25 september 2009 -
Ongeacht het fors toegenomen aantal ontslagen door de economische crisis en stijgende werkloosheid is de Nederlandse werknemer niet bang zijn baan te verliezen. Op een 10-puntschaal wordt het rapportcijfer 7 gegeven voor baanzekerheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobtrack.nl onder 908 respondenten.
Daarnaast geven de respondenten (werkend) aan niet harder te werken of extra over te werken uit angst voor ontslag. Ten slotte hebben ze ook geen slapeloze nachten omdat ze bang zijn hun baan te verliezen.
Altijd op zoek
Ook al vertrouwen werknemers op het behoud van hun baan, zij blijven toch op zoek naar ander werk. Ruim driekwart van de ondervraagden met een baan geeft aan constant vacaturesites en advertenties in kranten in de gaten te houden. "Blijkbaar hebben werknemers niet alleen vertrouwen in het behoud van hun baan, maar gaat men er bovendien van uit dat de arbeidsmarkt nog voldoende kans biedt voor nieuw werk," zegt Marco de Weerd, marketingdirector van JobTrack. Het zoeken naar een andere baan gebeurt voornamelijk thuis. De populairste kanalen voor het vinden van een geschikte baan zijn vacaturesites, advertenties in kranten en het persoonlijke netwerk van de werknemer.
Positief na ontslag
In geval van ontslag is de werknemer positief gestemd. Hij verwacht binnen drie tot zes maanden een nieuwe baan gevonden te hebben. Universitair opgeleiden zijn zelfs iets positiever: zij verwachten binnen één tot zes maanden weer aan de slag te kunnen. Marco de Weerd: "De situatie op de arbeidsmarkt is duidelijk anders dan tijdens de grote crisis in de jaren '80 van de vorige eeuw. Net als indertijd zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. Maar anders dan toen, vrezen werknemers niet massaal voor hun baan. En wordt men toch ontslagen, dan verwachten we snel weer aan de slag te zijn. Geen gek idee, want er zijn nog steeds veel openstaande vacatures, in de zorg, bij de overheid en in het onderwijs. In die laatste branche is in bepaalde functiegroepen zelfs nog sprake van echte krapte."