Werknemer in publieke sector heeft geen last van vakantiestress
2 september 2009 -
Vakantiestress, bellen met de baas, piekeren over het werk: het valt allemaal mee in de publieke sector. Een overgrote meerderheid van de medewerkers gaat met een gerust hart op vakantie, kan het werk prima loslaten, voelt geen druk om bereikbaar te zijn en komt weer goed uitgerust terug.
De Tweede Kamer is terug van reces en de vakantieperiode zit er weer op. Een goed moment om te peilen hoe Nederland de werkdruk in de zomerperiode heeft ervaren. Elk jaar verschijnen er berichten dat werknemers hun werk slecht kunnen loslaten, piekeren op vakantie en bereikbaar moeten blijven voor de baas, al dan niet zelfopgelegd. Vakbond ABVAKABO FNV deed onderzoek onder zijn achterban en kwam tot de conclusie dat het in de publieke sector meevalt met de vakantiestress.
Hoge werkdruk
Toch ervaart een ruime helft van de medewerkers in de zorg (55,1 procent) een hogere werkdruk in de zomer. Elise Merlijn, bestuurder zorg ABVAKABO FNV: "Cliënten hebben het hele jaar door zorg nodig, ongeacht het seizoen. En omdat veel medewerkers in de zorg gebonden zijn aan de schoolvakanties, is de zomerdruk een terugkerend fenomeen." De rijksambtenaren ervaren de minste werkdruk in de periode dat de Tweede Kamer met reces is: 70 procent ervaart evenveel of minder werkdruk in de zomer.
Relaxte cijfers
De meest opvallende resultaten onder respondenten in zorg, welzijn, rijks- en lagere overheden:
- 87,3 procent van de respondenten gaat met een gerust hart op vakantie;
- 80,2 procent van de respondenten heeft zijn werk binnen drie dagen losgelaten;
- 87,3 procent van de respondenten van de respondenten piekert weinig of heel weinig over werk tijdens vakantie;
- 82,1 procent van de respondenten voelt weinig druk om bereikbaar te zijn;
- 77,6 procent van de respondenten komt uitgerust genoeg terug om weer fris aan de slag te gaan.
Vreemd! De overheden hebben zich de afgelopen decennia zo nadrukkelijk opgeworpen als de alles regelende en wetende elitecultuur. Nu zitten we meen ik in een diepe crisis en wat blijkt....... Het boeit ze niet of ze kunnen hun zelf genomen verantwoordelijkheid erg goed dragen. De opstand der middenklasse al niet lang op zich laten wachten.
Icnivad
|
|
2
-
09
-
2009
|
10
:
27
uur
Dat is het voordeel als je je geen zorgen om je inkomsten of opdrachten hoeft te maken.
Opdrachten verzin je gewoon zelf en inkomsten haal je bij de burgers.
Graag zou ik ook bij deze georganiseerde criminaliteit willen horen (zucht).
JMH
|
|
2
-
09
-
2009
|
18
:
56
uur
Merkwaardig deze twee negatieve reacties, hierboven. Alsof het een verdienste is als je je werk niet los kunt laten en je tijdens je vakantie blijft doorpiekeren. Afstand kunnen nemen van je werk is eerder professioneel dan crimineel te noemen. Of je nou ambtenaar bent of niet, ontspannen tijdens je vakantie is broodnodig en geeft weer nieuwe energie voor de volgende periode. Dat heeft niets met gebrek aan betrokkenheid te maken. Overigens, aangezien er niets wordt vermeld over hoe werknemers buiten de publieke sector hun vakantie beleven, zegt het artikel ook niets over de vraag of dit specifiek voor ambtenaren geldt.
Remco van Egmond
|
|
2
-
09
-
2009
|
23
:
46
uur
Beste JMH, U ervaart mijn reactie als negatief merk ik. Ik ben benieuwd wat u als negatief ervaart. Als een persoon of bedrijf in een crisis zit is het mijn inziens ongebruikelijk ''daar afstand'' van te nemen. Ik noem dat struisvogelgedrag. Ik zou in tijden als deze als bestuurder geen afstand kunnen nemen en ook tijdens de vakantie in alle rust werken aan oplossingen.