen bestuurders weer waar ze goed in zouden moeten zijn. De onderneming leiden naar succes. Kijken hoe lang Zalm dan nog bij ABN zit.....
Een brede lach is dan wwaschijnlijk niet genoeg :-)