10 september 2009 -
Vrijwel alle Nederlandse ondernemingen zijn op de hoogte van de oproep van de overheid om voorbereidingen te treffen om de continuïteit van de productie of dienstverlening te kunnen blijven garanderen in geval van een grieppandemie. Een overgroot deel heeft ook daadwerkelijk de nodige maatregelen getroffen.
Dit blijkt uit onderzoek door Spinnaker Research in opdracht van Mavim B.V.. Voor dit onderzoek zijn ruim 1.300 directieleden van Nederlandse bedrijven van verschillende bedrijfsgrootte en uit verscheidene marktsegmenten benaderd.
Zorgen
Met name de grotere bedrijven zijn bezorgd en verwachten over het algemeen somberder scenario's dan de kleinere ondernemingen, al blijkt angst voor verstoring van de bedrijfscontinuïteit bij alle bedrijfsgroottes nauwelijks aanwezig. Dit lijkt ongewoon aangezien bijna 50 procent van de bedrijven tien tot 30 procent personeelsuitval binnen de eigen organisatie verwacht door ziekte, dan wel door zorg voor derden of uit angst voor besmetting. Het zijn ook de grotere organisaties die duidelijk vaker zorgen voor een stappenplan om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. Toch heeft ruim twintig procent van de ondervraagden geen maatregelen getroffen.
Stappenplan
Opmerkelijk is dat hoewel ruim 75 procent van de ondervraagde bedrijven een stappenplan om de voortgang van bedrijfsprocessen te verzekeren heeft opgesteld of hiermee bezig is, hiervan slechts 27 procent ook daadwerkelijk een impactanalyse heeft uitgevoerd en de financiële risico's in kaart heeft gebracht, terwijl dit toch een essentieel onderdeel uitmaakt van een continuïteitsplan. Overigens heeft een meerderheid aangegeven zich geen zorgen te maken om de grieppandemie en de eventuele gevolgen ervan.
Griepscan Om bedrijven ondersteuning te bieden bij het in kaart brengen van mogelijke risico's en het uitvoeren van een impactanalyse heeft Mavim de Griepscan ontwikkeld. Met behulp van de Griepscan wordt een praktisch inzicht verkregen in mogelijke risico's waarmee beslissingsondersteuning wordt geboden voor het bepalen en treffen van adequate maatregelen.