Klant en arbodienstverlener maken geen resultaatafspraken
24 september 2009 -
De meeste arbodienstverleners zeggen bereid te zijn om resultaatafspraken met hun klant contractueel vast te leggen. Een garantieafspraak over de verlaging van het ziekteverzuim is een goed voorbeeld daarvan. Slechts vijf procent van de arbodienstverleners doet dat echter.
Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek naar arbodienstverlening in Nederland door arbomarketingbureau Dialoque in samenwerking met Mercer. Arbodienstverleners geven aan bereid te zijn tot het sluiten van Service Level Agreements of contracten die ‘poortwachter- en claimproof’ zijn. Zelfs afspraken maken op basis van ‘no cure no pay’ behoort tot de mogelijkheden. Sommige potentiële opdrachtgever vragen tijdens de informatiefase nog wel naar deze mogelijkheden, maar in de contractfase komen de garanties zelden op papier.
Financiële schadelast
Marco de Zeeuw, manager Register-Casemanagement bij Mercer over deze uitkomst: "Je zou bijna gaan denken dat de klant zoveel vertrouwen heeft in de dienstverlener dat die de garantie op de dienst niet hoeft te geven. Ben je heel sceptisch, dan verwacht je misschien niet dat de dienstverlener deze garanties in de praktijk uitbetaalt. Ik sluit ook niet uit dat klanten er gewoon niet extra voor willen betalen als de dienstverlener boven target presteert."
Professionaliseren
Een andere conclusie van het onderzoek is dat aanbieders verder professionaliseren. Ze bouwen hun zekerheden steeds meer rondom gediplomeerde experts, professionele standaarden, klanttevredenheidsmetingen en klachtenprotocollen. Toch zijn de meeste organisaties zich niet bewust van alle mogelijkheden die dergelijke dienstverleners bieden, laat staan dat zij de noodzaak hiervan inzien. Bob Zeegers van Dialoque: "Arbodienstverlening ziet men te vaak nog als noodzakelijk kwaad. Onterecht, want als je het goed inzet, draagt het juist bij aan de gezondheid en productiviteit van je medewerkers en daarmee ook aan de vitaliteit van de organisatie. Het is dus veel meer dan arbo of verzuimbeheersing alleen. Daarnaast kan de financiële schadelast bij onjuiste toepassing van de wet- regelgeving in de tonnen oplopen! Een goede dienstverlener helpt zijn klant bij deze ingewikkelde materie."
Arbokiezer.nl
Op basis van de onderzoeksresultaten heeft Dialoque in samenwerking met HCM SoftwareArbokiezer.nl ontwikkeld. Met behulp van deze keuzesite krijgt een organisatie binnen tien minuten een gratis advies over de arbodienstverleners die het beste passen bij haar wensen- en eisenpakket. Alle veertig arbodiensten die mee hebben gedaan aan het onderzoek staan in Arbokiezer.
De onderzoeksresultaten zijn deels gepubliceerd in de augustuseditie van BG magazine, deels online te bekijken.
DE arbokiezer werkt in praktijk niet of nauwelijks. Veel arbodiensten zijn niet aangesloten bij de leadgeneratie. Dus je krijgt advies over de citeria van een vijftal aangesloten arbodiensten, lekker objectieve informatie....ER zijn wel 40 arbodiensten onderzocht maar dit loopt naast de arbokiezer. Ze staan hier wel in vermeld wat naar mi misleidend is.